January, 2018

now browsing by month

 

Uspon na Visočicu

Vrh Puzim (1776 m).

Planinarsko društvo „Klekovača“, u skladu sa svojim godišnjim planom akcija, u subotu 27.01.2018. i nedjelju 28.01.2018. godine organizuje dvodnevni uspon na planinu Visočicu i na njene vrhove Puzim (1776 m), Vito (1960 m) i Drstva (1808 m). Visočica je planina koja čini prirodnu granicu između Bosne i Hercegovine i pripada lancu Dinarskih Alpi. Pored prirodnih ljepota i mnogih markantnih vrhova,  poznata je i po nekropoli Poljice, koja je proglašena nacionalnim spomenikom BiH.

 

Plan izleta:

27.01.2018.

– 05:00 h, polazak iz Prijedora, ispred Sportske dvorane „Mladost“.

– 06:00 h, polazak iz Banja Luke, sa stare autobuske stanice i putovanje uz usputne odmore.

– 11:30 h, dolazak u planinarski dom „Vrela“, u zaseoku Tušila (1210 m) i priprema za uspon.

– 12:30 h, početak uspona na Puzim  (1776 m). Trajanje uspona cca 4 sata

– 17:00 h, povratak u dom, odmor i druženje.

 

Napomena: U slučaju loših vremenskih uslova za bezbjedan uspon, umjesto uspona na Puzim, biće organizovan uspon na vrh Bjelašnice (2076 m).

 

28.01.2018.

– 06:00 h,  buđenje i doručak

– 07:00 h, polazak na uspon.

– 09:30 h, dolazak na vrh Vito (1960 m).

– 10:30 h – 12:30 h, prelazak grebenom Visočice.

– 12:30 h, dolazak na vrh Drstva (1808 m).

– 15:30 h, dolazak u dom, odmor i ručak

– 17:00 h, polazak nazad.

– 22:30 h, povratak u Banja Luku.

– 23:30 h, povratak u Prijedor

Neophodna oprema: slojevita odjeća za dva dana boravka na planini u zimskim uslovima, planinarske cipele, ranac od min. 40 l, štapovi, čeona lampa, rukavice, kapa, pribor za prvu pomoć, krema za zaštitu od sunca, zaštitne skijaške naočare, zaštitna maska za lice, balaklava, šljem, cepin, dereze, penjački pojas, dva prusika, dva karabinera, žimar (ascender), voda i hrana.

NAPOMENA: Obavezno je posjedovanje navedene tehničke opreme, kao i iskustvo u korištenju iste, zbog zahtjevnih tehničkih detalja u zimskim uslovima na ovoj planini!

U planinarskom domu „Vrela“ je moguće kupiti piće i hranu.

Cijena izleta je 65 KM. U cijenu su uključeni troškovi organizacije, prevoza i smještaja u planinarskom domu. U slučaju nepovoljnih vremenskih uslova moguće je odgađanje akcije. Otkazivanje učešća od strane učesnika, u roku kraćem od 48 sati do početka akcije, ne podrazumijeva povrat novca. Broj mjesta je ograničen kapacitetom prevoza. Pravo prvenstva imaju članovi Planinarskog društva „Klekovača“. Za sve učesnike je obavezna plaćena članarina u planinarskom društvu za tekuću godinu.

Prijave i informacije o uplatama najkasnije do srijede 24.01.2018. godine na e-mail: info@pdklekovaca.org ili na telefon 065/586-350.

Vodič akcije: Draško Zgodić

Planinarski pozdrav!

Dan Republike Srpske

Povodom Dana Republike Srpske 9. januara u Banja Luci je organizovan svečani defile pripadnika MUP-a Republike Srpske i civilnih struktura (vladinih i nevladinih organizacija i ustanova).

Jedan od  ešalona u defileu bio je i ešalon Planinarskog saveza Republike Srpske. U njemu su, pored ostalih, bili i članovi Planinarskog društva “Klekovača” Prijedor Milica Bogdanović, Vlado Topić i Ljubiša Aramanda koji je kao predsjednik Saveza sa zastavom koračao ispred.

Planinari su time na poseban način dali doprinos u obilježavanju ovog značajnog datuma.

Tekst: Marko Sarić

Fotografije: Milica Bogdanović, Vlado Topić i Snježana Lepir

Ulaznice za Nacionalni park “Kozara”

Spomenik na Mrakovici

Spomenik na Mrakovici

 

Već nekoliko godina za redom, pa tako i ove, u saradnji sa Nacionalnim parkom “Kozara” obezbjedili smo povlaštene godišnje ulaznice u Park za sve članove Planinarskog društva “Klekovača”.

Cijena godišnjih ulaznica je ostala ista kao i do sada i iznosi 20 KM. Pravo na ulaznice imaju svi članovi Društva koji su izmirili članarinu za tekuću, 2018. godinu.

Prijave i uplate za ulaznice možete izvršiti u četvrtak, 11 i 18. januara 2018. godine u kancelariji Društva koja se nalazi u ulici Kralja Petra I Oslobodioca 16 (KUD “Dr Mladen Stojanović”, II sprat) u vremenu od 19 do 20 časova.

Za dodatne informacije možete se obratiti sekretaru Društva na tel: 065/440-150.

O podjeli odštampanih ulaznica bićete blagovremeno obavješteni.

 

XIII novogodišnji uspon na Osječenicu

Planinari PD “Klekovača” tradicionalno dva dana poslije nove godine vrše uspon na planinu Osječenicu u blizini Bosanskog Petrovca. Tako je bilo i ovog 2. januara 2018. godine kada je izveden “XIII novogodišnji uspon na Osječenicu” u organizaciji KES “Crni vrh” iz Bos. Petrovca.

Iz Prijedora smo krenuli oko 6:30, ekipa mala ali bez obaveza. Na Laništu nas je dočekao snijeg i pratio ostatkom puta. Uz obavezne pauze u pekari u Ključu i na kafi u “Devetci” u Petrovcu stižemo na zborno mjesto planinara na početaku uspona. Međutim, odlučujemo da pokušamo doći do klupice terenskim vozilom što nam ubrzo i polazi za rukom. U 10h odlučujemo da ne čekamo ostatak planinara, njih 70-tak već krećemo na uspon.

Krećemo kroz šumu i odlučujemo se za novu stazu preko serpentina i preteći jedini trag u snijegu ispred nas misleći da je to trag nekog od organizatora koji je krenuo ispred planinara da izvidi stazu, provjeri sajlu itd… Kiša je uveliko prešla u snijeg koji je prekrio debla tako da je nalaženje markacije bilo gotovo nemoguće. Sreća pa smo imali trag za pratiti. Pred sam izlazak iz šume stižemo našeg “vodiča” koji nas je odmah poslije pozdrava i nazdravljanja upitao znamo li bar mi put. Usaglasili smo se da smo na dobrom putu dok god idemo uz brdo.

Upravo kada je druga flašica rakije zamjenila prvu dolazimo na rub šume i početak livade a onda počinje igranka… Fijuk vjetra, snijeg u očima, snijeg u ustima, snijeg u nosu, snijeg u… Dovikivanje iz petnih žila kao način komunikacije pokušavamo da što prije dođemo pod stijenu u “zavjetrinu”. Plivamo kroz snijeg koji je prekrio klekovinu a pod stijenom ljepota božija. Jakne i ostala garderoba koja je bila mokra smrzava. Oni mudriji iz ove male grupe ponijeli su skijaške naočale, tako da dva “skijaša” idu na čelo i kraj kolone dok dvojica u sredini hodaju “na slijepo”. Nakon dodadtnog šopanja u zavjetrini krećemo uz sajlu koje pola nema a pola je okovao led. Sreća pa smo svi visoki i imamo duge noge pa nam je pentranje po zaleđenoj stijeni prekrivenoj snijegom “mačiji kašalj”.

Izlazimo na vrh gdje je izmjerena brzina vjetra 110km/h. Na grebenu nas sustižu i ostali planinari te svi zajedno stižemo na vrh, nas ukupno 14. Tu se slikamo i brže bolje bježimo nazad. Od sajle do šume trkom, tj. Dejo i Ratko koji su imali naočale a Darko i Vanja kao šišmiši.

Silazimo do auta, nakon presvlačenja ručak u šumi i uz rakiju dolazimo do zaključka da nam je ovo bio jedan od najsurovijih susreta sa prirodom ali i jedan od najljepših. U Petrovcu nas domačini dočekuju sa čajem i pasuljem. Nakon uručenja zahvalnica pozdravljamo se i krećemo put Prijedora.

Tekst: Darko Egić i Vanja Rađenović

Fotografije: Darko i Dejan Egić

© 2018: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress