PK Borkovac – Ruma

PK Borkovac

Proteklog vikenda planinarsko društvo ,,Klekovača“ bilo je domaćin članovima Planinarskog kluba ,,Borkovac“ Ruma, Srbija. Ova zanimljiva ekipa javila nam se prije izvjesnog vremena sa željom da posjete krajiške ljepotice Klekovaču i Kozaru i uvjeri se u sve prirodne ljepote koje ovi krajevi nude.

 U večernjim časovima, u petak 21. juna, stigla je grupa od četrdeset četiri planinara pomenutog kluba u Nacionalni park ,,Kozara“ , gdje su se smjestili u naš dobro znani Dom ,,Kotlovača“.

Nakon prespavane noći, u ranim jutarnjim časovima naši gosti dobro opremljeni za planinarenje, sa neizbježnim ruksacima, flašama vode, hranom,uputili su se u posjetu krajiške ljepotice Klekovače. Obzirom da su vremenske prilike pogodovale, vesela družina je uspješno izvela uspon na vrh Velike a potom i Male Klekovače.

Nakon predaha, uputili su se u Martin brod i obilazak kompleksa slapova u nacionalnom parku ,,Una“.

Pred veče, pomalo umorni i iscrpljeni, ali puni utisaka i napunjeni energijom,  stižu u Dom ,,Kotlovača“.  Nedeljno jutro, pomalo tmurno i oblačno, a protekla noć u znaku kiše,  primorava vodiče akcije za malu korekciju plana aktivnosti rezervisanog za posjetu našoj Kozari. Nakon obilnog doručka, koji su pripremili naši dežurni planinari, siti i veseli uputili su se autobusom do platoa na Mrakovici.  Domaćini i vodiči, Radivoje, Milan i Darko, su gostima i pokazali i par riječi kazali o memorijalnoj zoni, koja se nalazi u sastavu Nacionalnog parka “Kozara” na Mrakovici, a koja je  izgrađena je u znak sjećanja na borce koji su izgubili život u Drugom svjetskom ratu.  Obilaskom memorijalnog spomenika, muzeja i memorijalnog zida na kome su ugravirana imena poginulih boraca,  gosti su se upoznali sa jezgrom kulturnih i istorijskih sadržaja Nacionalnog parka.

Po povratku, u planinarski dom, uslijedio je bogat ručak, te pakovanje gostiju, a u planu im je ostala posjeta gradu na Vrbasu.

Gosti su se zahvalili na svemu što smo pripremili i dali su nam čvrsto obećanje da će i iduće godine ponovo doći na isto mjesto, da uživaju u netaknutoj prirodi i našoj Kozari.

 

Tekst: Darko Dragić

Fotografije: Radivoje Petković, Darko Dragić

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2020: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress