Otvaranje nove planinarske staze – EOCA projekat

EOCA (European Outdoor Conservation Association) je neprofitno udruženje kojeg čine evropski  proizvođači, distributeri i prodavci opreme, odjeće, obuće i sl. za boravak i aktivnosti na otvorenom. Više od 130 kompanija želi da dio svog profita vrati zajednici kroz očuvanje prirodnih područja kao što su planine, rijeke, jezera, okeani, šume…

Svake godine veliki broj organizacija prijavljuje svoje projekte od kojih onda neki, potpuno transparentno putem on-line glasanja i putem nominacija članica asocijacije, budu izabrani za finansiranje od strane EOCA. Prošle godine smo se prijavili i zahvaljujući kvalitetno napisanom projektu uz pomoć NP Kozara (http://www.npkozara.com),  nominaciji kompanije Rohan (http://www.rohan.co.uk)  i vašim glasovima, bili izabrani za jedan od projekata koji će biti finansirani u 2018/2109.

Cilj projekta je zaštita osjetljivih vrsta i obnova habitata tise (Taxus baccata), kao i izgradnja i održavanje staze koja će povezati atraktivne lokacije, ali neće zalaziti u ove osjetljive habitate.

Nakon nešto manje od godinu dana od početka radova, možemo s ponosom reći da smo uspješno izvršili postavljene ciljeve i Kozara je danas bogatija za jednu atraktivnu stazu, ali i za 1500 sadnica ove ugrožene biljne vrste. Specifičnost ove staze je i tzv. Via ferrata, odnosno „čelična staza“ . To je planinska staza osigurana čeličnim užadima, klinovima, rukohvatima i nogostupima na zahtjevnim dionicama. Može to biti samo rukohvat za teže strmije dijelove, a može biti i potpuno vertikalna dionica na stijeni. Ovo je prva takva staza na Kozari, ali i u regiji.

Proteklog vikenda smo zvanično otvorili ovu stazu i sada je dostupna svim planinarima i ljubiteljima prirode. Kako nam je bilo, pogledajte u albumu. Pozivamo vas da probate ovu stazu i sigurni smo da ćete uživati. Ukoliko vam je potrebno vođenje ili asistencija kod penjanja vertikalne dionice, javite nam se.

Obavezno se pridržavajte pravila za uspon via ferratom!

Još jednom se zahvaljujemo svim članovima društva koji su dali svoj doprinos i bez čijeg volonterskog rada ne bi bilo moguće ostvariti ovaj zahtjevan cilj. Takođe, zahvaljujemo se i NP Kozara, koji su nam bili partneri u projektu.

I naravno, asocijaciji EOCA i kompaniji Rohan. Ako ste on-line kupci opreme, pogledajte i njihove stranice. To je najmanje što možemo uraditi da im se zahvalimo za nominaciju.

Važni linkovi:

https://www.outdoorconservation.eu/project-detail.cfm?projectid=1656

https://www.rohan.co.uk/

http://www.npkozara.com

 

Tekst: D. Zgodić

Fotografije: N. Milošević, L. Ivanković, B. Vidović i D. Zgodić

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2020: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress