Cvjetna staza

Svako podneblje ima svoje znamenitosti koje su jedinstvene, unikatne. Jedan takav unikat u krajini je zasigurno vodopad rijeke Blihe. To je vodopad visok 65 m koji sve njegove posjetioce ne ostavlja ravnodušnima svojom pojavom, tj. osjećajem da voda dolazi direktno sa neba.

Ovaj prirodni fenomen 16 godina za redom promovišu i popularizuju članovi Planinarsko ekološkog društva “Kanjon” iz Sanskog Mosta održavajući planinarsku akciju “Cvjetna staza” koja vodi od planinarskog doma do vodopada. U subotu, 4. maja 2024. godine na prelijepom proplanku pored Blihe kod planinarskog doma u blizini Kamengrada okupilo se oko 200 planinara iz Prijedora, Kozarca, Ključa, Sanskog Mosta, Bos. Krupe, Cazina i Bihaća.

Odmah uz sam objekat doma je ulazak u stazu koja počinje strmo da se penje ali ne zadugo. Kasnije se nastavlja, više-manje, izohipsom iznad kanjona pa smo tako uvijek mogli da čujemo kako se voda Blihe slijeva niz bezbrojne kaskade. Slobodno bi se moglo reći da je ovaj dio staze atraktivan jer je ispod vas kanjon, staza je uska a nalazite se u šumi i potpuno ste bezbjedni. Obzirom da staza do prve pauze nije bila široka za preticanje išli smo lagano u koloni jedni za drugima. Bila je to prilika da se prebaci po koja, razmjene iskustva o kupovini planinarske opreme a najviše da se zbijaju šale.

Vodopad nas je po ko zna koji put oduševio svojom veličinom, tj. saznanjem koliko smo mali naspram njega, naspram prirode. Svi imamo želju prići mu što bliže radi fotografisanja ali on dopušta samo do jezerca kojeg stvara ispred i onda nas osvježi najsitnijim kapljicama vode. Obzirom da je bio lijep i sunčan dan vodopad je bio u punom sjaju ali ne i njegova boja koja je sa smaragdno-zelene, na koju smo navikli, prerasla u sivkastu. Za takvu boju možemo se “zahvaliti” najvjerovatnije rudniku uglja koji se nalazi neposredno uzvodno od vodopada. Naši domaćini su u protekom periodu često upozoravali na ovaj problem ali avaj – dobrodošli na Balkan.

Od vodopada smo krenuli drugim dijelom staze koja vodi proplancima punim cvijeća i pčelica pa je sada postalo jasno zašto se zove Cvjetna staza. Jednim dijelom smo prošli kroz lijepo uređeno privatno imanje što nas je posebno obradovalo. Spustili smo se do Jasice, zaseoka nadomak Kamengrada u kojem se nalazi nekoliko starih bosanskih kuća. Vijugavim putićem praćenim mirisom sela došli smo do mostića i malog izletišta pored Blihe a nedaleko odatle i do doma.

Članice Kanjona su pripremile vrlo ukusan grah za kojim se tražio tanjir više. Rasporedili smo se oko doma, ručali i družili se u prelijepom ambijentu pored rijeke. Domaćice su pripremile kolače raznih sorti pa smo se i njih prejeli jer su bili preukusni a one se mogu udati jer su dobre majstorice. Poslije ručka je nekoliko planinara testiralo mali avantura park koji se nalazi iznad vode a namjenjen je djeci. Izdržao je težinu i spreman će biti za puštanje u rad uskoro.

Sa ljubaznim domaćicama PED “Kanjon” smo se pozdravili i napravili planove za naredne zajedničke akcije.

Tekst: Marko Sarić

Fotografije: Gospa Grbić, Sandra Novaković i Marko Sarić

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress