Rudarska transverzala

Planinarsko skijaško društvo „Ljubijski rudar“ Prijedor u povodu Dana rudara i 100 godina RŽR “Ljubija” organizovalo je u nedjelju 11.12.2016. godine marš planinara – Rudarsku transverzalu na relaciji Bronzani Majdan – Marićka – rudnik Omarska na dužini od 20 km.

Ovogodišnja Rudarska transverzala je X jubilarna koja je, interesantno, došla na značajan jubilej za naš rudnik ali i grad. Ovom trnasverzalom se nastoji obilježiti dio života rudara i rudarskih postrojenja tako što svake godine obilazimo značajnije rudarske lokalitete. Obično trasom transverzale prolazimo stazama i putevima kuda su rudari išli na posao i to ne malim razdaljinama, zatim putevima (ili prugama) kuda je ruda transportovana sa rudišta dalje u svijet. Na trenutak se u tim kilometrima sjetimo koliko je rudarski život bio i jeste težak i koliko je njihov hljeb zaista sa sedam kora.

Neuobičajeno lijep i topal decembarski dan okupio je preko 70 planinara i ljubitelja prirode. Pored radnika RŽR “Ljubija” i “ArcelorMittala Prijedor” bilo je dosta planinara iz prijedorskih društava PSD “Ljubijski rudar” i PD “Klekovača” i PD “Manjača” Banja Luka.

Polazna tačka je bila u mjestu Bronzani Mjadan na čijem su prostoru još u rimskom periodu vršena iskopavanja rude. Vodiči su bili predsjednik PSD “Ljubijski rudar” Božo Grbić i Stanimir Trivunović. Išlo se polako a ponekad brzo što je zavisilo od toga ide li se uz brdo ili niz. Zastajkivalo se kraj interesantnih mjesta pogodnih za odmor ali i pored toplih čvaraka i krvavice.

Dolaskom u krug rudnika Omarska gdje se danas vrše iskopavanja željeznih ruda spojena je linija koja je krenula od početaka iskopavanja prema savremenim danima – kao putovanje kroz vrijeme. Planinari su obišli površinske kopove Buvač i Jezero i velike rudarske mašine koje svojom pojavom ulijevaju strahopoštovanje. Kopove i aktivnosti na njima prezentovao je na zanimljiv i nama razumljiv način planinar Dario Duvnjak, dipl. inž. rudarstva.

U rudničkom restoranu je upriličen ručak za sve učesnike marša. Sumirali su se utisci i pravili dogovri za naredne planinarske pohode. Svi su poželjeli da sljedeće godine opet upoznaju nešto novo iz rudarske tradicije ali i, slobodno rečeno, rudarske kulture.

Marko Sarić

[srizonfbalbum id=25]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress