Izvori Sane

Planinarsko društvo „Klekovača“ Prijedor u okviru planiranih aktivnosti oragnizuje u nedjelju, 2.7.2023. godine izlet na izvore rijeke Sane (sa pješačenjem koritom iste uređenom stazom kraj bezbrojnih kaskada) i obilazak starog grada Ključa.

PLAN IZLETA

  1. 7h – polazak ispred sportske dvorane „Mladost“;
  2. 9-9:45 – dolazak na Zelenkovac, pauza i obilazak;
  3. 10:15 – dolazak u selo Pecka kod “Visitor centra Pecka” i početak pješačenja;
  4. 11:30 – dolazak do izvora rijeke Sane, razgledanje, odmor i ručak;
  5. 14h – povratak sa izvora prema selu Pecka;
  6. 15h – polazak autobusom prema Ključu;
  7. 16h – dolazak u Ključ i obilazak starog grada Ključa (tvrđave);
  8. 18h – polazak prema Prijedoru;
  9. 19h – dolazak u Prijedor.


Cijena prevoza je 20 KM.

Prijave izvršiti na tel: 065/611-052 kod vodiča Duška Vujičića do četvr tka 29.06.2023. godine a obavezne uplate izvršiti u kancelariji Društva u ulici Kralja Petra I Oslobodioca 16 (KUD “Dr Mladen Stojanović” II sprat) četvrtkom u periodu od 19-20h. Samo oni planinari koji na vrijeme izvrše uplatu ostvaruju pravo učešća na izletu. Prednost kod prijave imaju članovi PD “Klekovača”.

Opšti uslovi za učešće: odlično zdravlje, fizička kondicija, psihička stabilnost, planinarske cipele (patike ne dolaze u obzir!), odgovarajuća planinarska odjeća u odnosu na meteo prilike, kapa, naočale za zaštitu od sunca, krema sa zaštitnim faktorom, ranac, štapovi za hodanje, hrana, voda, planinarska iskaznica sa plaćenom članarinom za tekuću godinu, komplet prve pomoći.

Staza od “Visitor centra Pecka” do izvora je dugačka 7 km, nije zahtjevna i prilagođena svim obilaznicima. Prostire se obalom rijeke Sane. Izvori rijeke Sane se nalaze u Donjoj Peckoj. Zbog prirodnih i ambijentanih vrijednosti, izvori Sane su pod strogim režimom zaštite. Cijeli gornji tok Sane je Prostornim planom RS izdvojen kao Park prirode i u toku je procedura proglašenja. Pored tri izvora Sane, geomorfološka i hidrogeološka vrijednost ovog područja je i estavela Mračaj čiji tok se ulijeva u Sanu.

Stari grad Ključ se nalazi iznad lijeve obale Sane, iznad savremenoga naselja Ključ. Smješten je na uzduženoj kosi na visokim stijenama, iznad lijeve obale Sane, na lokalitetu Grad, na nadmorskoj visini od 521 m, na mjestu gdje Sana ulazi u klisuru između Breščice (528 m) i Ljubinske planine (656 m).

Na Gradu, iznad Ključa, Rimljani su prvi izgradili utvrđenje, kojem se ne može pobliže odrediti vrijeme postanka. Grad Ključ prvi put se izričito spominje 1322. godine, u povelji bana Stjepana II Kotromanića koji daruje Vukosavu Hrvatiniću župe Banicu (Mrenska župa) i Vrbanju i u njima gradove Ključ i Kotor.

Kralj Tomaš je, poveljom izdatom u Vranduku 1446. godine, potvrdio posjed Ključa Ivanišu Dragišiću i sinovima. Ključ i čitav prostor Donjih krajeva dobili su na značaju kada je pred navalom Osmanlija došlo do pomjeranja centra države u zapadne krajeve. Posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević je 1463. godine pokušao u Ključu naći utočište, ali je uhvaćen i zarobljen. Osmanlije su zauzele Ključ 1463. godine i držali su ga do 1878. godine.

Kompleks tvrđave sastoji se od tri dijela spojena zidinama: Grad sa podgrađem, tabor i kula. Najstarije jezgro je Grad sa podgrađem, koji je sa prilazne sjeverne strane zaštićen visokim bedemom. Tabori su po današnjem izgledu dograđeni u osmansko doba. Kula pod imenom Ljubica je isturena i podignuta je kao bočna zaštita jezgra tvrđave. Od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Graditeljska cjelina – Stari grad Ključ u Ključu proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Vodič je Duško Vujičić.

Otkazivanje učešća od strane učesnika, u roku kraćem od 48 sati do početka akcije ne podrazumijeva povrat novca.

Prijavljeni planinari stazu obilaze na vlastitu odgovornost!

Pridružite nam se!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress