June, 2019

now browsing by month

 

PK Borkovac – Ruma

PK Borkovac

Proteklog vikenda planinarsko društvo ,,Klekovača“ bilo je domaćin članovima Planinarskog kluba ,,Borkovac“ Ruma, Srbija. Ova zanimljiva ekipa javila nam se prije izvjesnog vremena sa željom da posjete krajiške ljepotice Klekovaču i Kozaru i uvjeri se u sve prirodne ljepote koje ovi krajevi nude.

 U večernjim časovima, u petak 21. juna, stigla je grupa od četrdeset četiri planinara pomenutog kluba u Nacionalni park ,,Kozara“ , gdje su se smjestili u naš dobro znani Dom ,,Kotlovača“.

Nakon prespavane noći, u ranim jutarnjim časovima naši gosti dobro opremljeni za planinarenje, sa neizbježnim ruksacima, flašama vode, hranom,uputili su se u posjetu krajiške ljepotice Klekovače. Obzirom da su vremenske prilike pogodovale, vesela družina je uspješno izvela uspon na vrh Velike a potom i Male Klekovače.

Nakon predaha, uputili su se u Martin brod i obilazak kompleksa slapova u nacionalnom parku ,,Una“.

Pred veče, pomalo umorni i iscrpljeni, ali puni utisaka i napunjeni energijom,  stižu u Dom ,,Kotlovača“.  Nedeljno jutro, pomalo tmurno i oblačno, a protekla noć u znaku kiše,  primorava vodiče akcije za malu korekciju plana aktivnosti rezervisanog za posjetu našoj Kozari. Nakon obilnog doručka, koji su pripremili naši dežurni planinari, siti i veseli uputili su se autobusom do platoa na Mrakovici.  Domaćini i vodiči, Radivoje, Milan i Darko, su gostima i pokazali i par riječi kazali o memorijalnoj zoni, koja se nalazi u sastavu Nacionalnog parka “Kozara” na Mrakovici, a koja je  izgrađena je u znak sjećanja na borce koji su izgubili život u Drugom svjetskom ratu.  Obilaskom memorijalnog spomenika, muzeja i memorijalnog zida na kome su ugravirana imena poginulih boraca,  gosti su se upoznali sa jezgrom kulturnih i istorijskih sadržaja Nacionalnog parka.

Po povratku, u planinarski dom, uslijedio je bogat ručak, te pakovanje gostiju, a u planu im je ostala posjeta gradu na Vrbasu.

Gosti su se zahvalili na svemu što smo pripremili i dali su nam čvrsto obećanje da će i iduće godine ponovo doći na isto mjesto, da uživaju u netaknutoj prirodi i našoj Kozari.

 

Tekst: Darko Dragić

Fotografije: Radivoje Petković, Darko Dragić

 

Maglić 2386m

Maglić (2386m), fotografisano sa Prijevora

Planinarsko društvo “Klekovača” kao i svake godine će učestvovati na tradicionalnom Vidovdanskom usponu na najviši vrh RS i BiH, Maglić (2386m) 28-30.06.2019. godine. S toga, organizujemo odlazak na Maglić po najpovoljnijim cijenama u PSRS.

Program pohoda:

I dan – petak

1. 7h – polazak iz Prijedora ispred sportske dvorane “Mladost”;

2. putovanje Prijedor – Banja Luka – Sarajevo – Foča uz usputna odmaranja;

3. 15h – dolazak na Tjentište, kratak odmor i nastavak puta prema Prijevoru;

4. 16h – dolazak na Prijevor (1668m) – dio ekipe ostaje na Prijevoru i razvija kamp a drugi dio odlazi prema Trnovačkom Jezeru preko Suve jezerine (1350m);

5. 18h – dolazak na Trnovačko jezero (1517m), postavljanje šatora, odmor, noćenje;

II dan – subota

1. ustajanje, jutarnja higijena, doručak u 6h;

2. pokret prema vrhu u 7h;

3. povratak sa vrha, odmor, kupanje u jezeru, noćenje;

III dan – nedjelja

1. 7h – ustajanje, jutarnja higijena, doručak;

2. 9:30 – pakovanje opreme i polazak prema Prijevoru;

3. 11:30 – dolazak na Prijevor;

4. 12h – polazak prema Prijedoru;

5. 22h – dolazak u Prijedor.

Opšti uslovi za učešće na ovoj akciji: odlično zdravlje, psihička i fizička stabilnost, planinarske cipele (patike ne dolaze u obzir!), hlače, jakna, ranac 50-70l, šljem, ferrata set (ili dva prusika i dva karabinera), vreća za spavanje, podmetač, šator, štapovi za hodanje, čeona lampa, krema za zaštitu od sunca, naočale, hrana za 3 dana, voda (može se natočiti na Prijevoru i na Trnovačkom jezeru), pribor za ličnu higijenu, komplet prve pomoći, sredstvo za zaštitu od komaraca, PASOŠ ili LIČNA KARTA zbog prelaska granice, planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za tekuću godinu, zdravstvena knjižica.

Na ruti Prijevor – Maglić OBAVEZNO je ponijeti, pored ostalog: šljem, ferrata set (ili dva prusika i karabinera). Uspon sa Prijevora je dug 1,5 km a traje oko 3 časa. Silazak istim putem ka Prijevoru traje oko 2 časa. Silazak sa Maglića preko Trnovačkog jezera (Crna Gora) i Suve na Prijevor, traje oko 5 sati, ali je mnogo lakše.

Ukoliko nemate svu potrebnu opremu – penjete Maglić preko Trnovačkog jezera, te preporućujemo i noćenje na istom.

Ulazak na Trnovačko jezero se plaća 1€ po osobi, noćenje u šatoru 1,5€ po osobi a loženje vate 5€. NP „Sutjeska“ naplaćuje 2KM po osobi za ulazak u park.

Trnovačko jezero

Cijena prevoza za članove PD „Klekovača“ iznos 30KM (Društvo snosi dio troškova) a za članove ostalih društava 50KM. Prijave izvršiti kod Duška Vujičića na tel: 065/611-052. Obavezno je izvršiti uplatu četvrtkom od 19-20h u kancelariji PD „Klekovača“ u ulici Kralja Petra I Oslobodioca 16, II sprat (KUD Dr Mladen Stojanović).

Prijave traju do srijede, 26.6.2019. godine po sistemu ko prvi izvrši prijavu i uplatu učestvuje u akciji.

U kampu domaćina, koji će biti vidno obilježen, možete dobiti sve informacije, medicinsku pomoć, zahvalnice za učešće itd.

Vodiči su Duško Vujičić i Marko Sarić.

Prijavljeni planinari učestvuju na akciji na sopstvenu odgovornost!

Srdačan planinarski pozdrav!

Proljetno uređenje

“Proljetno uređenje grada” je akcija koja se u Prijedoru sprovodi godinama. Ono obuhvata čišćenje grada, uređenje zelenih površina oko škola, poslovnih objekata, stambenih zgrada, ulica, trotoara, obala, korita rijeka i drugih neuređenih površina na području grada.

U Planinarskom društvu “Klekovača” Prijedor je odlučeno da se ponovo, kao i prošle godine, priključimo ovoj akciji. Grad Prijedor nam je odobrio 180 komada sezonskog cvijeća koje je uzgojeno u Komunalnom preduzeću. Dobijeno cvijeće smo posadili u dvorištu kod planinarskog doma na Kotlovači čime su dom i njegova okolina učinjeni ljepšim. Cvijeće je posađeno u vidu leje pored stepenica, malog “trga” da se kamuflira šaht i u vidu visećih vrtova. Od crvenog i bijelog cvijeća napravljen je aranžman u vidu planinarske markacije. Za formiranje leja korišten je kamen iz potoka i šumska zemlja – dakle materijali iz okoline. Takođe, vlastitim sredstvima je kupljeno nekoliko sadnica cvijeća koje sada krase terasu našeg doma.

Ovom prilikom se zahvaljujemo Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove grada Prijedora na ukazanom povjerenju i vrijednoj donaciji!

Tekst i fotografije: Marko Sarić

Nove majice Društva

Poštovani članovi i simpatizeri Planinarskog društva “Klekovača” Prijedor,

Nove majice Društva su izašle iz štampe i dostupne su u raznim veličinama. Ovoga puta, majice su malo drugačijeg dizajna, tj. sa putokazima omiljenih lokaliteta na Kozari.

Svoj primjerak majice možete obezbjediti kod sekretara Društva pozivom na broj 065/440-150 ili u planinarskom domu “Kotlovača” na Kozari.

© 2019: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress