GSS obuka

Članovi planinarskog društva “Klekovača” Prijedor su u dva vikenda (11-12 i 18-19.06.2022.) imali priliku da prisustvuju obuci iz osnova gorskog spašavanja. Rezultat je to projekta “Planinari bez predrasuda” kojeg finansira misija OSCE u Bosni i Hercegovini već četvrtu godinu. Na taj način se pomaže planinarskim društvima u zajedničkom radu i širenju mreže društava.

Nosilac projekta je KES “Crni vrh” iz Bosanskog Petrovca a partneri su: PED “Kanjon” Sanski Most, PD “13 runolista” Drvar, PD “Ognjište” Grahovo, PD “Krajiški soko” Cazin, PEED “PSET” Bosanska Krupa te PD “Klekovača” Prijedor kao jedini partner iz Republike Srpske.

Stručni saradnik i izvođač obuke bio je Savez gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini (GSSuBiH) sa svojim instruktorima koji su veliki znalci svog posla sa velikim iskustvom u potragama i spašavanju. Obučavali su planinare uvodnim tehnikama spašavanja u gorju.

Prvi vikend obuke je realizovan na Kozari, tj. u planinarskom domu “Kotlovača”. Slušaoci obuke su imali priliku da se upoznaju sa principima rada GSS, osnovama potrage, orijentacijom, osnovama medicine gorskog spašavanja i improvizovanoj i standardnoj opremi za spašavanje. Sve radnje su i praktično provježbane u okolini planinarskog doma.

Planinarski dom “Mala Klekovača” na Klekovači drugog vikenda obuke bio je domaćin planinarima. Ovo je bio “tehnički vikend” gdje su uvježbavane tehnike kretanja užetom, osnovni sistemi za podizanje i spuštanje, penjanje i “abzajl” tehnika. Obuka je završena simulacijom akcije spašavanja.

Planinari, tj. planinarska društva u Projektu su se bolje povezala, ostvarila saradnju kroz bolje odnose a sve sa ciljem bolje saradnje u bilo kojem vidu zajedničkih aktivnosti a pogotovo u slučaju nesreća koje se mogu desiti u planinama. Tako će lako prevenirati neželjene događaje a ukoliko do njih dođe reakcija na njih će biti brza i kvalitetna.

Zahvaljuemo se KES “Crni vrh” iz Bosanskog Petrovca na ukazanom povjerenju da budemo domaćini obuke i da budemo partneri u ovom značajnom projektu.

Tekst: M. Sarić

Fotografije: Z. Alendarević, L. Ivaković, D. Pavičić i M. Sarić

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress