September, 2020

now browsing by month

 

Vranica

Prokoško jezero
Prokoško jezero

PD “Klekovača”, u okviru planiranih aktivnosti, organizuje XII uspon na Vranicu (2112 m) u subotu i nedjelju, 19 – 20.09.2020. godine.

Program pohoda:

I dan, subota

 1. 7h – polazak ispred sportske dvorane “Mladost” u Prijedoru;
 2. 8h – polazak sa stare autobuske stanice u Banja Luci;
 3. 9:30 – dolazak u Jajce i razgledanje starog dijela grada i vodopada do 11h;
 4. 11h – polazak prema Gornjem Vakufu (Uskoplje);
 5. 14h – dolazak u planinarski dom Rosinj (1700 m) na Vranici, smještanje po sobama, odmor;
 6. 15h – polazak iz doma prema vrhu Rosinj;
 7. 16:30 – izlazak na vrh Rosinj (2059 m);
 8. 17h – polazak sa vrha prema pl. domu;
 9. 18h – dolazak u pl. dom, druženje, odmor, noćenje.

II dan, nedjelja

 1. 7h – ustajanje, jutarnja higijena, doručak;
 2. 8h – polazak prema vrhu Nadkrstac;
 3. 10h – izlazak na vrh Nadkrstac (2112 m);
 4. 10:30 – polazak sa vrha prema Prokoškom jezeru;
 5. 12h – dolazak na Prokoško jezero;
 6. 13h – polazak sa jezera prema pl. domu Rosinj;
 7. 15h – dolazak do doma, pakovanje, ručak;
 8. 16h – polazak prema Prijedoru i Banja Luci;
 9. dolazak u Banja Luku oko 20h a u Prijedor oko 21h.

Opšti uslovi za učešće na akciji: dobro fizičko zdravlje i psihička stabilnost.

Potrebna oprema: planinarske cipele (patike ne dolaze u obzir!), hlače, ranac, jakna, rezervna presvlaka, kapa i naočale za zaštitu od sunca, štapovi za hodanje, vreća za spavanje, hrana, voda, čeona lampa, planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za tekuću godinu, komplet prve pomoći.

Cijena učešća na pohodu je 40KM što uključuje prevoz, noćenje u pl. domu “Rosinj” i troškove organizacije.

Prijave izvršiti pozivom na tel. 065/611-052 kod Duška Vujičića do četvrtka 17.09.2020. godine. Uplate možete izvršiti u kancelariji PD “Klekovača” koja se nalazi u ulici Kralja Petra I Oslobodioca 16 (KUD “Dr Mladen Stojanović”, II sprat) četvrtkom od 19-20h.

Zbog ograničenog broja mjesta samo oni koji izvrše uplatu stiču pravo učešća na akciji. Prednost kod prijavljivanja imaju članovi PD “Klekovača”.

Vodič je Duško Vujičić.

Svi učesnici uspona dužni su da poštuju upute vodiča i da se pridržavaju pravila o kućnom redu u pl. domu. Organizator zadržava pravo izmjene plana pohoda u odnosu na meteorološke prilike.


Srdačan planinarski pozdrav!

5. planinarski marš “Tragom Karanskog partizanskog bataljona”

Peti planinarski marš “Tragom Karanskog partizanskog bataljona” povodom formiranja Karanskog bataljona su u nedjelju, 6. septembra 2020. godine uspješno izveli planinari Planinarskog društva “Klekovača” iz Prijedora. Dan je bio lijep i svi učesnisi su stazu od Knežice do Karana u dužini od 9 km savladali uspješno. Trenutna nemila situacija u cijelom svijetu je i na nas uticala te smo morali biti u manjem broju nego obično. Pridružili su nam se planinari PSD “Pecija” iz Kozarske Dubice.

Lagan marševski hod prijao je svima. Ruta preko Donje Jutrogošte, Planinice i Krive rijeke je bila ruta za poslije nedjeljnog ručka ali smo je mi izveli prije. Koristila su se pogodna mjesta za kraće odmore, sakupljanje gljiva i za koju anegdotu, “zezu”, šalu i pošalicu. Lijepi su ti potkozarski krajevi u jesen zbog voćnjaka okićenih raznim voćem i mirisima koje šire. Na žalost mnoge voćnjake nema ko da bere.

Tokom izvođenja marša imali smo edukativne matinee što bi, suštinski, svaka planinarska aktivnost trebala sadržavati. Zahvaljujući našoj Slavici Drvenica, predsjednici PSD “Pecija”, saznali smo dosta stvari o ovom kraju i manastiru Đurđevac iz XIV vijeka. Slavica je učestvovala u arheološkim istraživanjima na ovom lokalitetu pa su to bile informacije iz “prve ruke”. Bio je to čas istorije, arheologije, geografije… Pokazala nam je ambar koji je napravljen od kamena iz zidina manastira.

Poslije manastira Đurđevac i doline istoimene rječice uslijedio je završni uspon na brdo Karan. Malo u stilu partizanskih motiva, malo sa planinarskim motivisanjem po vrelom septembarskom suncu ispeli smo se sa velikim elanom. Najstariji učesnik marša je bio Milan Obradović (81) a najmlađi Marko Tišma(7). Hladovina platoa kod spomen obilježja i pokošena trava su nas za čas rasporedili da zasluženo odmaramo i čekamo ručak kojim nas je gradska uprava Prijedora iznenadila. Jednoglasno smo saglasni da odavno ukusniji grasulj nije bio i, kao što je neko prokomentarisao, bila je to slanina sa grahom.

Dolaskom delegacija uslijedila je ceremonija polaganja vijenaca. Delegacije grada Prijedora, SUBNOR-a i boračkih organizacija iz Prijedora vijence su položile na spomenik palim borcima karanskog bataljona i ispred spomen bisti narodnih heroja ove jedinice Žarka Zgonjanina i Ivice Marušića – Ratka.

Borba protiv fašizma trajno je dobro koje mi moramo njegovati i zbog onih kojih su tada dali svoj živote ali i zbog generacija koje će doći iza nas. Istorija je takva da će je uvijek neko prekrajati a mi ne želimo da se zaborave oni koji su dali istinski doprinos u borbi protiv fašizma. Ostaćemo vjerni časnom imenu partizana i borbi koju su tada vodili za oslobođenje od fašizma a ove svetinje kojima smo se danas poklonili podsjećaće uvijek naše potomke i putnike namjernike na hrabre i odvažne borce slavne borbe naroda Potkozarja, Balja i Karana, kojima je dodijeljen orden narodnog heroja za izvanredan doprinos u borbi nad fašističkim okupatorima i njihovim slugama.

Karanski bataljon dao je 15 narodnih heroja a ratovao je na teritoriji svih bivših jugoslovenskih republika, osim u Makedoniji.

Tekst: Marko Sarić

Fotografije: Mira Dolić, Igor Ostojić, Biljana Pašagić i Marko Sarić

© 2020: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress