Obuka iz prve pomoći na Kotlovači

Proteklog vikenda, 8-9.4.2017. godine, šesnaest učenika sa prijedorske regije je vrijedno započelo proljetni raspust. Dvanaest učenika JU OŠ „Jovan Cvijić“ iz Brezičana i četiri učenice JU OŠ „Desanka Maksimović“ iz Oštre Luke su vikend proveli radno na Kozari.

U subotu, 8.4. učenici su planinarili i to obišli su stazu iz Rajkovića preko Kozaračkog kamena do planinarskog doma „Kotlovača“. Za neke od njih je ovo bio prvi put da se popnu na Kozarački kamen i njihovo oduševljenje veličanstvenim pogledom je bilo ogromno. U poslijepodnevnim časovima su učenici, u pratnji nastavnice Suzane Petković i iskusnih planinara Milenka Miodragovića i Radivoja Petkovića, stigli do planinarskog doma „Kotlovača“. Uveče prvog dana im je sekretar Planinarskog društva „Klekovača“ i instruktor prve pomoći, Marko Sarić, održao interaktivno predavanje iz prve pomoći, gdje su učenici vidjeli i probali neke načine zaustavljanja krvarenja kod povrijeđenih osoba. Veče su završili uz logorsku vatru.

Drugog dana izleta, nakon, sad već tradicionalnog, pravljenja palačinaka i sređivanja planinarskog doma, učenici dvaju škola su imali nastavak obuke iz pružanja prve pomoći sa instruktorom i dugogodišnjim volonterom Crvenog krsta, Slavicom Drinčić. Obuka je bila interaktivna i učenici su jedni drugima bili markiranti.

Nastavnica Suzana Petković je naglasila kako je samo malo truda i dobre volje potrebno da se ovakvi izleti organizuju i izvedu, te da je učenicima boravak u prirodi izuzetno zdrav i koristan. Na žalost, u našem okruženju jako se malo posvećuje pažnja na izvođenje nastavnih sadržaja u prirodi, i značaj istih se uvijek umanjuje u odnosu na tradicionalno izvođenje nastave u učionici. Međutim, u XXI vijeku, doba kada nam djeca sve više slobodnog vremena provode sjedeći ispred ekrana, značaj odlaska u prirodu je sve veći.

Utisci učenika sa ovog malog dvodnevnog izleta su izuzetno lijepi i pozitivni, a želja im je da se što češće organizuju i održavaju obuke, izvođenje nastave u prirodi i planinarske akcije u kojima bi i oni mogli učestvovati.

 

[srizonfbalbum id=31]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress