January, 2016

now browsing by month

 

Omladinski marš – X Dani zime na Kozari

Posljednjeg januarskog vikenda 2016. godine na Kozari se se održavaju X „Dani zime na Kozari“. Ove godine je to više ličilo na dane proljeća ali šta da se radi.

Subota je uvijek rezervisana za Omladinski marš. Marš organizuje Klub ekstremnih sportova „Albatros“ Prijedor uz pomoć Planinarskog društva „Klekovača“ Prijedor. Na Maršu su učestvovala 52 člana PD „Klekovača“ sa još 13 mladih planinara iz naše planinarske sekcije u OŠ „Jovan Cvijić“ iz Brezičana. Takođe, na Maršu je bilo 35 članova PD „Kozara“ Banja Luka i 5 članova PSD „Ljubijski rudar“ iz Prijedora.

Ovogodišnji Omladinski marš se odvijao rutom Kotlovača – Zečiji kamen – Jankovića kamen – Benkovac – Mrakovica. Planinari su uživali u, za ovo doba godine, toplom danu i brojnim vjesnicima proljeća – visibabama i jagorčevini. Prolazak pored vodopada potoka Zofik je izmamio iz rančeva sve fotoaparate i video kamere. Ovakav dragulj prirode se rijetko viđa i sve ostavlja bez daha svojom ljepotom, snagom a uz to sve skromnošću i mističnošću. Od vodopada staza vodi oštro uz brdo prema Jankovića groblju. Pomalo čudno, pauza je napravljena na groblju. Groblje jeste čudno mjesto za odmor ali to je mjesto koje je, prije svega, muzej na otvorenom koji govori o bitisanju ljudi na Kozari prije i za vrijeme II svjetskog rata i njihovim naseljima koja su, na žalost, izumrla. Neki su se odvažili i uspeli Jankovića kamen sa kojeg se pruža jedinstven pogled na južnu stranu Kozare i na veći dio Nacionalnog parka.

Nakon Jankovića uputili smo se preko Benkovca prema Mrakovici. Benkovac je kod starijih dozvao uspomene sa omladinskih radnih akcija i koncerata Bijelog dugmeta u ovom omladinskom radnom naselju. Ostale su na žalost samo uspomene jer je Benkovac sada samo toponim na topografskoj karti jer njegova stvranost ne čini da se išta promijeni: obrastao je u korov, sportski tereni su uništeni i zapušteni i zaboravljen je od svih.

Na Mrakovicu smo stigli nakon tri sata pješačenja. Odmah smo se prihvatili ručka kojeg su organizatori iz „Albatrosa“ pripremili. Mnogi su se usudili da pitaju šta je za ručak: šta bi drugo bilo nego grah sa kobasicom. Kakva bi to planinarska akcija bila bez graha, ne zamislivo.

Pošto je do polaska autobusa prema Prijedoru ostalo bar još dva sata mnogi su odlučili da još iskoriste dan. Neki su se šetali po Mrakovici, neki su se spustili niz Dolinac pa uspeli na Benkovac a neki su opet otišli preko Glavuše do planinarskog doma na Kotlovači.

Bilo kako bilo, još jednom smo na planinarski način obilježili „Dane zime na Kozari“ uz divno druženje šetnjom kroz nevjerovatno lijepe predjele Kozare. Vodiči na Maršu su bili: Draško Anđelić (KES „Albatros“) i Marko Sarić (PD „Klekovača“). Organizatorima iz KES „Albatros“ još jednom hvala na odličnoj organizaciji i lijepom druženju.

Marko Sarić

Članarina za 2016. godinu

Članski materijal za 2016. godinu je stigao. Članarinu možete uplatiti svakog četvrtka u vremenu od 19 do 20 časova u našoj kancelariji koja se nalazi u ulici Kralja Petra I Oslobodioca 16 (KUD “Dr Mladen Stojanović”, II sprat).

Godišnja članarina u Društvu je ostala ista kao i prethodnih godina i iznosi 15 KM za punoljetne i 7KM za maloljetne članove. Kod prvog učlanjenja plaćate i 2KM za planinarsku knjižicu. Učlanjivanje možete izvršiti kod sekretara Društva Sarić Marka (tel: 065/440-150).

Svi oni planinari koji su zaboravili da izvrše uplatu članarine za 2015. godinu još uvijek mogu to da učine.

Učlanjivanjem u naše Društvo stičete pravo na popust za učešće na planinarskim akcijama u našoj organizaciji, popust na noćenja u planinarskom domu “Kotlovača” na Kozari i drugim planinarskim domovima, popust za ulaznice u Nacionalni park “Kozara” (godišnja ulaznica u Park za naše članove je 20KM), popust od 20% u Inter Sportu na svu planinarsku opremu te popust od 20% na obuću u prodavnici Alpina u Banja Luci. Prilikom kupovine u ovim prodavnicama morate pokazati planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu i ličnu kartu.

© 2018: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress