Planinarsko društvo "Klekovača" Prijedor

ul. Kralja Petra I Oslobodioca 16, 79101 Prijedor, Bosna i Hercegovina +387 (0) 65 440 150 info@pdklekovaca.orgO nama

Društvo je osnovano 1953. godine, sa tradicijom dugom 70 godina. Jedno je od najtrofejnijih društava u Republici Srpskoj po osvojenim planinskim vrhovima, pređenim transverzalama, ekspedicijama, ali i po najvišim priznanjima Planinarskih saveza bivše Jugoslavije.

Dugogodišnjim radom u družinama, sekcijama i obukom za razne specijalnosti, kroz Društvo je prošlo više od 10000 članova. Organizovano je na desetine visokogorskih pohoda i više puta su osvojeni svi značajniji planinski vrhovi na prostorima bivše Jugoslavije, kao i veliki broj vrhova širom Evrope i svijeta od kojih su najatraktivniji: Pirineji – Španija, Mon Blan – Francuska, Dolomiti – Italija, Materhorn – Švajcarska, Grosglokner – Austrija, Visoke Tatre – Slovačka, Rila – Bugarska, Olimp – Grčka, Ulu Dag – Turska, Camel`s Hump – S. Amerika.

Ostvarene su ekspedicije i u vlastitoj organizaciji: “Kavkaz 90” i “Pamir 91” dok su naši članovi učestvovali u ekspedicijama bivšeg PS BiH “Andi 88”, “Tjen Šan” i “Himalaja – Nanga Parbat 90”. Pređen je čuveni “Put prijateljstva” Italija – Austrija – Slovenija sa oko 30 najatraktivnijih vrhova.

Planinarsko društvo i danas učestvuje u skoro svim akcijama u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Društva je Dragan Romčević a sekretar Marko Sarić.

Društvo upravlja Planinarskom domom “Kotlovača”, najstarijim i najvećim planinarskim domom na Kozari.

  • Sačuvajmo prirodu i uživajmo u njoj zajedno!
© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress