Najave

now browsing by category

Najave dešavanja i aktivnosti.

 

Slet planinara Federacije BiH

Slet - Odzak

Slet – Odzak

Planinarsko društvo “Klekovača” Prijedor će uzeti učešće u Sletu planinara Federacije Bosne i Hercegovine povodom 125 godina planinarstva u Bosni i Hercegovini i deset godina Društva prijatelja prirode “Lipa” iz Odžaka. Slet će se održati u periodu od 4. do 8. avgusta 2017. godine u Vrbovcu (Odžak), Županija Posavska, BiH.

PROGRAM:

I dan (subota, 05.08.)

 1. 8:00 – polazak autobusa ispred sportske dvorane “Mladost” u Prijedoru;
 2. 9:00 – polazak sa stare autobuske stanice u Banja Luci;
 3. 12:00 – dolazak u Vrbovac (Odžak) i sklapanje šatora;
 4. 12:30-16:00 – ručak i odmor;
 5. 16:00 – sportski program;
 6. 17:00 – radionica Komisije za vodiče, prezentacija Komisije za markiranje, radionica: Osnove planinarstva;
 7. 17:30 – okrugli sto na temu “Planina kao izazov” (Dragan Jaćimović – prvi državljanin Srbije na everestu, Ilina Arsova – prva državljanka Makedonije na Everestu, Petar Pećanac – prvi državljanin BiH na Everestu, BH alpinističke legende Željko Knez, Slobodan Simikić Simara i Zehrudin Isaković);
 8. 18:30 – promocija knjige “Alpski ratnik” (promoteri: Stipe Božić, Viki Grošelj i Zehrudin Isaković);
 9. 19:30 – kulturno-zabavni program;
 10. 23:00 – povečerje.

II dan (nedjelja, 06.08.)

 1. 7:00 – ustajanje, jutarnja higijena, doručak, rasklapanje šatora;
 2. 9:00 – polazak na stazu Švabe: sletište – Kuvacevo brdo – Švabe – Kasar – Rakovac – sletište;
 3. 12:00 – dolazak na sletište, odmor;
 4. 13:00 – polazak prema Prijedoru;
 5. 16:00 – dolazak u Prijedor;

 

 • Smještaj je predviđen u šatorima – nekoliko osoba može dijeliti jedan šator.
 • Sportski program – tenis, odbojka, potezanje konopca, trčanje u vreći i gađanje spužvom.
 • Ugostiteljska ponuda – u sklopu sletišta učesnicima će biti na usluzi: priručni ugostiteljski punkt (hrana i piće), kafe bar i prodavnica mješovite robe.
 • Kućni red na sletištu:
 1. Kompletan prostor sletišta stavlja se na raspolaganje učesnicima i njim treba raspolagati sa uvažavanjem.
 2. Učesnici Sleta se potiču da uzmu učešće u stručnim, sportskim i zabavnim aktivnostima koji su pripremljeni a da odaberu stazu koja najviše odgovara njihovim psiho-fizičkim sposobnostima.
 3. Svaki učesnik Sleta se treba akreditovati a akreditaciju vidno istaknuti. Ista je ujedno i bon za ručak.
 4. Kotizacija učešća na Sletu je 5 KM.
 5. Preporučujemo učesnicima da za osvježenje koriste prirodne napitke a da izbjegavaju konzumaciju alkohola.
 6. Na Sletu se očekuje učešće planinara iz cijele regije pa se učesnici mole za uvažavanje i toleranciju različitosti. Nije poželjno isticanje nacionalnih, vjerskih i političkih simbola, parola, kao i pjevanje neprimjerenih pjesama.

Opšti uslovi za učešće na akciji: dobro fizičko zdravlje i psihička stabilnost, kvalitetne planinarske cipele (patike ne dolaze u obzir!), hlače, ranac 40-60 l, jakna, rezervna presvlaka, kapa i naočale za zaštitu od sunca, štapovi za hodanje, hrana, voda, čeona lampa, šator, vreća za spavanje, podmetač, planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za tekuću godinu, komplet prve pomoći.

Cijena prevoza iznosi 30 KM + 5 KM za kotizaciju za učešće na Sletu.

Prijave i uplate traju do 03.08.2017. godine po principu ko prije uplati obezbjeđuje mjesto u autobusu.

Prijave za učešće na akciji izvršiti na tel.: 065/611-052 (Duško Vujičić). Uplate možete izvršiti u kancelariji Društva u ulici Kralja Petra I Oslobodioca 16 (KUD “Dr Mladen Stojanović”, II sprat) četvrtkom u periodu od 19-20h. Samo oni koji izvrše uplatu obezbjeđuju mjesto u autobusu.

Ukoliko neko otkaže učešće na akciji u posljednjih 48h novac se ne vraća osim ukoliko za sebe pronađe zamjenu.

Svi učesnici uspona su obavezni da poštuju upute vodiča i da poštuju kućni red na sletištu. Svi prijavljeni planinari učestvuju na usponu na sopstvenu odgovornost!

Vodiči na usponu će biti Duško Vujičić, Marko Sarić i Draško Zgodić.

Pridružite nam se!

Biokovo

PAK „Summit“ iz BL je proteklog vikenda organizovao odlazak na turističko-planinarsku „ekspediciju“ Makarska i Biokovo. Atraktivna ponuda kojoj ni mi iz PD „Klekovače“  nismo mogli odoliti!

U subotu 27. maja 2017. godine u 5h, grupa od 18 planinara, naoružana kupaćim kostimima, kremama za sunčanje i ostalom planinarskom opremom krenula je put Dalmacije željno iščekujući da ugleda morsko plavetnilo i dalmatinskog gorostasa, Biokovo.

U Makarsku smo stigli oko 11h i odmah pored autobusa izvršili transformaciju u „obične“ turiste. Dan je obećavao, ugodnih 25 stepeni i blagi povjetarac sa smjenama sunčano -oblačnih intervala. Međutim, more i nije bilo tako toplo. Ipak, to nam nije smetalo da se okupamo a nakon toga uživamo u delicijama restorana na plaži. Među planinarima se povela interesantna debeta u vezi sa tim da li je na moru bolje jesti ribu ili pečenje. Mišljenja su bila podjeljena ali smo na kraju jednoglasno zaključili da obrok treba završiti obilnom porcijom sladoleda!

Okupani i siti krenuli smo na uspon oko 17h. Polazna tačka bilo je Veliko brdo koje se nalazi na  oko 300 mnv a ishodišna tačka prvog dana uspona bila je Planinarska kuća „Slobodan Ravlić“ na Lokvama koja se nalazi na 1467 mnv. Kako je grupa bila sastavljenja od iskusnih planinara ali i početnika, malo smo „probili“ planirano vrijeme uspona i visinsku razliku od oko 1100 metara savladali za 4,5h .  Vrijeme nam je bilo i više  nego naklonjeno. Cijelim putem nas je pratio oblačić koji je zaklanjao sunce taman toliko da nam ne bude prevruće.  Usput smo nailazili na tragove koji ukazuju na nekadašnji život i prilagođavanje stanovništva ovog kraja životu na ovoj prelijepoj ali i surovoj planini. Divljenje su izazivali i speleološki objekti kao i raznovrsna flora ovog podneblja. Sa najpoznatijim predstavnikom faune ovog kraja se, na sreću , nismo susreli.

Ipak, najljepši trenutak prvog dana nedvojbeno je bio zalazak sunca. Čaroban prizor koji i one nesklone romantici dovodi u romantično i opušteno raspoloženje.

Na Biokovu je granica uticaja dvije klime – mediteranske i kontinentalne i to uslovljava njegovu specifičnu klimu a sukobljavanje zračne mase s planine i mora izaziva česte promjene vremena. Prelijevanjem hladnog zraka preko Biokova nastaje vjetar zvan bura. Tu specifičnost klime smo osjetili na svojoj koži. Čim je zašlo sunce počeo je da duva prilično jak vjetar pa smo bili primorani sa izvučemo „tešku“ planinarsku opremu da bi se zaštitili.

Konačno oko 21:30h stigli smo  u Planinarsku kuću koja je dobila ime po tragično nastradalom makaranskom planinaru Slobodanu Ravliću. Kuća je opremljena sa 18 kreveta, ima tehničku vodu kao i rasvjetu koja se dobija preko solarne ploče i može poslužiti kao sklonište ili prenoćište ali daleko od toga da pruža udobnost za duži boravak.

Sutradan, tačno u 7h, krećemo prema najvišem vrhu Biokova –  Sv. Juri (1762mnv). Putokaz kaže da do „Jure“ imamo 1h30 min. Ipak, putokazima ne treba uvijek vjerovati što se pokazalo tačnim i u našem slučaju. Gotovo svo vrijeme  uspona vidimo  „Juru“ i telekomunikacijski toranj koji se nalazi na vrhu. Čini nam se da je vrh na dohvat ruke ali nakon toga nestaje jer se neprekidno spuštamo i dižemo.

Konačno, staza prestaje da nas zavarava i preostaje nam još zadnjih 30 minuta oštrog uspona do vrha. Taj dio staze je osiguran  konopcem postavljenim na željezne šipke i služi za zimski uspon mada je i nama dobro došao kao oslonac.

Od prvih ljetovanja u Makarskoj,  moju pažnju  privlačila je  bjelina,  ljepota ali i surovost  planine koja se  uzdiže visoko iznad nivoa mora  i u mislima sam često prelazila put od nulte tačke pa do najviših kamenih vrhova ovog dalmatinskog gorostasa. I evo, nakon mnogo godina posmatranja planine iz „nulte“ perspektive došao je trenutak da sa 1762 mnv posmatram more.

Panorama je sjajna a jedino što narušava ljepotu prirode je telekomunikacijski toranj ali i cesta koja vodi do samog vrha i koja je narušila divlju ljepotu i mir ove planine.

Fotografišemo se, pojedinačno, grupno, pejzažno… i krećemo ka Vošcu (1422 mnv). Najautentičnijim dalmatinskim kršem stižemo na ovaj vrh koji se uzdiže tik iznad mora.  Pogled koji se pruža sa ovog vidikovca najbolje opisuju riječi franjevca, naučnika i zaljubljenika u Biokovo fra Jure Radića: “Stadoh na povišeno mjesto i doživjeh milinu radosti…“

Najzad, spuštamo se do planinarskog doma pod Vošcem gdje smo, igrom slučaja, naišli na pravu dalmatinsku-planinarsku feštu sa „živom“ muzikom, potezanjem konopca i takmičenjem najmlađih alkara. Domaćini, planinari HPD „Biokovo“ iz Makarske su  nas  srdačno dočekali. Uz ukusan fižol i zvuke dalmatinskih pjesma provodimo prekrasno popodne u društvu ljubaznih domaćina. Ubrzo, sunce je opet u zalasku i vrijeme je da krenemo kući…

Tekst: Bojana Derkuća Bevandić

Fotografije: Radenko Derkuća i Miroslav Trivić

Musala i Olimp

ПСРС и овог љета организује успон на највише врхове Балкана уз богат садржај путовања. У јеку љетне сезоне спојићемо два викенда и пет радних дана за активно планинарско љетовање.

Петак, 11. aвг. – полазак из Б.Луке са ст. аутобуске у 16.00. Око 20.30. пауза у Бијељини.

Субота, 12. aвг. – Софија, пауза у центру до подне, а затим Боровец – ноћење.

Недjеља, 13. aвг. – успон на Мусалу, силазак до 18.00., одмор, ноћење.

Пон. 14. aвг. – рано ујутро покрет. Око подне пауза у Солуну. Покрет до кампа (Паралија)

А – група кампује у Паралији

Б – група наставља кретање до дома на Олимпу.

Уторак, 15. aвг.

Б – група устаје прије зоре и иде на врх – Митикас, силази до дома, а затим до превоза и иде у Паралију на купање и ноћи у кампу.

А – група устаје рано и иде до дома на Олимпу, ноћи.

Сриједа, 16. aвг.

А група устаје прије зоре и иде на врх – Митикас, силази до дома, а затим до превоза, враћа се у камп и састаје са Б групом. Одмор и ноћење у кампу.

Четвртак, 17. авг. – покрет – Извори св. Петке, Метеори, Игуменица, смјештај у кампу и ноћење.

Петак, 18. авг. – трајект – Крф – бродић за острво Видо.

Повратак у камп и ноћење.

Субота, 19. авг. – покрет до Саранде. Пауза. Ксамил, манастирска плажа, купање. Покрет, вожња ноћу.

Недjеља, 20 авг. Ујутро – Острог. Око 11 сати покрет. Око 22.00. Бањалука.

За ову акцију је потребна опрема: Планинараске ципеле, ранац, мали ранац, врећа, шатор / на два или три учесника/, подметач, штапови, гамашне, хлаче, кабаница, тренерка, дукс, качкет, наочале за сунце, крема заштитна, приручна апотека, храна, вода, пресвлака, патике, папуче, чеона лампа, фото апарат, планинарска књижица /важећа/, пасош, новац, прибор за личну хигијену, мајиц

Котизација за трошкове превоза, смјештаја и организације – 350КМ.

Пријаве примамо до 01.07.2016. г. уз 50% уплате нажиро рачун ПСРС   562 006 00002323 22  НЛБ.

Други дио треба уплатити до 01.08.2017. Уз пријаву на мејл dkciko@gmail.com потрбно је навести име, презиме, датум и мјесто рођења, број пасоша и до кад вриједи, држављанство, број телефона и назив матичног пл. друштва, величину мајице ( M, S, L, XL, XXL …). Уколико неко жели двије или више мајица, нека доплати 10КМ по комаду. Накнадно ћете доставити препоруку друштва и изјаву о преузимању одговорности.

Излет на Крф није обавезан. Цијена превоза трајектом и бродићем кошта око 22 еура.

ПСРС плаћа путно осигурање и мајице за све учеснике.

Храну носимо или купујемо у току пута по властитом избору. У случају одустајања могуће је враћање уплате уколико се нађе замјена. Уколико се обезбједе спонзори или суфинансирање од стране МПОС, цијена ће бити коригован сразмјерно обиму уплаћеног износа.

Уколико се пријавите за акцију дужни сте поштовати план и циљеве акције и придржавати се упутства водича. Измјене плана су могуће у складу са временским условима и околностима на терену. О измјенама одлучује вођа пута.

Акцију организује и води ПСРС.

Вођа пута: Драган Кузмановић, водич излета и похода МБ 015

Контакт: 0038765562715, dkciko@gmail.com,

Вођа успона: Љубиша Араманда, водич излета и похода МБ 011

Контакт: 0038765595323, lj.aramanda75@gmail.com

Novogodišnja čestitka

Cestitka 2016

Sretnu i uspješnu 2016. godinu žele vam članovi

Planinarskog društva “Klekovača” Prijedor!!!

© 2017: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress