Planinarski dom

Planinarski dom “Kotlovača”

Izgradnja planinarskog doma je počela u maju 1957. godine na Kotlovači i to dobrovoljnim radom članova Društva, te učenika srednjih škola, omladine i građana. Finansijsku i materijalnu pomoć dobili smo od Planinarskog saveza BiH i brojnih radnih i društvenih organizacija grada. Prva faza izgradnje doma završena je 1961. godine. Dom je imao četiri sobe sa 20 ležaja, salu sa 45 mjesta, kuhinju i sanitarije. Izgradnjom podzemnog električnog voda sa trafostanicom, dom je dobio električno osvjetljenje. Tek 1972. godine izgrađen je nadzemni dalekovod i dom je dobio i vanjsku rasvjetu.

Nakon izgradnje spomenika borcima NOR-a na Mrakovici, počele su masovne posjete građana iz cijele Jugoslavije. Takođe je među planinarima bio povećan interes posjeta Kozari, što je zahtijevalo dogradnju doma u Kotlovači. Dogradnja je  počela 1973. godine i dobijeno je 50 ležaja, dvije sale sa po 50 mjesta i terasa sa 50 mjesta, te velika kuhinja sa ostavom. Zatim je 1978. godine izgrađen betonski rezervoar i dovedena voda. Od 1983. godine je nadogradnjom u potkrovlju povećan kapacitet doma na 100 ležaja. Svi ovi radovi uglavnom su izvršeni dobrovoljnim radom članova Društva.

Dom u Kotlovači okupljao je planinare i pružao usluge izletnicima, školama, sindikalnim kolektivima za razna druženja, izviđačima, đačkim ekskurzijama i sportistima. Dom je bio posebno kulturno mjesto za zabavu vikednom i praznicima uz muziku sa gramofona na kome su se vrtile longplejke svih žanrova.

Planinarski dom je tokom 2013. godine rekonstruisan i obnovljen.

Kako doći do doma?

  • Do doma se dolazi magistralnim putem Prijedor – Banja Luka tako što se u mjestu Kozarac odvojite u pravcu Nacionalnog parka “Kozara”, tj. na regionalni put Kozarac – Mrakovica. Nakon 4,6 km od Kozarca prema Mrakovici put se odvaja lijevo (poslije velikog potpornog zida) i nakon 1300m dolazi se do doma.
  • Od nedavno je dostupan i potpuno novi put Gradiška – Podgradci – Mrakovica – Kozarac. Kada krenete od Mrakovice prema Kozarcu na 7,4 km skrenete oštro desno na makadamski put koji vodi prema domu.
  • Putni pravac Kozarska Dubica – Moštanica – Mrakovica trenutno nije prohodan.

Dom se nalazi unutar Nacionalnog Parka “Kozara” i u njegovoj blizini je veliki broj pješačkih staza kojima se brzo može stići do značajnih i zanimljivih lokacija u parku, kao što su Kozarački kamen, Memorijalna zona na Mrakovici, Gola planina i dr. ali i drugim dijelovima Kozare. Dom se nalazi tačno na polovini staze Rajkovići-Zečiji kamen, koja ima elemente via ferrate sa vertikalnim dionicama težine od B do D. U blizini doma je i uređeno sportsko penjalište Zečiji kamen sa više od 30 smjerova ocijenjenih UIAA ocijenama od 5 do 8+.

Planinarski dom “Kotlovača” trenutno raspolaže sa 43 kreveta razmještena u jednu kolektivnu spavaonicu i četiri sobe. Dom ima električnu struju, tekuću vodu i etažno grijanje u spavaonicama. Takođe, moguće je u domu organizovati sve vrste proslava u sali sa oko 60 mjesta, kao i obuke, prezentacije, seminare i slično u potpuno opremljenoj konferencijskoj sali za 20 osoba. Trenutno se vode aktivnosti na uređenju okoline doma.

Dom nema stalnog domara i otvara se vikendima i po dogovoru. Moguće je dogovoriti i konzumaciju hrane i pića po prethodnoj najavi. U svim prostorijama doma je strogo zabranjeno pušenje.

Rezervacije za noćenje i dnevni boravak u domu možete izvršiti putem telefona:+387 65 586 350 i +387 65 440 150 ili putem e-maila: dom@pdklekovaca.org

Vremensku prognozu za planinarski dom “Kotlovača” možete pogledati putem ovog linka:

http://www.yr.no/place/Bosnia_and_Herzegovina/Republika_Srpska/Planinski_Dom_Kotlova%c4%8da/

Pravilnik o kućnom redu u planinarskom domu “Kotlovača” možete preuzeti ovdje: Kućni red


“Fotografije Planinarskog doma “Kotlovača”, od datuma poslednjeg renoviranja do danas.”

From Planinarski dom “Kotlovača”. Posted by Planinarsko društvo „Klekovača” Prijedor on 10/15/2013 (25 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress