October, 2019

now browsing by month

 

Vranica 2019

Vranica je planina u centralnoj BiH, na prostoru između Fojnice i Gornjeg Vakufa/Uskoplja i između dolina rijeke Vrbasa i Bosne. Dio je starog gorja i od dinarskog masiva se razlikuje po sastavu, jer je grade škriljci i magmatske stijene. Leži na vulkanskom pojasu davno ugaslog vulkana Tethys, koji je bio aktivan u trijasu. Takav sastav čini tlo nepropusnim i kao takvim bogatim površinskim vodotokovima. Na istočnom dijelu planine te površinske vode, spuštajući se sa planine, grade Prokoško jezero. Jedno od najljepših glečerskih jezera u BiH se nalazi na visini od 1636 metara. Poznato je po endemskoj vrsti vodozemca tritona, ali na žalost i po tome što je jedno od najugroženijih planinskih jezera zbog  nekontrolisane izgradnje vikend naselja na njegovim obalama, koje ugrožava i opstanak ove rijetke vrste. Vranica je najviša planina u centralnom dijelu BiH, sa većim brojem vrhova iznad 2000 metara, od kojih je najviši Nadkrstac (2112 m). Iako spada u više planine konfiguracija terena je blaga i na njoj su dostupne mnoge planinarske staze.

Već jedanaestu godinu uzastopno planinari Klekovače dolaze na Vranicu, u goste kod naših domaćina iz PD „Goran“, Gornji Vakuf/Uskoplje. Kako reče naš Dule, ima ljepših planina, ali je malo boljih ljudi. I ove godine, kao i svake do sada smo uživali u njihovom gostoprimstvu i ljepotama ove planine. Kako nam je bilo, pogledajte u albumu. Pridružite nam se naredni put.

 

Tekst: D. Zgodić

Foto: D. Petković, L. Ivanković, D. Dragić i D. Zgodić

 

 

Planinarska kestenijada

Pl. dom Matija Filjak, Hrastovička gora

Planinarsko društvo “Klekovača” u okviru planiranih aktivnosti organizuje posjetu HPD “Zrin” Petrinja (Hrvatska) i uspon na Hrastovičku goru u subotu, 12. oktobra 2019. godine. Prisustvovaćemo tradicionalnoj manifestaciji “Planinarska kestenijada” kojoj prisustvuje veliki broj planinara iz BiH, Hrvatske i Slovenije.

PROGRAM POHODA:

1. 6:30 – polazak autobusa ispred Sportske dvorane “Mladost”;

2. 8:30 – dolazak u Petrinju;

3. 9:15 – početak uspona;

4. 12h – dolazak do planinarskog doma “Matija Filjak”, druženje učesnika pohoda uz pečenje kestena i zabavni program;

5. 16h – polazak prema Prijedoru;

6. 18:30 – dolazak u Prijedor.

Domaćini organizuju zabavu uz muziku kod planinarskog doma, sportske igre uz animatore te bogatu gastro ponudu po prihvatljivim cijenama. Tokom uspona moguće je sakupljanje pitomog kestenja.

Opšti uslovi za učešće: odlično zdravlje, fizička kondicija, psihička stabilnost.

Potrebna oprema: planinarske cipele (patike ne dolaze u obzir!), ranac, odgovarajuća planinarska odjeća u odnosu na meteo prilike, kapa, naočale za zaštitu od sunca, ranac, štapovi za hodanje, hrana za jedan dan, voda (minimalno 2l), rukavice i vrećice za skupljanje kestenja, važeći biometrijski pasoš, planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za tekuću godinu, komplet prve pomoći.

Cijena prevoza je 15KM.

Prijave izvršiti isključivo pozivom na telefon 065/611-052 (Duško Vujičić) do četvrtka 10.10.2019. godine a obavezne uplate izvršiti u kancelariji Društva u ulici Kralja Petra I Oslobodioca 16 (KUD “Dr Mladen Stojanović”, II sprat) četvrtkom u periodu od 19-20h. Samo oni planinari koji na vrijeme izvrše uplatu ostvaruju pravo učešća na pohodu.

Vodič je Duško Vujičić.

Prijavljeni planinari stazu obilaze na vlastitu odgovornost!

Pridružite nam se!

Otvaranje nove planinarske staze – EOCA projekat

EOCA (European Outdoor Conservation Association) je neprofitno udruženje kojeg čine evropski  proizvođači, distributeri i prodavci opreme, odjeće, obuće i sl. za boravak i aktivnosti na otvorenom. Više od 130 kompanija želi da dio svog profita vrati zajednici kroz očuvanje prirodnih područja kao što su planine, rijeke, jezera, okeani, šume…

Svake godine veliki broj organizacija prijavljuje svoje projekte od kojih onda neki, potpuno transparentno putem on-line glasanja i putem nominacija članica asocijacije, budu izabrani za finansiranje od strane EOCA. Prošle godine smo se prijavili i zahvaljujući kvalitetno napisanom projektu uz pomoć NP Kozara (http://www.npkozara.com),  nominaciji kompanije Rohan (http://www.rohan.co.uk)  i vašim glasovima, bili izabrani za jedan od projekata koji će biti finansirani u 2018/2109.

Cilj projekta je zaštita osjetljivih vrsta i obnova habitata tise (Taxus baccata), kao i izgradnja i održavanje staze koja će povezati atraktivne lokacije, ali neće zalaziti u ove osjetljive habitate.

Nakon nešto manje od godinu dana od početka radova, možemo s ponosom reći da smo uspješno izvršili postavljene ciljeve i Kozara je danas bogatija za jednu atraktivnu stazu, ali i za 1500 sadnica ove ugrožene biljne vrste. Specifičnost ove staze je i tzv. Via ferrata, odnosno „čelična staza“ . To je planinska staza osigurana čeličnim užadima, klinovima, rukohvatima i nogostupima na zahtjevnim dionicama. Može to biti samo rukohvat za teže strmije dijelove, a može biti i potpuno vertikalna dionica na stijeni. Ovo je prva takva staza na Kozari, ali i u regiji.

Proteklog vikenda smo zvanično otvorili ovu stazu i sada je dostupna svim planinarima i ljubiteljima prirode. Kako nam je bilo, pogledajte u albumu. Pozivamo vas da probate ovu stazu i sigurni smo da ćete uživati. Ukoliko vam je potrebno vođenje ili asistencija kod penjanja vertikalne dionice, javite nam se.

Obavezno se pridržavajte pravila za uspon via ferratom!

Još jednom se zahvaljujemo svim članovima društva koji su dali svoj doprinos i bez čijeg volonterskog rada ne bi bilo moguće ostvariti ovaj zahtjevan cilj. Takođe, zahvaljujemo se i NP Kozara, koji su nam bili partneri u projektu.

I naravno, asocijaciji EOCA i kompaniji Rohan. Ako ste on-line kupci opreme, pogledajte i njihove stranice. To je najmanje što možemo uraditi da im se zahvalimo za nominaciju.

Važni linkovi:

https://www.outdoorconservation.eu/project-detail.cfm?projectid=1656

https://www.rohan.co.uk/

http://www.npkozara.com

 

Tekst: D. Zgodić

Fotografije: N. Milošević, L. Ivanković, B. Vidović i D. Zgodić

 

© 2019: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress