June, 2020

now browsing by month

 

Posjeti i osjeti Kozaru – prvi vikend

Nagradna igra “Posjeti i osjeti Kozaru” koju je organizovala Turistička organizacija grada Prijedora u saradnji sa Planinarskim društvom “Klekovača” i Nacionalnim parkom “Kozara” bila je sretna za više dobitnika. Prva grupa nagrađenih je svoju nagradu iskoristila i vikend 13-14. juna provela u Planinarskom domu na Kotlovači. Za naše posjetioce pripremili smo sve što smo i obećali: planinarsku turu Kozarom, ručak u prirodi i puno zabave. Najmlađe učesnice nisu odustale od pješačenja na ruti (Kotlovača – Zečiji kamen – Jankovića kamen – Benkovac – Mrakovica – Bešića poljana – Kotlovača). Ovim okupljanjem promovisan je 6. juni – Dan Planinarskog društva “Klekovača” i 8. juni – Svjetski dan zaštite planinske prirode i dan Nacionalnog parka “Kozara”.

U realizaciji ove lijepe avanture učestvovale su porodice iz Prijedora,  Novog Grada i Bratunca koji su sa Kozare sa sobom ponijeli lijepe uspomene. Pješačenje je bilo lagano, prilagođeno najmlađoj u grupi, Irineji iz Prijedora. Vodič je mačetom morao da iskrči manji dio staze jer je vegetacija na Kozari u punom zamahu. Vodopad Zofika je mjesto za neizostavne fotografije ali i mjesto za predah i osvježenje. Prije njega gosti su imali priliku po prvi put da vide “via ferratu” i alpinističke smjerove na Zečijem kamenu. Momenti monologa vodiča su korišteni za predahe. Na Jankovića kamenu je bio ručak sa njaljepšim pogledom za ručak. Ćevapi su brzo “planuli” na svježem vazduhu i sa dobrim pogledom. Bitno je bilo osjetiti kako planinari jedu u prirodi (dobro, ne baš ćevape ali ovo je bila posebna prilika) ali i da se ostaci hrane i ambalaže spuste u dolinu na odgovarajuće mjesto baš kako to rade planinari a ne novopečeni “ljubitelji” prirode. Mrakovica je mjesto za nezaobilazan istorijski čas i prepričavanje različitih porodičnih tragedija gdje smo Jelena i ja imali štošta da kažemo (ona tragediju svoga dede a ja bakinu Jasenovačku epopeju). Da bi se gosti odmorili od vodičke discipline i konstantnog pričanja o ovome ili onome Mrakovica je poslužila za duži odmor kojeg su svi iskoristili na svoj način, kako im je bila volja: sladoled za najmlađe ili avantura park za one željne adrenalina.

Povratak prema domu je išao sa gubljenjem visine ali često je bilo uzbrdo. Brali smo šumske jagode a najmlađi su se sa domaćicom ture Jelenom krili po žbunju i prepadali ostatak grupe. U domu nas je čekala večera i torta iznenađenja povodm Dana nacionalnog parka “Kozara”. Prije delicija trebalo je sprati teret hodanja pa je gužva pred tušem bila kao u šesnaestercu. Veče u planini i pred planinarskim domom iziskuje logorsku vatru koja privlači staro i mlado i tu nikad dosadno nije. Međutim, dugo se hodalo, rano ustalo pa su jedni po jedni odlazili na spavanje.

Jutro nakon doručka je bilo u znaku obilaska via ferrate. Zamišljeno je bilo odlazak do vidikovca na Bijelom kamenu ali zbog najmlađih učesnica i uklizanih strmih dijelova poslije kiše ipak je to bio prolazak cijelom stazom. Bilo je to malo na stranu, malo guzom, malo sa sve četiri, malo sa strahom mama ali na kraju uspješno i zadovoljno. Rastanak se primakao ali sa dobro iskorištenim vremenom, novim spoznajma o Kozari i planinarenju i sa novim spoznajama sebe i svojih mogućnosti.

Sljedeće okupljanje u okviru realizacije nagradne igre “Posjeti i osjeti Kozaru” na Kotlovači planirano je 25-26.07.2020. godine.

Vidimo se a do tada: posjeti i osjeti Kozaru.

Tekst: Amira Ganić i Marko Sarić

Fotografije: Stanislava Šakota, Jelena Banović i Marko Sarić

Autobuska linija za Mrakovicu

U okviru kampanje „Posjeti i osjeti Kozaru“ a u saradnji sa Nacionalnim parkom „Kozara“ i Autotransportom iz Prijedora osmišljeni su jednodnevni izleti, odnosno redovna autobuska linija svake nedjelje počev od 21. juna do kraja avgusta 2020. godine. Polazak autobusa je sa terminala autobuske stanice u 9:00 časova a povratak sa Mrakovice u 16:00 časova.

Prijedor – Mrakovica povratna karta iznosi 4 KM a u jednom smjeru 3 KM,

Kozarac – Mrakovica povratna karta iznosi 3 KM a u jednom smjeru 2 KM.

U toku mjeseca juna i jula za posjetioce koji idu autobusom „Posjeti i osjeti Kozaru“ ulaz u NP Kozara je besplatan.

Red vožnje: Terminal autobuske stanice Prijedor – Kozarska ulica – ulica Milana Vrhovca – Čirkin polje – Orlovci – Končari – Crnići – Kozaruša – Kozarac – Mrakovica.

Zelengora i Lelija

Planinarsko društvo „Klekovača“, u skladu sa svojim godišnjim planom akcija organizuje trodnevni pohod na Leliju (2032 m) i Zelenogoru (2014 m) u vremenu od 3. do 5. jula 2020. godine. Ove dvije planine se nalaze na jugoistoku RS i BiH. Dobrim dijelom svoje površine pripadaju prostoru Nacionalnog parka Sutjeska, mjesta izuzetne prirodne i istorijske važnosti. Posebno je planina Zelengora poznata po svojih devet glacijalnih jezera, takozvanih gorskih očiju.

Plan izleta:

03.07.2020.

– 08:00 h, polazak iz Prijedora, ispred Sportske dvorane „Mladost“.

– 13:30 h, dolazak u Sarajevo. Obilazak Kazana na rijeci Željeznici.

– 16:30 h, polazak iz Kalinovika terenskim vozilima.

– 17:30  h, dolazak na Orlovačko jezero (1500 m) i smještaj u planinsku kuću Zelengora, odnosno kamp. Odmor, kupanje u jezeru i slobodno vrijeme.

 

04.07.2020.

(prva grupa)

– 07:00 h,  buđenje i doručak.

– 08:00 h, polazak prevozom do Ošljeg dola (1202 m) i početak uspona.

– 11:30 h, dolazak na vrh Lelije, Velika Lelija (2032 m) i odmor.

– 12:30 h, polazak preko Štiriniskog jezera (1677 m) prema Orlovačkom jezeru. Usputno kupanje i odmaranje.

(druga grupa)

– 08:00 h, buđenje i doručak.

– 09:00 h, polazak prema Štirinskom jezeru. Odmor, kupanje i obilazak stećaka. Usputni obilazak dodatnih kota po dogovoru (npr. Veliki Zimomor 1815 m).

– 16:00 h, povratak na Orlovačko jezero.

 

05.07.2020.

(prva grupa)

– 06:00 h, ustajanje i doručak.

– 07:00 h, polazak na uspon.

– 08:00 h, dolazak na Stog (1821 m).

– 09:30 h, dolazak na Bregoč (2014 m) i odmor.

– 10:00 h, nastavak kružnom turom preko Kozje strane (2013 m), Orlovače (1959 m), Orlovca (1962 m ), opciono i Ljeljen (1766 m).

-15:00 povratak do Orlovačkog jezera, ručak i pakovanje.

– 16:00 h, polazak prema Prijedoru.

– 23:00 h, dolazak u Prijedor.

 

(druga grupa)

06:00 h, ustajanje i doručak.

 07:00 h, polazak na uspon.

 08:00 h, dolazak na Stog (1821 m).

 09:30  h, dolazak na Bregoč (2014 m) i odmor.

13:00 h, povratak na Orlovačko jezero i odmor.

 16:00 h, polazak prema Prijedoru.

23:00 h, dolazak u Prijedor.

Dom ima ograničen broj ležajeva, tako da će dio grupe spavati u šatorima.

Neophodna oprema za sve učesnike: planinarska iskaznica sa plaćenom članarinom za tekuću godinu, slojevita odjeća za tri dana boravka na planini, planinarske cipele, ranac 35-40 l, štapovi, čeona lampa, rukavice, kapa, pribor za prvu pomoć, krema za zaštitu od sunca, pribor za ličnu higijenu, odjeća za kupanje, šator, vreća za spavanje, podloška, pribor za kampovanje, voda i hrana. Podrazumijeva se da svi učesnici budu dobrog zdravlja, u izuzetnoj fizičkoj kondiciji i psihički stabilni. Za svaki dan hodanja očekivana tura je 17-19 km, sa velikim visinskim profilom.

Učesnici stazu obilaze na sopstvenu odgovornost. Formiraćemo dvije grupe u skladu sa fizičkom pripremljenošću učesnika. Prva grupa će obići cjelokupnu stazu, a druga će imati prilagođenu kraću stazu.

U planinskoj kući Zelengora na Orlovačkom jezeru je moguće kupiti piće.

 

Cijena izleta je 55 KM za troškove prevoza i organizaciju izleta + 20 KM za troškove prenoćišta u planinskoj kući. Dodatni eventualni troškovi na licu mjesta: Ulaznica u NP i kampovanje na jezeru. U slučaju nepovoljnih vremenskih uslova moguće je odgađanje akcije. Otkazivanje učešća od strane učesnika, u roku kraćem od 48 sati do početka akcije ne podrazumijeva povrat novca. Broj mjesta je ograničen kapacitetom prevoza. Pravo prvenstva kod prijava imaju članovi PD “Klekovača” sa plaćenom članarinom za tekuću godinu. Prijave za članove PD „Klekovača“ do ponedjeljka 22.06.2020, do 12:00 h, a za sve ostale do petka 26.06.2020. do 12:00 h.

Prijave i informacije o uplatama isključivo na broj telefona 065/586-350 ili na e-mail: info@pdklekovaca.org

Vodiči: Draško Zgodić i Marko Sarić

Domaćin vodič: Igor Milošev

Planinarski pozdrav!

© 2020: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress