Uspon na Klekovaču, 19-20.11.2011. god.

Pretposljednji vikend u novembru planinari PD „Klekovača“ Prijedor su proveli na planini Klekovača. Komisija za izlete je odlučila da nagradi sve članove Društva izletom po najnižim cijenama u PSRS od 10KM.

Kada smo u subotu u jutro krenuli iz Prijedora magla je bila gusta i činilo se da se vrijeme neće znatno popraviti. Međutim, kako smo savladavali nadmorsku visinu oblaci su nestajali i od jednom smo se našli iznad oblaka i kupali u kasnojesenjskom suncu. U planinarskom domu na Klekovači smo kratko odmorili, prepakovali rančeve i krenuli prema Maloj Klekovači (1761m n/v). Uz put smo uživali u prelijepim stijenskim oblicima. Prijalo nam je sunce koje se od nas skrivalo proteklih nekoliko dana. Na vrh smo se popeli „Prijedorskim smijerom“. Taj smijer se nalazi sa sjeverne strane i zahtjevniji je od ostlih smjerova. Za većinu učesnika to je bio dobar trening a za one manje iskusne to je bilo upoznavanje sa tehnikama penjanja i kretanjima po stijeni. Na vrhu smo ručali, fotografisali se i do kasno poslijepodne uživali na suncu na 15°C. Do povratka u dom smo istraživali stijene i amfitetre izmedu njih.

Sjedeći u domu odlučili smo da promjenimo plan i da uspon na Veliku Klekovaču (1962m n/v) izvršimo te noći. Nije nam trebalo puno da se spremimo i krenemo. Noć je bila vedra i duvao je lagan povjetarac. Na zvjezanom nebu smo ugledali nekoliko kometa. Jedan od vodiča, Duško Vujičić, je puštao muziku pa smo to iskoristili da odigramo užičko kolo na samom vrhu. Kakva bismo mi djeca Kozare bila a da ne odigramo kozaračko kolo. Zvuci pjesme „Oj Kozaro“ i topot kozaračkog kola odjekivali su Klekovačom a naše kolo se vilo do kasno u noć. Vesela družina nastavila je sa pjesmom i veseljem do kasno u noć u planinarskom domu.

U nedjeljno jutro smo poranili da dočekamo izlazak sunca na Maloj Klekovači. Nedjelju smo, kako to i dolikuje, proveli odmarajući. Fotografisali smo se na skoro svakom stijenskom zubu i raštrkali se po stijenama.

Iskorištena je prilika da se markira Prijedorski smijer na kojem markacije nisu obnavljane još od predratnog perioda. Da potsjetimo, PD „Klekovača“ je održavala staze na Kozari, Dinari, Šatoru, Grmeču, Osječenici i Klekovači. Prijedorski smijer je nekad bio jedini smijer za uspon a kasnije su markirani ostali smjerovi. Zbog toga smo odlučili da se taj smijer ponovo markira i pretstavi planinarima. Potreban je oprez prilikom penjanja i korištenje osiguranja na pojedinim mjestima.

Uopšteno gledano ovaj dvodnevni pohod je bio relaksirajući i pretstavljao je odmor za sve nas. Naše Društvo se, po ko zna koji put, pokazalo kao Društvo koje dovodi na Klekovaču najveće grupe, dobro organizovane i uspješne a sve to po najnižim cijenama u PSRS. Vodiči na usponima su bili Vladimir Grublješić, Duško Vujičić i Marko Sarić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress