Zimska tura po snijegu – Oštrelj

Planinarsko društvo “Klekovača” Prijedor u okviru planiranih aktivnosti organizuje u nedjelju, 16. januara 2022. godine, uspon na Oštrelj.

Vrh Oštrelj

Program uspona:

1. 7h – polazak ispred sportske dvorane “Mladost” i vožnja na relaciji Prijedor – Sanski Most – Bos. Petrovac – prevoj Oštrelj;

2. 9h – dolazak na prevoj Oštrelj (1030 m) i polazak na uspon;

3. 11h – izlazak na vrh Oštrelj (1388 m), odmor onoliko dugo koliko nam vremenske prilike/neprilike budu dozvoljavale;

4. 12h – polazak sa vrha;

5. 14h – dolazak na prevoj, odmor u restoranu “Kod Kove”;

6. 15:30 – polazak prema Prijedoru;

7. 17:30 – dolazak u Prijedor.

Tura je lagana i izvodi se u zimskim uslovima. Moguće su veće količine snijega na stazi što iziskuje oprez, dobru kondiciju i odgovarajuću opremu.

Na prevoju Oštrelj se za vrijeme Austro-ugarske vladavine razvilo istoimeno mjestašce koje je imalo značajnu ulogu u okolini. Poslije I svjestskog rata tu je bilo sjedište ŠIPAD-ove željeznice i čvorište uskotračne pruge Prijedor – Srnetica – Drvar – Knin i mreže šumskih pruga. U njemu je bilo 360 stanovnika i veliki broj onih koji su preko dana dolazili tu raditi. U Oštrelju je bila osnovna škola a jedno vrijeme i ženska domaćinska škola, zatim žandarmerijska stanica, privatna trgovina, kantina, dvije kafane i radnička nabavljačko – potrošačka zadruga.

Za vrijeme II svjetskog rata, tačnije 1942. godine Josip Broz Tito dolazi na Oštrelj i smješta se sa štabom u voznu kompoziciju odakle komanduje operacijama. Taj voz se i danas nalazi na ovom mjestu i spomenik je kulture.

Opšti uslovi za učešće: odlično zdravlje, fizička kondicija, psihička stabilnost, planinarske duboke cipele, odgovarajuća planinarska odjeća u odnosu na meteo prilike, kapa, naočale za zaštitu od sunca i vjetra, ranac, štapovi za hodanje, gamašne, hrana, voda, planinarska iskaznica sa plaćenom članarinom za tekuću godinu, komplet prve pomoći.

Cijena prevoza je 20 KM.

Prijave izvršiti kod vodiča Duška Vujičića pozivom na tel: 065/611-052 do četvrtka 13. janura. Uplate izvršiti u kancelariji Društva (KUD “Dr Mladen Stojanović”, II sprat) četvrtkom od 19 do 20h. Samo oni planinari koji na vrijeme izvrše uplatu ostvaruju pravo učešća.

Prijavljeni planinari stazu obilaze na vlastitu odgovornost i dužni su poštovati upute vodiča!

Vodiči su Duško Vujičić i Marko Sarić.

Pridružite nam se!

Jedan od detalja sa uspona

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2022: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress
CLOSE
CLOSE