Vijesti

now browsing by category

Vijesti PD Klekovača

 

Zelengora 2020

Planinari Klekovače već dugo vremena nisu posjetili jednu od najljepših planina u našoj zemlji, pa je bio red da to i napravimo. Uzevši u obzir kvalitet domaće putne mreže, jedina mudra odluka je bila krenuti dan ranije i ujutro odmorni i naspavani poći na uspon. Kako smo planirali, tako smo i uradili. I ako zanemarimo sitni kvar na autobusu, put je protekao po planu. Pošto smo imali cijeli dan na raspolaganju, obišli smo Kazane na rijeci Željeznici. Na ovom lokalitetu voda je dugim nizom godina, jakim kretanjem i materijalom koji nosi, izdubila u svom dnu, u stjenovitoj podlozi, okrugla udubljenja, kazane – lonce, te se ima utisak kao da na tim mjestima voda ključa. Kazani su duboki od pola do jednog metra, promjera 30 do 70 centimetara. Nakon obilaska Kazana nastavljamo putem prema Kalinoviku, gdje se sastajemo sa ostalim članovima ekipe koji dolaze iz Novog Sada, Foče i Istočnog Sarajeva. A vozača i autobus ostavljamo u etno selu u Jelašcima, sa čvrstim obećanjem da ćemo doći po njega po isteku 48 sati. Mi put nastavljamo u ruskim i japanskim vozilima za šumu. Naravno, tu je i klasik iz Njemačke i neizostavno vozilo na svakom planinskom putu u BiH, Golf druge generacije. Uz reli vožnju put dug 25 kilometara prelazimo relativno brzo, a nismo čak izgubili ni dio prtljaga. U popodnevnim satima stižemo na odredište i našu bazu za naredna dva dana, u planinsku kuću u blizini Orlovačkog jezera (1500 m). Neki od nas spavaju u kući, dok će drugi iskusiti šatorski smještaj na Zelengori.

Po planu ustajemo već ranom zorom i u 07:00h krećemo na stazu. S obzirom na relativno nestabilno vrijeme, odustajemo od duge grebenske ture po Leliji, na kojoj bi dug vremenski period bili izloženi potencijalnom grmljavinskom nevremenu. Umjesto toga, dan koristimo za obilazak jezera i ponekog vrha, počevši sa vrhom Stog (1821 m). Vrijeme je vrlo ugodno za hodanje, ali na žalost planina nam je uskratila poglede, jer smo dobar dio vremena proveli u oblaku. Prolazimo ispod Borovnog brda i krećemo ka prvom od današnjih jezera. Dolaskom na Kotlaničko jezero (1514 m) ili Kotlovačko (kako smo ga mi nazvali po našem planinarskom domu), ipak bivamo nagrađeni sa malo sunca i lijepim prizorima.Nakon izležavanja, ručka i sunčanja nastavljamo dalje.Prolazimo pored vrhova Mali Zimomor (1758 m) i Veliki Zimomor (1812 m) na putu ka najvećem jezeru Zelengore. Da smo došli do jezera saznajemo kada vodič i prvi iza njega ugaze u močvarni teren i konstatuju da voda i nije tako hladna. Štirinsko jezero (1677 m) je najveće jezero Zelengore, ali vrlo plitko sa maksimalnom dubinom od 2,5 metara. Ovdje nismo imali sreću sa pogledom kao na Kotlaničkom jezeru, pa smo samo nazirali obrise jezera u oblaku. Nastavljamo dalje i stazom koji ovaj put vodi sa druge strane Kalelije (1977 m) dolazimo na polazišnu tačku. A red je da se i okupamo u nekom jezeru. U papučama, šorcevima i kupaćim kostimima pored jezera srećemo veću grupu planinara iz Banja Luke, koji nisu baš uvjereni da je to najpametnija ideja. Brzo smo ih razuvjerili skokom u vodu, veoma ugodnu za kupanje. Neki su prošetali i do obližnjih katuna i Jugovog jezera (1450 m), jedinog vještačkog jezera Zelengore, nazvanog po njegovom konstruktoru, lovočuvaru iz NP Sutjeska.

Naredni dan smo krenuli u isto vrijeme iz kampa, s tim da nas ovaj put čeka više vrhova Zelengore, a manje jezera. Put nas prvo vodi pema Bregoču (2014 m), najvišoj tački planine. Put do vrha je dobro markiran i uhodan i dio je Planinarskog puta „Dr. Jovo Elčić“, transverzale koja povezuje vrhove Treskavice, Zelengore i Lelije, posvećene pokojnom dr. Jovi Elčiću i njegovim naporima za promociju ovih planina. Pridružilo nam se i nekoliko članova PD Trebević iz Istočnog Sarajeva.

Na samom vrhu nas čeka oblačno vrijeme i vjetar, ali ipak je dovoljno ugodno za kraću pauzu i obrok. Oni koji nemaju mnogo nade da će u ostatku dana imati malo bolji pogled odlučuju da se istim putem vrate nazad do kampa, a ostali koji na planini uživaju u svim njenim licima nastavljaju dalje. Preko Kozje strane (2013 m), dolazimo do vrha Orlovača (1959 m). Oblaci nam ne dopuštaju da vidimo dolinu kojom je u Drugom svjetskom ratu izvršen proboj Prve proleterske divizije i drugih jedinica oko Vrhovnog štaba NOVJ kroz njemački obruč. Ali na samom grebenu još uvijek mogu da se vide ostaci rovova i topovskih položaja njemačkih jedinica.

Nastavili smo dalje prema grebenu vrha Orlovac (1962 m), gdje konačno uspijevamo da vidimo Zelegnoru u svoj njenoj ljepoti. Planina je nagradila one najupornije koji su odlučili da pređu čitavu planiranu stazu i podigla plašt od oblaka da možemo uživati u divnim pogledima.

Sa ovog mjesta vidimo Orlovačko jezero, vrhove Ljeljen, Stog, Kaleliju, Bregoč, Todor i mnoge druge. Vidimo nestvarni kontrast svijetlih stijena i gotovo irski zelene trave i jasno nam je da Zelengora sa punim pravom nosi svoje ime.

Nakon silaska do jezera, neki opet koriste priliku za još jedno kupanje, dok neki idu u kupovinu domaćih proizvoda u obližnje katune. Naoružani sirom i kajmakom krećemo put kuće. U Istočnom Sarajevu se uz zahvalnost za sjajno vođenje pozdravljamo se sa našim Igorom, a već kujemo nove planove za posjetu Zelegnori. Iako smo svaki dan prešli gotovo 20-ak kilometara, ostalo je još mnogo toga što nismo obišli i vidjeli. I još osam jezera u kojima se nismo okupali.

Tekst: D. Zgodić

Foto: N. Milošević, M. Bogdanović, T. Timarac, A. Gajić, L. Ivanković i D. Zgodić

 

Posjeti i osjeti Kozaru – prvi vikend

Nagradna igra “Posjeti i osjeti Kozaru” koju je organizovala Turistička organizacija grada Prijedora u saradnji sa Planinarskim društvom “Klekovača” i Nacionalnim parkom “Kozara” bila je sretna za više dobitnika. Prva grupa nagrađenih je svoju nagradu iskoristila i vikend 13-14. juna provela u Planinarskom domu na Kotlovači. Za naše posjetioce pripremili smo sve što smo i obećali: planinarsku turu Kozarom, ručak u prirodi i puno zabave. Najmlađe učesnice nisu odustale od pješačenja na ruti (Kotlovača – Zečiji kamen – Jankovića kamen – Benkovac – Mrakovica – Bešića poljana – Kotlovača). Ovim okupljanjem promovisan je 6. juni – Dan Planinarskog društva “Klekovača” i 8. juni – Svjetski dan zaštite planinske prirode i dan Nacionalnog parka “Kozara”.

U realizaciji ove lijepe avanture učestvovale su porodice iz Prijedora,  Novog Grada i Bratunca koji su sa Kozare sa sobom ponijeli lijepe uspomene. Pješačenje je bilo lagano, prilagođeno najmlađoj u grupi, Irineji iz Prijedora. Vodič je mačetom morao da iskrči manji dio staze jer je vegetacija na Kozari u punom zamahu. Vodopad Zofika je mjesto za neizostavne fotografije ali i mjesto za predah i osvježenje. Prije njega gosti su imali priliku po prvi put da vide “via ferratu” i alpinističke smjerove na Zečijem kamenu. Momenti monologa vodiča su korišteni za predahe. Na Jankovića kamenu je bio ručak sa njaljepšim pogledom za ručak. Ćevapi su brzo “planuli” na svježem vazduhu i sa dobrim pogledom. Bitno je bilo osjetiti kako planinari jedu u prirodi (dobro, ne baš ćevape ali ovo je bila posebna prilika) ali i da se ostaci hrane i ambalaže spuste u dolinu na odgovarajuće mjesto baš kako to rade planinari a ne novopečeni “ljubitelji” prirode. Mrakovica je mjesto za nezaobilazan istorijski čas i prepričavanje različitih porodičnih tragedija gdje smo Jelena i ja imali štošta da kažemo (ona tragediju svoga dede a ja bakinu Jasenovačku epopeju). Da bi se gosti odmorili od vodičke discipline i konstantnog pričanja o ovome ili onome Mrakovica je poslužila za duži odmor kojeg su svi iskoristili na svoj način, kako im je bila volja: sladoled za najmlađe ili avantura park za one željne adrenalina.

Povratak prema domu je išao sa gubljenjem visine ali često je bilo uzbrdo. Brali smo šumske jagode a najmlađi su se sa domaćicom ture Jelenom krili po žbunju i prepadali ostatak grupe. U domu nas je čekala večera i torta iznenađenja povodm Dana nacionalnog parka “Kozara”. Prije delicija trebalo je sprati teret hodanja pa je gužva pred tušem bila kao u šesnaestercu. Veče u planini i pred planinarskim domom iziskuje logorsku vatru koja privlači staro i mlado i tu nikad dosadno nije. Međutim, dugo se hodalo, rano ustalo pa su jedni po jedni odlazili na spavanje.

Jutro nakon doručka je bilo u znaku obilaska via ferrate. Zamišljeno je bilo odlazak do vidikovca na Bijelom kamenu ali zbog najmlađih učesnica i uklizanih strmih dijelova poslije kiše ipak je to bio prolazak cijelom stazom. Bilo je to malo na stranu, malo guzom, malo sa sve četiri, malo sa strahom mama ali na kraju uspješno i zadovoljno. Rastanak se primakao ali sa dobro iskorištenim vremenom, novim spoznajma o Kozari i planinarenju i sa novim spoznajama sebe i svojih mogućnosti.

Sljedeće okupljanje u okviru realizacije nagradne igre “Posjeti i osjeti Kozaru” na Kotlovači planirano je 25-26.07.2020. godine.

Vidimo se a do tada: posjeti i osjeti Kozaru.

Tekst: Amira Ganić i Marko Sarić

Fotografije: Stanislava Šakota, Jelena Banović i Marko Sarić

Autobuska linija za Mrakovicu

U okviru kampanje „Posjeti i osjeti Kozaru“ a u saradnji sa Nacionalnim parkom „Kozara“ i Autotransportom iz Prijedora osmišljeni su jednodnevni izleti, odnosno redovna autobuska linija svake nedjelje počev od 21. juna do kraja avgusta 2020. godine. Polazak autobusa je sa terminala autobuske stanice u 9:00 časova a povratak sa Mrakovice u 16:00 časova.

Prijedor – Mrakovica povratna karta iznosi 4 KM a u jednom smjeru 3 KM,

Kozarac – Mrakovica povratna karta iznosi 3 KM a u jednom smjeru 2 KM.

U toku mjeseca juna i jula za posjetioce koji idu autobusom „Posjeti i osjeti Kozaru“ ulaz u NP Kozara je besplatan.

Red vožnje: Terminal autobuske stanice Prijedor – Kozarska ulica – ulica Milana Vrhovca – Čirkin polje – Orlovci – Končari – Crnići – Kozaruša – Kozarac – Mrakovica.

Zelengora i Lelija

Planinarsko društvo „Klekovača“, u skladu sa svojim godišnjim planom akcija organizuje trodnevni pohod na Leliju (2032 m) i Zelenogoru (2014 m) u vremenu od 3. do 5. jula 2020. godine. Ove dvije planine se nalaze na jugoistoku RS i BiH. Dobrim dijelom svoje površine pripadaju prostoru Nacionalnog parka Sutjeska, mjesta izuzetne prirodne i istorijske važnosti. Posebno je planina Zelengora poznata po svojih devet glacijalnih jezera, takozvanih gorskih očiju.

Plan izleta:

03.07.2020.

– 08:00 h, polazak iz Prijedora, ispred Sportske dvorane „Mladost“.

– 13:30 h, dolazak u Sarajevo. Obilazak Kazana na rijeci Željeznici.

– 16:30 h, polazak iz Kalinovika terenskim vozilima.

– 17:30  h, dolazak na Orlovačko jezero (1500 m) i smještaj u planinsku kuću Zelengora, odnosno kamp. Odmor, kupanje u jezeru i slobodno vrijeme.

 

04.07.2020.

(prva grupa)

– 07:00 h,  buđenje i doručak.

– 08:00 h, polazak prevozom do Ošljeg dola (1202 m) i početak uspona.

– 11:30 h, dolazak na vrh Lelije, Velika Lelija (2032 m) i odmor.

– 12:30 h, polazak preko Štiriniskog jezera (1677 m) prema Orlovačkom jezeru. Usputno kupanje i odmaranje.

(druga grupa)

– 08:00 h, buđenje i doručak.

– 09:00 h, polazak prema Štirinskom jezeru. Odmor, kupanje i obilazak stećaka. Usputni obilazak dodatnih kota po dogovoru (npr. Veliki Zimomor 1815 m).

– 16:00 h, povratak na Orlovačko jezero.

 

05.07.2020.

(prva grupa)

– 06:00 h, ustajanje i doručak.

– 07:00 h, polazak na uspon.

– 08:00 h, dolazak na Stog (1821 m).

– 09:30 h, dolazak na Bregoč (2014 m) i odmor.

– 10:00 h, nastavak kružnom turom preko Kozje strane (2013 m), Orlovače (1959 m), Orlovca (1962 m ), opciono i Ljeljen (1766 m).

-15:00 povratak do Orlovačkog jezera, ručak i pakovanje.

– 16:00 h, polazak prema Prijedoru.

– 23:00 h, dolazak u Prijedor.

 

(druga grupa)

06:00 h, ustajanje i doručak.

 07:00 h, polazak na uspon.

 08:00 h, dolazak na Stog (1821 m).

 09:30  h, dolazak na Bregoč (2014 m) i odmor.

13:00 h, povratak na Orlovačko jezero i odmor.

 16:00 h, polazak prema Prijedoru.

23:00 h, dolazak u Prijedor.

Dom ima ograničen broj ležajeva, tako da će dio grupe spavati u šatorima.

Neophodna oprema za sve učesnike: planinarska iskaznica sa plaćenom članarinom za tekuću godinu, slojevita odjeća za tri dana boravka na planini, planinarske cipele, ranac 35-40 l, štapovi, čeona lampa, rukavice, kapa, pribor za prvu pomoć, krema za zaštitu od sunca, pribor za ličnu higijenu, odjeća za kupanje, šator, vreća za spavanje, podloška, pribor za kampovanje, voda i hrana. Podrazumijeva se da svi učesnici budu dobrog zdravlja, u izuzetnoj fizičkoj kondiciji i psihički stabilni. Za svaki dan hodanja očekivana tura je 17-19 km, sa velikim visinskim profilom.

Učesnici stazu obilaze na sopstvenu odgovornost. Formiraćemo dvije grupe u skladu sa fizičkom pripremljenošću učesnika. Prva grupa će obići cjelokupnu stazu, a druga će imati prilagođenu kraću stazu.

U planinskoj kući Zelengora na Orlovačkom jezeru je moguće kupiti piće.

 

Cijena izleta je 55 KM za troškove prevoza i organizaciju izleta + 20 KM za troškove prenoćišta u planinskoj kući. Dodatni eventualni troškovi na licu mjesta: Ulaznica u NP i kampovanje na jezeru. U slučaju nepovoljnih vremenskih uslova moguće je odgađanje akcije. Otkazivanje učešća od strane učesnika, u roku kraćem od 48 sati do početka akcije ne podrazumijeva povrat novca. Broj mjesta je ograničen kapacitetom prevoza. Pravo prvenstva kod prijava imaju članovi PD “Klekovača” sa plaćenom članarinom za tekuću godinu. Prijave za članove PD „Klekovača“ do ponedjeljka 22.06.2020, do 12:00 h, a za sve ostale do petka 26.06.2020. do 12:00 h.

Prijave i informacije o uplatama isključivo na broj telefona 065/586-350 ili na e-mail: info@pdklekovaca.org

Vodiči: Draško Zgodić i Marko Sarić

Domaćin vodič: Igor Milošev

Planinarski pozdrav!

Nagradna igra

Pojava Corona virusa donijela je velike posljedice na sektor turizma i ugostiteljstva, organizovanje manifestacija i događaja. Svi jedva čekamo da kriza prođe kako bismo mogli da negdje otputujemo a mi Vam preporučujemo da slobodno vrijeme provedete u prirodi i posjetite domaće destinacije.

Dragi ljubitelji prirode, avanturisti, planinari, rekreativci i slučajni prolaznici za sve Vas imamo jedno iznenađenje! Turistička organizacija grada Prijedora u saradnji sa Planinarskim društvom “Klekovača” i Nacionalnim parkom “Kozara” prirpemila je nagradnu igru kao zanimljivu osmosmjerku za posjetioce NP Kozara.

Pravila su jednostavna a nagrade su zanimljive i privlačne:

 • u mreži osmosmjerke pronađite i zaokružite pojmove koji su vezani za Kozaru i područja NP Kozara;
 • ako sve uradite tačno ostaće Vam 20 neiskorištenih slova koja daju konačno rješenje:

­­­­            _ _ _ _ _ _ _   _   _ _ _ _ _ _   _ _ _ _ _ _

 • rješenje osmosmjerke napišite kao komentar ispod objave na Facebook stranici PD “Klekovača” https://www.facebook.com/klekovaca/;
 • prvih 8 najbržih sa tačnim rješenjem će dobiti smještaj za troje u Planinarskom domu “Kotlovača”, te hranu koja će ih čekati u planinarskom domu;
 • nagradna igra je kreirana za 24 osobe;
 • nagradna igra podrazumijeva besplatan boravak u dva termina po 12 osoba i to za vikende: 06. – 14.06.2020. godine, te 25.07. – 26.07.2020. godine;
 • prvog vikenda zajedno ćemo promovisati 6. juni – Dan Planinarskog društva „Klekovača“ i 8. juni – Svjetski dan zaštite planinske prirode i dan Nacionalnog parka “Kozara”;
 • drugog vikenda zajedno ćemo najaviti Svjetski dan zaštite prirode koji se obilježava 28. jula sa ciljem širenja svijesti o prirodnim resursima i njihovoj zaštiti;
 • za nagrađene će se kreirati planinarske rute u organizaciji PD “Klekovača” a biće i dodatnih iznenađenja;
 • pravo učešća imaju svi ljubitelji Kozare, pješačenja i planinarenja, osim članova PD “Klekovača” i članova njihovih porodica, zaposlenih u NP “Kozara” i članova njihovih porodica i Turističkoj organizaciji grada Prijedora i članova njihovih porodica
 • nagradna igra traje u periodu od 30.05.2020. godine od 12:00 časova do 31.05.2020. godine do 24:00 časa. U ponedjeljak 01.06.2020. godine objavićemo rezultate nagradne igre.

Želimo vam puno sreće!

Viber stikeri

U povodu 16. maja Dana našeg Prijedora Turistička organizacija Grada izdala je Viber stikere na kojima su, između ostalih, motivi Kozare i nas planinara.

Stikere možete preuzeti putem linka: https://stickers.viber.com/pages/custom-sticker-packs/11ea968cc24d7d86baf0bdbf51a9d5c6a28dea1486bced19

Rad planinarskog doma Kotlovača

Poštovani planinari,

Na osnovu zaključka Gradskog štaba za vanredne situacije Grada Prijedora planinarski dom “Kotlovača” na Kozari neće raditi do daljneg zbog trenutne higijensko-epidemiološke situacije.

Takođe, zabranjuju se svi skupovi privatnog karaktera na kojima se okuplja veći broj ljudi.

S poštovanjem,

vaše Planinarsko društvo “Klekovača” Prijedor

 

 

Odgađa se termin odvijanja Pozdrava proljeću

Poštovane planinarke i planinari,

Planinarska manifestacija “Pozdrav proljeću” planinarana za nedjelju 22. marta 2020. godine odgađa se do daljnjeg zbog pojave novog korona virusa (nCoV)!

Upravni odbor Planinarskog društva “Klekovača” Prijedor je donio ovakvu odluku nakon što je Vlada Republike Srpske donijela Odluku o zabrani javnih okupljanja i nakon što je Planinarski savez Republike Srpske dao mišljenje vezano za održavanje planinarskih manifestacija. Zdravlje planinara, bezbjednost i ugodan boravak u prirodi naš su imperativ.

Novi termin odvijanja Pozdrava proljeću biće objavljen čim higijensko-epidemiološka situacija bude povoljna za održavanje velikih skupova.

S poštovanjem,

vaše Planinarsko društvo “Klekovača” Prijedor

Važno obavještenje Planinarskog saveza Republike Srpske

1 – U skladu sa odlukom Vlade RS Planinarski savez RS preporučuje odlaganje svih aktivnosti u savezu koja iziskuju masovna okupljanja planinara na jednom mjestu. Manifestacije na otvorenom i sportska takmičenja sa manjim brojem takmičara i članova neophodnih za organizaciju, planinarske organizacije mogu se organizovati s tim da organizator preuzima potpuno odgovornost za zdravlje takmičara. Ukoliko ih organizujete (unaprijed pripremljena takmičenja moramo održati), poštujte preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (korištenje maski, često pranje ruku, odstojanje od drugih ljudi najmanje 1m i sl.).

2 – Sve javne i masovne aktivnosti u zatvorenom prostoru se zabranjuju na teritoriji Republike Srpske, odlukom Vlade RS. Takođe se zabranjuju i masovna okupljanja na jednom mjestu. Planinarske organizacije u savezu ih moraju poštovati. Eventualne posljedice snose ovlaštena lica u planinarskim organizacijama.

3 – Otkazuje se Skupština PSRS do daljnjeg, zbog gorenavedenih razloga, a trebala se održati u Doboju 28.03.20. Takođe se otkazuje kurs markacista koji je trebao biti održan od 02. do 04. aprila.

Mjere u savezu, za sada, traju do 10. aprila (jer nam dozvoljava kalendar) a za ostalo ćete biti naknadno obavješteni.

Molim Vas, nemojte prestati planinariti, samo to činite u manjim grupama sa mjerama opreza. Organizatori manifestacija na otvorenom, mogu ih održati, s tim da se samo sportski-pješački dio održi. Bez kolektivne ishrane, muzike, kulturno-umjetničko-plesnog programa, fešti…

S poštovanjem,

Ljubiša Aramanda
Predsjednik Planinarskog saveza Republike Srpske

Osmomartovska čestitka

Drage naše planinarke,

Sretan vam Dan žena uz ovaj najljepši planinski cvijet, da nam budete vedre, nasmijane i uzbrdo brze!

© 2020: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress