DINARA – Sinjal i obilazak slapova NP Krka

Planinarsko društvo „Klekovača“ Prijedor u okviru planiranih aktivnosti organizuje uspon na Dinaru i njezin najviši vrh Sinjal (1831 m) u periodu od 16. do 17. novembra 2019. god. U okviru ture posjetićemo  i najljepša obilježja Nacionalnog parka Krka, Skradinski buk i Roški slap. Dinara je najviša planina u Hrvatskoj i jedna od naslikovitijih u Dalmaciji i zaleđu. Pretpostavlja se da je ime dobila po ilirskom plemenu Dindara, koje je živjelo s istočne strane planine, dok je vrh Sinjal dobio ime po geodetskoj oznaci na vrhu (signal). Dinara je još uvijek prilično divlja planina u kojoj se mogu sresti različite vrste životinja poput: vuka, lisice, lasice, kune, medvjeda, risa, divljeg vepra, divokoze, srne, orla i sokola. Sa vrha planine pogled seže ka Peručkom jezeru na jugoistoku, Troglavu i Konju na sjeveroistoku, Prominu na zapadu i Kijevskom Kozjaku i Svilaju na jugu.

 Plan izleta:

 16.11.2019.

 1. 04:00 h – polazak iz Prijedora ispred sportske dvorane „Mladost“; vozimo se preko Drvara i graničnog prelaza Strmica do NP Krka, ulaz Lozovac;

2. 10:00 h – obilazak Skradinskog buka;

3. 13:00 h – obilazak Roškog slapa;

4. 17:00 h – dolazak u planinarsku kuću na Promini, druženje i noćenje;

 

 17. 11.2019.

 1. 06:00 h – ustajanje, lična higijena, doručak;

2. 07:00 h – polazak prema selu Mirkovići;

3. 08:00 h – dolazak u selo i početak ture;

4. 13:00 h – izlazak na vrh Sinjal;

5. 16:30 h – povratak sa vrha i polazak za Prijedor;     

6. 22:00 h – dolazak u Prijedor

 

Opšti uslovi za učešće: odlično zdravlje, fizička kondicija i psihička stabilnost.

 Neophodna oprema za sve učesnike: biometrijski pasoš sa minimalno šest mjeseci do isteka roka važenja, planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za tekuću godinu, lajner, slojevita i topla odjeća za dva dana boravka na planini, kapa, rukavice, vjetrovka, kabanica, planinarske cipele, ranac 40 l, štapovi, čeona lampa, pribor za prvu pomoć, krema za zaštitu od sunca, naočare za sunce, pribor za ličnu higijenu, voda i hrana.

 Učesnici  obilaze stazu na sopstvenu odgovornost. Tura je srednje kondiciono zahtjevna.

 Cijena izleta je 70 KM. U cijenu su uključeni prevoz, smještaj u domu, ulaznica u NP Krka i troškovi organizacije. U slučaju nepovoljnih vremenskih uslova moguće je odgađanje akcije. Otkazivanje učešća od strane učesnika, u roku kraćem od 48 sati do početka akcije ne podrazumijeva povrat novca. Broj mjesta je ograničen kapacitetom prevoza. Prijave se primaju do srijede, 13.11.2019.god., do 12h do kada je obavezno izvršiti uplatu. Prednost prilikom prijave imaju članovi PD Klekovača.

 Prijave i informacije o uplatama isključivo na broj telefona 065/299-733 ili na e-mail: info@pdklekovaca.org.

 Vodič: Milica Bogdanović

 Planinarski pozdrav!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2019: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress