Najave

now browsing by category

Najave dešavanja i aktivnosti.

 

Uspon na Motajicu

Planinarski dom u Nikolića potoku - Motajica

Planinarski dom u Nikolića potoku – Motajica

PD “Klekovača” Prijedor je dobilo poziv od PD “Motajica” Srbac da uzme učešće na tradicionalnom usponu na Motajicu u nedjelju, 24.12.2017. godine. S toga, organizujemo odlazak planinara na ovaj pohod.

PROGRAM POHODA:

  1. 7h – polazak autobusa ispred Sportske dvorane “Mladost”;
  2. 7:50 – polazak ispred tržnog centra “Fis” u Banja Luci;
  3. 8:40 – dolazak u selo Lepenica kod planinarskog doma u Nikolića potoku;
  4. 9h – početak uspona;
  5. 11h – izlazak na vrh Gradina (652m);
  6. 12h – polazak sa vrha prema pl. domu;
  7. 14h – dolazak u pl. dom, ručak za sve učesnike uspona, druženje, odmor;
  8. 16h – polazak prema Prijedoru;
  9. 17:30 – dolazak u Prijedor.

Opšti uslovi za učešće: odlično zdravlje, fizička kondicija, psihička stabilnost, planinarske cipele (patike ne dolaze u obzir!), odgovarajuća planinarska odjeća u odnosu na meteo prilike, kapa, rukavice, naočale za zaštitu od sunca, ranac, štapovi za hodanje, gamašne, pribor za jelo (obavezno!), hrana, voda, planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za tekuću godinu, komplet prve pomoći.

Domaćin organizuje besplatan ručak za sve učesnike uspona.

Cijena prevoza je 15KM.

Prijave izvršiti kod Duška Vujičića isključivo pozivom na tel: 065/611-052 do četvrtka 21. decembra a obavezne uplate izvršiti u kancelariji Društva u ulici Kralja Petra I Oslobodioca 16 (KUD “Dr Mladen Stojanović”, II sprat) četvrtkom u periodu od 19-20h. Samo oni planinari koji na vrijeme izvrše uplatu ostvaruju pravo učešća na pohodu.

Ukoliko neko otkaže učestvovanje 48h prije početka akcije uplaćeni novac se ne vraća osim ukoliko za sebe pronađe zamjenu.

Prijavljeni planinari stazu obilaze na vlastitu odgovornost!

Vodiči su: Duško Vujičić i Marko Sarić.

Pridružite nam se!

Zimsko računanje vremena

U noći između subote i nedjelje, 28/29. novembra, dolazi do promjene u računanju vremena i prelaska na tako zvano “zimsko računanje vremena”. Svoje časovnike pomjerite za jedan čas unazad, čisto da imate u vidu da možete spavati čas duže prije svog redovnog nedjeljnog planinarenja.

Biokovo

PAK „Summit“ iz BL je proteklog vikenda organizovao odlazak na turističko-planinarsku „ekspediciju“ Makarska i Biokovo. Atraktivna ponuda kojoj ni mi iz PD „Klekovače“  nismo mogli odoliti!

U subotu 27. maja 2017. godine u 5h, grupa od 18 planinara, naoružana kupaćim kostimima, kremama za sunčanje i ostalom planinarskom opremom krenula je put Dalmacije željno iščekujući da ugleda morsko plavetnilo i dalmatinskog gorostasa, Biokovo.

U Makarsku smo stigli oko 11h i odmah pored autobusa izvršili transformaciju u „obične“ turiste. Dan je obećavao, ugodnih 25 stepeni i blagi povjetarac sa smjenama sunčano -oblačnih intervala. Međutim, more i nije bilo tako toplo. Ipak, to nam nije smetalo da se okupamo a nakon toga uživamo u delicijama restorana na plaži. Među planinarima se povela interesantna debeta u vezi sa tim da li je na moru bolje jesti ribu ili pečenje. Mišljenja su bila podjeljena ali smo na kraju jednoglasno zaključili da obrok treba završiti obilnom porcijom sladoleda!

Okupani i siti krenuli smo na uspon oko 17h. Polazna tačka bilo je Veliko brdo koje se nalazi na  oko 300 mnv a ishodišna tačka prvog dana uspona bila je Planinarska kuća „Slobodan Ravlić“ na Lokvama koja se nalazi na 1467 mnv. Kako je grupa bila sastavljenja od iskusnih planinara ali i početnika, malo smo „probili“ planirano vrijeme uspona i visinsku razliku od oko 1100 metara savladali za 4,5h .  Vrijeme nam je bilo i više  nego naklonjeno. Cijelim putem nas je pratio oblačić koji je zaklanjao sunce taman toliko da nam ne bude prevruće.  Usput smo nailazili na tragove koji ukazuju na nekadašnji život i prilagođavanje stanovništva ovog kraja životu na ovoj prelijepoj ali i surovoj planini. Divljenje su izazivali i speleološki objekti kao i raznovrsna flora ovog podneblja. Sa najpoznatijim predstavnikom faune ovog kraja se, na sreću , nismo susreli.

Ipak, najljepši trenutak prvog dana nedvojbeno je bio zalazak sunca. Čaroban prizor koji i one nesklone romantici dovodi u romantično i opušteno raspoloženje.

Na Biokovu je granica uticaja dvije klime – mediteranske i kontinentalne i to uslovljava njegovu specifičnu klimu a sukobljavanje zračne mase s planine i mora izaziva česte promjene vremena. Prelijevanjem hladnog zraka preko Biokova nastaje vjetar zvan bura. Tu specifičnost klime smo osjetili na svojoj koži. Čim je zašlo sunce počeo je da duva prilično jak vjetar pa smo bili primorani sa izvučemo „tešku“ planinarsku opremu da bi se zaštitili.

Konačno oko 21:30h stigli smo  u Planinarsku kuću koja je dobila ime po tragično nastradalom makaranskom planinaru Slobodanu Ravliću. Kuća je opremljena sa 18 kreveta, ima tehničku vodu kao i rasvjetu koja se dobija preko solarne ploče i može poslužiti kao sklonište ili prenoćište ali daleko od toga da pruža udobnost za duži boravak.

Sutradan, tačno u 7h, krećemo prema najvišem vrhu Biokova –  Sv. Juri (1762mnv). Putokaz kaže da do „Jure“ imamo 1h30 min. Ipak, putokazima ne treba uvijek vjerovati što se pokazalo tačnim i u našem slučaju. Gotovo svo vrijeme  uspona vidimo  „Juru“ i telekomunikacijski toranj koji se nalazi na vrhu. Čini nam se da je vrh na dohvat ruke ali nakon toga nestaje jer se neprekidno spuštamo i dižemo.

Konačno, staza prestaje da nas zavarava i preostaje nam još zadnjih 30 minuta oštrog uspona do vrha. Taj dio staze je osiguran  konopcem postavljenim na željezne šipke i služi za zimski uspon mada je i nama dobro došao kao oslonac.

Od prvih ljetovanja u Makarskoj,  moju pažnju  privlačila je  bjelina,  ljepota ali i surovost  planine koja se  uzdiže visoko iznad nivoa mora  i u mislima sam često prelazila put od nulte tačke pa do najviših kamenih vrhova ovog dalmatinskog gorostasa. I evo, nakon mnogo godina posmatranja planine iz „nulte“ perspektive došao je trenutak da sa 1762 mnv posmatram more.

Panorama je sjajna a jedino što narušava ljepotu prirode je telekomunikacijski toranj ali i cesta koja vodi do samog vrha i koja je narušila divlju ljepotu i mir ove planine.

Fotografišemo se, pojedinačno, grupno, pejzažno… i krećemo ka Vošcu (1422 mnv). Najautentičnijim dalmatinskim kršem stižemo na ovaj vrh koji se uzdiže tik iznad mora.  Pogled koji se pruža sa ovog vidikovca najbolje opisuju riječi franjevca, naučnika i zaljubljenika u Biokovo fra Jure Radića: “Stadoh na povišeno mjesto i doživjeh milinu radosti…“

Najzad, spuštamo se do planinarskog doma pod Vošcem gdje smo, igrom slučaja, naišli na pravu dalmatinsku-planinarsku feštu sa „živom“ muzikom, potezanjem konopca i takmičenjem najmlađih alkara. Domaćini, planinari HPD „Biokovo“ iz Makarske su  nas  srdačno dočekali. Uz ukusan fižol i zvuke dalmatinskih pjesma provodimo prekrasno popodne u društvu ljubaznih domaćina. Ubrzo, sunce je opet u zalasku i vrijeme je da krenemo kući…

Tekst: Bojana Derkuća Bevandić

Fotografije: Radenko Derkuća i Miroslav Trivić

Musala i Olimp

ПСРС и овог љета организује успон на највише врхове Балкана уз богат садржај путовања. У јеку љетне сезоне спојићемо два викенда и пет радних дана за активно планинарско љетовање.

Петак, 11. aвг. – полазак из Б.Луке са ст. аутобуске у 16.00. Око 20.30. пауза у Бијељини.

Субота, 12. aвг. – Софија, пауза у центру до подне, а затим Боровец – ноћење.

Недjеља, 13. aвг. – успон на Мусалу, силазак до 18.00., одмор, ноћење.

Пон. 14. aвг. – рано ујутро покрет. Око подне пауза у Солуну. Покрет до кампа (Паралија)

А – група кампује у Паралији

Б – група наставља кретање до дома на Олимпу.

Уторак, 15. aвг.

Б – група устаје прије зоре и иде на врх – Митикас, силази до дома, а затим до превоза и иде у Паралију на купање и ноћи у кампу.

А – група устаје рано и иде до дома на Олимпу, ноћи.

Сриједа, 16. aвг.

А група устаје прије зоре и иде на врх – Митикас, силази до дома, а затим до превоза, враћа се у камп и састаје са Б групом. Одмор и ноћење у кампу.

Четвртак, 17. авг. – покрет – Извори св. Петке, Метеори, Игуменица, смјештај у кампу и ноћење.

Петак, 18. авг. – трајект – Крф – бродић за острво Видо.

Повратак у камп и ноћење.

Субота, 19. авг. – покрет до Саранде. Пауза. Ксамил, манастирска плажа, купање. Покрет, вожња ноћу.

Недjеља, 20 авг. Ујутро – Острог. Око 11 сати покрет. Око 22.00. Бањалука.

За ову акцију је потребна опрема: Планинараске ципеле, ранац, мали ранац, врећа, шатор / на два или три учесника/, подметач, штапови, гамашне, хлаче, кабаница, тренерка, дукс, качкет, наочале за сунце, крема заштитна, приручна апотека, храна, вода, пресвлака, патике, папуче, чеона лампа, фото апарат, планинарска књижица /важећа/, пасош, новац, прибор за личну хигијену, мајиц

Котизација за трошкове превоза, смјештаја и организације – 350КМ.

Пријаве примамо до 01.07.2016. г. уз 50% уплате нажиро рачун ПСРС   562 006 00002323 22  НЛБ.

Други дио треба уплатити до 01.08.2017. Уз пријаву на мејл dkciko@gmail.com потрбно је навести име, презиме, датум и мјесто рођења, број пасоша и до кад вриједи, држављанство, број телефона и назив матичног пл. друштва, величину мајице ( M, S, L, XL, XXL …). Уколико неко жели двије или више мајица, нека доплати 10КМ по комаду. Накнадно ћете доставити препоруку друштва и изјаву о преузимању одговорности.

Излет на Крф није обавезан. Цијена превоза трајектом и бродићем кошта око 22 еура.

ПСРС плаћа путно осигурање и мајице за све учеснике.

Храну носимо или купујемо у току пута по властитом избору. У случају одустајања могуће је враћање уплате уколико се нађе замјена. Уколико се обезбједе спонзори или суфинансирање од стране МПОС, цијена ће бити коригован сразмјерно обиму уплаћеног износа.

Уколико се пријавите за акцију дужни сте поштовати план и циљеве акције и придржавати се упутства водича. Измјене плана су могуће у складу са временским условима и околностима на терену. О измјенама одлучује вођа пута.

Акцију организује и води ПСРС.

Вођа пута: Драган Кузмановић, водич излета и похода МБ 015

Контакт: 0038765562715, dkciko@gmail.com,

Вођа успона: Љубиша Араманда, водич излета и похода МБ 011

Контакт: 0038765595323, lj.aramanda75@gmail.com

Novogodišnja čestitka

Cestitka 2016

Sretnu i uspješnu 2016. godinu žele vam članovi

Planinarskog društva “Klekovača” Prijedor!!!

© 2017: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress