Rudarska transverzala

Planinarsko skijaško društvo „Ljubijski rudar“ iz Prijedora svake godine u decembru organizuje Marš „Rudarska transverzala“ u povodu Dana rudara. Ove godine je u subotu 07. decembra marširalo oko 80 planinara a među njima i 30 planinara iz PD “Klekovača“ Prijedor kao redovni učesnici na ovom pohodu.

Rudarskim maršem se uvijek nastoji obilježiti jedan dio iz mukotrpnog rudarskog života. Ovaj put smo se kretali rutom Milin Birt – Stari Majdan – Stara Rijeka – Briševo – Ljubija u dužini od 18km. Na početku marša obratio nam se Božo Grbić predsjednik PSD „Ljubijski rudar“ koji nam je ukratko objasnio program pohoda i istorijske podatke vezane za postojanje rudarstva i metalurgije na ovom terenu u rimskom i srednjevijekovnom periodu. Podjelio nam je i brošure koje su izdane ovim povodom.

Imali smo priliku da vidimo ostatke istopljenog željeza i šljake sa visokim procentom željeza. U blizini ovih lokaliteta su se, u rimskom i otomanskom periodu, nalazile topionice željeza.

Dan je bio savršen za marševsku kolonu, bez težih uspona tako da je ovo bio jedan relaksirajući pohod. U Starom Majdanu, na potoku Majdanuša, smo imali priliku da vidimo most koji datira iz rimskog perioda koji je još uvijek u upotrebi. Po predanju, ispod mosta je nekad mogao da prođe konjanik ali je do danas priroda učinila svoje tako da je visina lukova iznad vode oko 1,2m.

U Staroj Rijeci smo pored puta, u dvorištu, vidjeli dva epigrafska spomenika, tj. žrtvenika koji su baš tu i pronađeni. Žrtvenici su posvećeni u čast bogu Sedatu i boginji Nemesi Piae.

Dalje smo nastavili pored sela Briševo do Ljubije. Na jednom od površinskih kopova postoji stub žičare Kozin. Ovom žičarom, koja je napravljena 1941. godine prevozila se ruda sa rudišta do depoa sve do 1966. godine kada je ukinuta i ruda se počela transportovati svoznicom mnogo ekonomičnijim načinom – demperima.

Domaćini su u sali Osnovne škole „Dr Mladen Stojanović“ organizovali ručak za sve planinare i muzički program. Druženje je trajalo do ranih večernjih sati.

Zahvaljujemo se PSD “Ljubijski rudar” na pozivu za učešće na Maršu, dobroj organizaciji i lijepo provedenom danu.

2 Commentsto Rudarska transverzala

  1. zorana says:

    O, žao mi je što i ove godine na tom dogadjaju nije sa vama bio i moj planinar. On vas pozdravlja i šalje vam pozdrave iz USA!

  2. Marko says:

    Žao je i nama što Duško nije marširao kao svake godine do sada. Uživa on i u USA i hodi po obližnjim gorama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2020: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress