14. novogodišnji uspon na Osječenicu

I ove godine, 14. put po redu,  novogodišnji uspon na Veliku Osječenicu je okupio veliki broj planinara i brojna planinarska društva iz BiH i regiona. Boje našeg Društva je “branilo” 18 planinara. Nekima je to bio prvi uspon na ovu krajišku ljepoticu a neki su već veterani ali se uvijek rado vraćaju na ovu planinu.

Nakon pozdravnog govora ispred orgnizatora a to je KES “Crni vrh” iz Bosanskog Petrovca, uputili smo se iz pravca Oštrelja, šarolikim prevoznim sredstvima do početne tačke uspona, poznate “nadstrešnice ” odakle nastavljamo pješke. Ovo je skraćena varijanta uspona budući da je put iz sela Kolunići u lošem stanju te se samim tim ne može krenuti dužom stazom koja vodi iz tog pravca. Ovoga puta izostaje snježna idila, snijega ni u tragovima ali zato blata i lišća i  klizanja po istom nije manjkalo.

Na vrh se penjemo “via ferrata” smjerom. Veliki broj učesnika dovodi do izvjesnog zastoja na toj kratkoj dionici ali sve protiče dobro i svi koji su krenuli i stigoše na vrh. A da je ipak zima, osjetismo nakon izlaska na zaravnjeni plato i najvišu tačku Velike Osječenice gdje nas dočeka prilično jak sjeverni vjetar. Uslijedi kratko fotografisanje i spuštanje “via normale” stazom.

Kod nadstrešnice nas dočekaše domaćini sa kazanom i toplim čajem. Nakon kratkog predaha i okrepe krenusmo zadovoljni, kao i uvijek kada se vraćamo kući sa planine. Iza nas, u sutonu osta upečatljiva silueta lijepe Osječenice. Do nekog sledećeg viđenja.

Tekst: Bojana Derkuća Bevandić;

Fotografije: Radoslav Novaković, Bojana Derkuća Bevandić i Valentina Dešić.

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress