Planinarski dom

WP_20140810_11_38_34_Pro

Planinarski dom “Kotlovača”

 

Izgradnja planinarskog doma je počela u maju 1957. godine na Kotlovači i to dobrovoljnim radom članova Društva, te učenika srednjih škola, omladine i građana. Finansijsku i materijalnu pomoć dobili smo od Planinarskog saveza BiH i brojnih radnih i društvenih organizacija grada. Prva faza izgradnje doma završena je 1961. godine. Dom je imao četiri sobe sa 20 ležaja, salu sa 45 mjesta, kuhinju i sanitarije. Izgradnjom podzemnog električnog voda sa trafostanicom, dom je dobio električno osvjetljenje. Tek 1972. godine izgrađen je nadzemni dalekovod i dom je dobio i vanjsku rasvjetu.

Nakon izgradnje spomenika borcima NOR-a na Mrakovici, počele su masovne posjete građana iz cijele Jugoslavije. Takođe je među planinarima bio povećan interes posjeta Kozari, što je zahtijevalo dogradnju doma u Kotlovači. Dogradnja je  počela 1973. godine i dobijeno je 50 ležaja, dvije sale sa po 50 mjesta i terasa sa 50 mjesta, te velika kuhinja sa ostavom. Zatim je 1978. godine izgrađen betonski rezervoar i dovedena voda. Od 1983. godine povećan je kapacitet Doma na 100 ležaja, nadogradnjom u potkrovlju. Svi ovi radovi uglavnom su izvršeni dobrovoljnim radom članova Društva.

Dom u Kotlovači okupljao je planinare i pružao usluge izletnicima, školama, sindikalnim kolektivima za razna druženja, izviđačima, đačkim ekskurzijama i sportistima. Dom je bio posebno kulturno mjesto za zabavu vikednom i praznicima uz muziku sa gramofona na kome su se vrtile longplejke svih žanrova.

Planinarski dom je tokom 2013. godine rekonstruisan i obnovljen.

Do doma se dolazi kvalitetnim makadamskim putem koji se odvaja od regionalnog puta Kozarac-Mrakovica. Nakon 4,6km od Kozarca put se odvaja lijevo (poslije velikog potpornog zida) i nakon 1300m dolazi se do doma. Planinarski dom “Kotlovača” trenutno raspolaže sa 50 kreveta.

U domu su moguća noćenja i većih grupa planinara, izviđača, zaljubljenika u prirodu te ostalih građana koji bi željeli da provedu slobodno vrijeme u netaknutoj prirodi. Takođe, moguće je u domu organizovati sve vrste proslava u sali sa oko 100 mjesta.

Trenutno se vode aktivnosti na uređenju okoline doma.

Rezervacije za noćenje i dnevni boravak u domu možete izvršiti putem telefona:+387 65 586 350 i +387 65 440 150 ili putem e-maila: dom@pdklekovaca.org

Vremensku prognozu za planinarski dom “Kotlovača” možete pogledati putem ovog linka: http://www.yr.no/place/Bosnia_and_Herzegovina/Republika_Srpska/Planinski_Dom_Kotlova%c4%8da/

Pravilnik o kućnom redu u planinarskom domu “Kotlovača” možete preuzeti ovdje. Kucni red

© 2018: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress