Pokazati smeću put do kontejnera

Povodom svjetskog Dana šuma gradska uprava Prijedora je organizovala akciju čišćenja grada i okoline. Članovi Planinarskog društva “Klekovača” su se odazvali ovoj akciji u dva navrata. Prvi put, o tome je već pisano, akcija je sprovedena 21. marta u prigradskom naselju Orlovci jer je taj vikend na Kozari pao snijeg i prekrio tragove onih lažnih ljubitelja prirode. Da bi ipak Kozara kao planina, kao nacionalni park i kao krajiška ljepotica blistala svojim punim sjajem akcija je nastavljena po topljenju snijega, 28. marta.

Akcija je započela u Rajkovićima i išla uz put preko Pilane do Benkovca. Za nešto više od 5 časova rada izvučeno je oko 80 vreća smeća a uz njih i velika količina kabastog otpada. Svi koji poznaju taj teren znaju da se sa puta strmo nizbrdo morate spuštati po 200-300 m i sav taj teret maltene u zubima iznositi na put jer je kretanje jako teško. Dakle, 15 planinara je svoje mišiće ruku i nogu napinjalo da bi smeće izveli na pravi put jer njihovi vlasnici nisu na tom razvojnom nivou da to znaju. Ti planinari su nailazili na sve i svašta: od uredno spakovanog kućnog otpada, ambalaže iz 80-tih godina prošlog vijeka, do televizora, smjerokaza, kanti ulja…

Naši drugari planinari iz PD “Mrakovica” Kozarac su se takođe odazvali ovoj akciji i uredili izletište “Pilana”.

Benkovac je tek posebna priča. Nekad mjesto omladine, sporta, muzike a danas… Danas je sve samo ovo ranije pobrojano ne. Koncerti koji su organizovani zadnjih godina su odnijeli svoj danak. Pivske i ostale ambalaže je bilo bar 20 vreća. Organizatori dovedu ljude na Kozaru, ti ljudi dođu, donesu sa sobom ili kupe neko piće a ambalažu samo šutnu u žbunje. Ne promoviše se i ne voli Kozara tako.

Posebno treba napomenuti “coffe to go” ambalažu koja je tu svježa bila. Jer, za Boga miloga, u gradovima su masovna padanja u trans bila zato što kafići ne rade a silno vole kafu popiti u baštama i prirodi pa, eto, idemo na Kozaru je popiti i uživati u prirodi. Toliko Kozaru volimo da ćemo joj ostaviti čašu kafe a ona će sama to odložiti u korpu za otpatke. E idioti! Kozara ne pije kafu, već vodu koju nama svima daje. Ambalažu ne žvaće već ugljen dioksid a nama daje kiseonik. Neka vas roditelji vaspitaju ponovo jer ste očito svašta u rastu i razvoju propustili. Ima istinskih ljubitelja prirode koji će čistiti i sklanjati za vama kao što ste navikli da to isto vaši roditelji rade. To su vam loše navike a njih treba mijenjati. Što prije, koliko juče.

Umorni i iznervirani viđenim ali sretni zbog urađenog završili smo dan ne sluteći šta nas još čeka. U ponedjeljak smo dobili hladan tuš od komunalnog preduzeća koje nije htjelo da odveze uredno spakovano smeće na deponiju. Čak smo imali pitanje odakle nam pravo da to radimo i sa kim smo dogovorili. Naravno, sve je bilo najavljeno i dogovoreno. Odakle nam pravo da volimo našu Kozaru, našu pririodu? Zanimljivo pitanje. Očigledno je da neko baš voli da se šali ali na vrlo neprimjeren način. Na intervenciju gradske uprave taj problem je riješen.

Tekst: Marko Sarić

Fotofrafije: Radenko Derkuća, Valentina Dešić, Nataša Milošević, Dragan Pavičić i Marko Sarić

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress