Vijesti

now browsing by category

Vijesti PD Klekovača

 

Trebević i Treskavica – zimski uspon

Planinarsko društvo „Klekovača“, u skladu sa svojim godišnjim planom akcija, u subotu 25.01.2020. i nedjelju 26.01.2020. godine organizuje dvodnevni zimski uspon na planine Trebević (1629 m) i Treskavicu (2086 m). Prvi dan obilazimo Trebević, a drugi dan se krećemo masivom Treskavice.

Plan izleta:

25.01.2020.

– 03:00 h, polazak iz Prijedora, ispred Sportske dvorane „Mladost“.

– 04:00 h, polazak iz Banja Luke, sa stare autobuske stanice i putovanje uz usputne odmore.

– 08:00 h, dolazak u Lukavicu, Istočno Sarajevo

– 09:00 h, početak uspona stazom koja kreće ispred hotela Pino Nature

– 11:30 h, dolazak na vrh Trebevića i kraći odmor (1629 m)

–  14:00 h, povratak prema parkingu i polazak prema Lukavici

– 15:00 h, kratka pauza u Lukavici, radi kupovina namirnica ili ručka i pokret prema Trnovu

– 16:00 h, početak pješačenja prema Pl. domu „Radovan Bjelica“ (1260 m) na Treskavici

–  17:30 h, dolazak u dom, večera i odmor.

 

26.01.2020.

– 06:00 h,  buđenje i doručak

– 07:00 h, polazak na uspon

– 12:00 h, dolazak na vrh Đokin toranj (2086 m) preko Pašine planine, kraći odmor

– 12:30 h – 15:00 h, povratak kružnom stazom pored Velikog jezera (1550 m) ili preko Đevigrada do doma.

– 15:00 h, dolazak u dom, ručak

– 16:00 h, polazak prema prevoznom sredstvu

– 17:00 h, polazak ka Prijedoru.

– 21:30 h, povratak u Banja Luku.

– 22:30 h, povratak u Prijedor

Dužina staze na Trebeviću je 7 km, visinska razlika 600 m, vrijeme hoda 5 sati cca.

Dužina staze na Treskavici je 16 km, visinska razlika 826 m, vrijeme hoda 8 sati cca.

Neophodna oprema: slojevita odjeća za dva dana boravka na planini u zimskim uslovima, planinarske cipele, ranac od min. 40 l, štapovi, čeona lampa, rukavice, kapa, pribor za prvu pomoć, krema za zaštitu od sunca, vreća za spavanje,  voda i hrana. Tehnička oprema: Šljem, cepin, dereze, penjački pojas, dva karabinera sa maticom, dva prusika. Podrazumijeva se da svi učesnici budu dobrog zdravlja, u veoma dobroj fizičkoj kondiciji i psihički stabilni. Neophodno je poznavanje korištenja tehničke opreme u zimskim uslovima, iskustvo u hodanju po zaleđenim padinama, iskustvo u tehnikama samospasavanja u slučaju pada.

Učesnici  stazu obilaze na sopstvenu odgovornost.

Cijena izleta je 65 KM. U cijenu su uključeni troškovi organizacije, prevoza i smještaja u planinarskom domu, kao i ručak u domu u nedjelju (pasulj ili čorba). U planinarskom domu „Radovan Bjelica“ je moguće kupiti piće. U slučaju nepovoljnih vremenskih uslova moguće je odgađanje akcije. Otkazivanje učešća od strane učesnika, u roku kraćem od 48 sati do početka akcije ne podrazumijeva povrat novca. Broj mjesta je ograničen kapacitetom prevoza. Pravo prvenstva imaju članovi Planinarskog društva „Klekovača“. Za sve učesnike je obavezna plaćena članarina u planinarskom društvu za tekuću godinu.

Prijave i informacije o uplatama najkasnije do 12:00 u utorak 21.01.2020. godine, na e-mail: info@pdklekovaca.org ili na telefon 065/586-350.

Vodič: Draško Zgodić

Planinarski pozdrav!

Uspon na Psunj

Psunj – planinarski dom “Omanovac”

Planinarsko društvo “Klekovača” u okviru planiranih aktivnosti organizuje uspon a Psunj (Hrvatska) nedjelju, 26. januara 2020. godine.

Slavonija važi za ravničarski kraj ali ravnicu okružuje lanac planina: Krndija, Papuk, Psunj, Dilj gora i Požeška gora. Planine se ne ističu visinom. Najviši vrh je na Psunju – Brezovo polje (984 m) koji se nalazi u Požeško-slavonskoj županiji. Glavna karakteristika reljefa jesu brojne zvjezdasto rasprostrte kose, dugačke i po desetak kilometara, koje se šire lepezasto na sve strane od čvorišta u najvišem vrhu. Među njima su duboko i oštro usječene doline gorskih potoka koji raščlanjuju čitavu planinu. Posebnost Psunja je da su mu planinske visine mnogo pitomije od uskih gorskih dolina, koje su na mnogim mjestima oblikovane kao sutjeske, sa stranama visokim 300–400 m. Izvora vode ima na mnogo mjesta visoko u planini. Priroda slavonskih planina je pitoma. Planinarski izleti po prekrasnim slavonskim šumama su ugodni a u njima prevladava bjelogorica (hrast, bukva, javor), dok je crnogorica slabije zastupljena.

PROGRAM POHODA:

  1. 7h – polazak autobusa ispred Sportske dvorane “Mladost” i putovanje putnim pravcem Koz. Dubica – granični prelaz Donja Gradina – Novska – Pakrac;
  2. 9:30 – dolazak u Pakrac;
  3. 9:45 – početak uspona;
  4. 13h – dolazak do planinarskog doma “Omanovac” (654 m), druženje, odmor i ručak te obilazak okolnih lokaliteta;
  5. 16h – polazak prema Prijedoru;
  6. 18:30 – dolazak u Prijedor.

Opšti uslovi za učešće: odlično zdravlje, fizička kondicija, psihička stabilnost.

Potrebna oprema: planinarske cipele (patike ne dolaze u obzir!), ranac, odgovarajuća planinarska odjeća u odnosu na meteo prilike, kapa, naočale za zaštitu od sunca, ranac, štapovi za hodanje, hrana za jedan dan, voda (minimalno 2l), važeći biometrijski pasoš, planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za tekuću godinu, komplet prve pomoći.

Cijena prevoza je 15 KM.

Prijave izvršiti isključivo pozivom na telefon 065/611-052 (Duško Vujičić) do četvrtka 23.01.2020. godine a obavezne uplate izvršiti u kancelariji Društva u ulici Kralja Petra I Oslobodioca 16 (KUD “Dr Mladen Stojanović”, II sprat) četvrtkom u periodu od 19-20h. Samo oni planinari koji na vrijeme izvrše uplatu ostvaruju pravo učešća na pohodu.

Vodiči su Duško Vujičić i Marko Sarić.

Prijavljeni planinari stazu obilaze na vlastitu odgovornost!

Pridružite nam se!

Proslava Dana Republike Srpske

9. januara smo se okupili ispred gradskog stadiona u Banja Luci. Povod našeg okupljanja je svečani defile u povodu Dana Republike Srpske. Ispred Planinarskog Saveza RS, mi drugari planinari došli smo da učestvujemo u svečanom defileu. Dan je bio sunčan a povod divan. Bili smo ponosni što možemo biti dio toga. Uživali smo. Kao što je i običaj proslavu smo završili dobrom klopom i poklonima od Predsjednika Saveza.

Tekst i fotografije: Valentina Dešić

Ulaznice u Nacionalni park “Kozara”

Mrakovica

Već nekoliko godina za redom, pa tako i ove, u saradnji sa Nacionalnim parkom “Kozara” obezbjedili smo povlaštene godišnje ulaznice u Park za sve članove Planinarskog društva “Klekovača”.

Cijena godišnjih ulaznica je ostala ista kao i do sada i iznosi 20 KM. Pravo na ulaznice imaju svi članovi Društva.

Prijave za ulaznice možete izvršiti do 16. januara 2020. godine kod sekretara Društva pozivom na broj: 065/440-150 ili putem e-maila: info@pdklekovaca.org

O podjeli odštampanih ulaznica bićete blagovremeno obavješteni.


Gostovanje u radio emisiji

Free radio Prijedor će u svojoj emisiji “Svijet mladih” u četvrtak, 9. januara ugostiti sekretara našeg Društva i tom prilikom će se govoriti o aktivnostima Društva, značaju planinarenja i kako postati planinar.

Emisiju možete slušati od 13 časova na 98,3 MHz ili online na: http://217.61.125.73:8000/?type=http

10. novogodišnji uspon na Osječenicu

Početak godine planinari obilježavaju jednom pravom poslasticom a to je “Novogodišnji uspon na Osječenicu”. Uspon je to kojeg je ove godine u četvrtak, 2 januara 2020. godine po deseti put organizovao Klub ekstremnih sportova “Crni vrh” iz Bosanksog Petrovca. Članovi Klekovače iz Prijedora redovno učestvuju na ovom zimskom usponu koji je svake godine jedinstven na svoj način. U okruženju je dosta sličnih akcija koje nose raličite nazive: “detoks”, “rasol” itd. ali sve su sa ciljem da se na samo nama svojstven način oslobodimo unijetih materija u ove praznične dane.

Znate, teško je nekad orgnizovati akciju u praznične dane. Slavi se, jede i pije i do kasno se budno bude pa se teško nakon svega toga odlučiti ustati rano pa krenuti u brda i dolove. No, “najjači samo ostaju nikad se ne predaju svome Bogu veruju i svima prkose”. Kako se bližio dan polaska sve više nas se prijavljivalo za ovu akciju jer bi bilo šteta propustiti lijep i sunčan dan na planini. Jutro, još nije svanulo a nas petnaest je krenulo put Petrovca gdje će nam se još pridružiti Slaven, Dara i Marko.

Dolazimo u Bosanski Petrovac gdje se sastajemo sa svima koji su došli na uspon. Kako se ono kaže, prigodinim riječima nam se obratiše Sanja Stojanović, predsjednica KES “Crni vrh” (inače naša članica) i Ermin Lipović – Lipa, predsjednik Planinarskog saveza FBiH. Saslušašmo govornike i onda svi složno se upotišmo prema Koluniću i početku našeg uspona sa Dragujevačke ceste.

Hladno biješe pa da ne časimo ni časa u koloni jedan po jedan “sa prvog skretanja” krenusmo na uspon. Prva etapa je onako za zagrijavanje ali smo mi odlučili da se pregrijemo jer smo, ne znam zašto, počeli “forsirati” sve do onog momenta čudnog pitanja: Zašto žurimo? Lijep je dan. Uživajmo u njemu. I tako onda nogu za nogom u vesolom ćakulanju do nadstrešnice. E tu nas je domaćin dočekao sa rijetko ukusnim čajem od raznih trava i voća i keksima raznih vrsta. Prija topao čaj u ruci da ih malo zgrije. Ko to nije okusio ne zna šta je. Okrepa je trebala jer svi znamo šta je naredno. Ona. Tako moćna koja ne dozvoljava odustajanje.

Uzbrdo je trebalo ići uzbrdo. Moglo se pravo a moglo malo ljevje “via serpentine”. Odlučili smo se pravo jer je uz pomoć snijega lakše jer u njemu stopama pravimo stepenice. Uz koji kraći predah došli smo do kraja šume i početka prelijepog pogleda na stijenu koja čini vrh i pogled na okolinu. Tu su Klekovača, Oštrelj, Dimitor, Lisina, Vitorog, Šator, Dinara… Kada uđete u stijene uvijek nađete neke oblike koji vas mame da se sa njima slikate i da izvodite kojekakve karafeke. Sajlu smo mudro izbjegli jer je bila gužva a i baš nije nešto bezbjedna (žabice nedostaju na klinovima pa je pomična i u nekoliko segmenata) sa izgovorom ovog slikanja.

Na vrhu, koji baš i nije vrh jer je zatupast, tj. odsječen pa odatle jedan od razloga imena Osječenica, dočeka nas malo jači vjetar i, za ne povjerovati u januaru, hladan vjetar. E odatle su se vidici otvorili na sve strane jer je bio nevjerovatno lijep dan bez imalo izmaglice na horizontu. Tu smo sad mogli vidjeti Velebiti i njegov Crnopac kao na dlanu, Biokovo sa Sv. Jurom i na sjeveru nešto što do sada nismo vidjeli. Bili su to nekakvi vrhovi prekriveni snijegom. Po svim pretpostavkama, geografskim znanjem i orijenatacijom to su mogle biti samo Julijske Alpe ali nisam bio siguran. Uzeh azimut te kod kuće provjerih. Da, bile su to Julijske Alpe a azimut je išao tačno između Triglava istočno i Kanina zapadno. Ovo mi je bio n-ti uspon na ovaj vrh a do sada to nisam primjećivao. Možda i jesam ali vrhove bez snijega koji nisu onda tako zanimljivi. Čak naši stariji i iskusniji planinari nisu znali da se sa Osječenicinih 1795 m visine mogu vidjeti Alpe kao na dlanu.

Punjenje stomaka pod izgovorom punjenja baterija se privodilo kraju, obavismo slikanje kraj trigonometra, pogledasmo još malo oko sebe i to bi bilo to – morali smo krenuti prema dolini. Istim putem nazad uz ovaj put gaženje cjelca pored staze radi lakšeg i nadasve bezbjednijeg spuštanja došli smo do nadstrešnice na još malo onog lijepog čaja sa početka priče a i da konsolidujemo redove. Malo hinjski pohitasmo što prije do našeg minibusa da bi i na ručak stigli prije gužve.

U idiličnoj osnovnoj školi u Koluniću domaćin je pripremio ručak za sve nas koji tu bijasmo. Sa osmjehom na licu i domaćinskom ljubaznošću su nas primili i počastili ukusnim grasuljem gdje se tražila kutlača više a onda sokovima i kafom koji su trebali nakon napornog dana. Prozborili smo koju sa ostalim učesnicima jer sad je lakše pričati sjedeći za stolom a zdravo je disati dok se jede. Predsjednica petrovačkih planinara je Sanja je došla do nas i trudila se da nam ugodi i da nam ništa ne zafali.

Eto, tako mi započesmo ovu 2020. godinu a ako i upola bude dobra kao njen početak onda će biti savršena. Osječenice, mi se opet vidimo uskoro.

Tekst: Marko Sarić

Fotografije: Jelena Banović, Saša Rajlić, Darko Dragić i Marko Sarić

Parada povodom Dana Republike Srpske

Povodom Dana Republike Srpske, 9. januara 2020. godine u Banja Luci će biti organizovan svečani defile pripadnika MUP-a Republike Srpske i civilnih struktura (vladinih i nevladinih organizacija i ustanova). Jedan od ešalona u defileu biće i ešalon Planinarskog saveza Republike Srpske.

Detalj iz svečanog defilea

Na osnovu toga primili smo dopis PSRS u kojem se traži da dostavimo spisak zainteresovanih planinara Planinarskog društva “Klekovača” Prijedor koji žele učestvovati u svečanom defileu. S toga, pozivamo sve zainteresovane članove da se jave sekretaru Društva na telefon 065/440-150 ili e-mail: info@pdklekovaca.org do 17.12.2019. godine do 12 časova.

Kako je bilo na prošlogodišnjem svečanom defileu možete pogledati putem ovog linka: http://www.pdklekovaca.org/?m=201801

Srdačan pozdrav!

Rudarska transverzala

Povodom obilježavanja Dana rudara, Planinarsko-skijaško društvo “Ljubijski rudar” proteklog vikenda je organizovalo tradicionalni XV Marš planinara – “Rudarsku transverzalu”, na relaciji Rajkovići – Kotiovača – Zečiji kamen – Jankovića kamen – Benkovac – Mrakovica.

Ove godine odziv na akciju je bio odličan, čak 85 učesnika od kojih su većina članovi PSD “Ljubijski rudar” i radnici “ArcelorMittala” Prijedor, a pridružili su nam se i planinari iz drugih planinarskih društava: PD “Klekovača” iz Prijedora, PD “Pecija” iz Kozarske Dubice, PD “Manjača” iz Banja Luke  i PD “Patrija” iz Gradiške, što nam je posebno drago.

Krenuli smo Iz Rajkovlća (275m) prema planinarskom domu na Kotlovači, gdje su nas vrijedni domaćini dočekali sa toplim napicima. Pošto smo se okrijepili, nastavili smo dalje prema Jankovića kamenu (672m) gdje smo, u nekoliko grupa, izašli na vidikovac, vrijeme je poslužilo pa smo sa vidikovca imali pogled na Prijedorsko polje i okolne kozaračke vrhove. Nakon uživanja u pogledu i neizbježnog fotografisanja, nastavili smo ka našem cilju Mrakovici (806m) gdje je za sve učesnike bio obezbjeđen ručak. Pripremili smo i posebno iznenađenje, harmonikaša, pa se nakon dobrog ručka, igralo i pjevalo, a na rastanku se odigralo i neizbježno “Kozaračko kolo”.

Još jedna uspješna akcija je iza nas. Zadovoljni smo, jer smo dan proveli u prekrasnom ambijentu Kozare uz fizičku aktivnost, razgovor i smijeh, što je siguran recept za zdrav i ispunjen život. Na ovaj način približili smo ljepote naše Kozare, koja nam je blizu i zaključili da mogućnosti koje ona pruža nedovoljno koristimo.

Najzad, ova akcija ne bi bila moguća bez podrše koju nam pruža privredno društvo “ArcelorMittal” Prijedor na čemu im se, ovim putem, posebno zahvaljujemo.

Tekst: Bojana Derkuća-Bevandić

Fotografije: Bojana Derkuća-Bevandić, Zoran Petrić i Marko Sarić.

Klekovača na sajmu privrede

U Prijedoru će u četvrtak i petak (28-29. novembra) biti održan privredni sajam “Prijedor Invest 2019: Transformacija”.

Kao dobra ideja, kako utrošiti slobodno vrijeme poslije poslovnih aktivnosti, biće predstavljene aktivnosti koje možete činiti u Prijedoru i okolini. Jedan od izlagača je Planinarsko društvo “Klekovača” Prijedor na svom štandu gdje će se predstaviti naše aktivnosti i usluge zajedničkog uživanja u prirodi.


Posjetite nas od četvrtka do petka (28-29. novembra) u hotelu “Prijedor” u periodu od 12 do 16 časova!

NP KRKA & DINARA – 2019

Protekli vikend planinari PD „Klekovača“ su proveli u Hrvatskoj i obišli gotovo sve značajnije destinacije u Šibensko-kninskoj županiji. U subotu nas je u Drnišu čekao naš domaćin i vodič za ova dva dana, Paško Galić. Paško je planinar ali i zaposlenik u Nacionalnom parku „Krka“ tako da smo imali priviliegiju da uz stručno vođenje i odgovore na naša brojna pitanja obiđemo najljepše dijelove Parka .

Nacionalni park “Krka” obuhvata površinu od 109 km² najljepšeg toka rijeke Krke i donjeg toka rijeke Čikole. Najprije smo obišli Skradinski buk. Dočekao nas je sunčan dan, a  ispostavilo se da je upravo novembar pravo vrijeme za posjetu,  jer je u to doba godine najviši vodostaj rijeke Krke pa smo imali priliku da uživamo u raskošnim slapovima moćnog toka nabujale vode. Osim toga, u ovo doba godine nema gužve a i cijene ulaznica su najpovoljnije. Prilikom obilaska Skradinskog buka, imali smo prilike da na edukativnim tablama ali i od našeg vodiča saznamo mnogo toga o istoriji ovoga kraja. Na Skradinskom buku je i nekoliko obnovljenih mlinova od kojih su neki uređeni kao suvenirnice i konobe dok su drugi pretvoreni u izložbene prostore za etnografsku zbirku. Nakon obilaska Skradinskog buka krećemo ka Ključici, najvećoj i najočuvanijoj srednjovjekovnoj tvrđavi na prostoru Parka. Do Ključice se vozimo 20-tak km a potom pješke, strmom i uskom siparskom stazom (iako postoji i drugi mnogo lakši pristup), za nekih pola sata stižemo u podnožje tvrđave. Ključicu je izgradila velikaška porodica Nelipići u XIII vijeku na strateškom mjestu nad kanjonom rijeke Čikole. Ovo je ambijent koji nas vraća u stara vremena te pokušavamo da zamislimo kako je izgledao život ljudi u ovoj tvrđavi nekada kada je ona bila arhitektonsko čudo i simbol moći jedne porodice.

Put nas dalje  vodi do Roškog slapa, najnižeg slapa rijeke Krke. Opet se potvrđuje da smo došli u pravo vrijeme jer preko ljeta hidroeletrana „Miljacka“ odvodi najveći dio vode. Ovaj slap je, zbog njegove mističnosti i jednostavnosti , u narodu poznat i kao „Oltar“.

Nakon obilaska NP „Krka“ krećemo ka Drnišu na zasluženi obrok, a poslije toga nam je Paško priredio iznenađenje – obilazak Drniške tvrđave i užeg centra ovog mjestašca. Pored tvrđave koju su u 14. vijeku sagradili oni isti Nelipići, jedan od najznačajnijih istorijskih spomenika je i ostatak minareta džamije koja je sagrađena u 16. vijeku. To je najzapadniji minaret Osmanskog carstva i  jedini očuvan u Hrvatskoj iz tog doba. Najznačajnija katolička crkva je crkva Svetoga Ante Padovanskog sagrađena sredinom XVI vijeka, a grad krasi i pravoslavna crkva izgrađena 1618. a obnovljena 1903. godine. Najzad, uživali smo i u ljepoti nekoliko skulptura čuvenog kipara Ivana Meštrovića koji potiče iz ovoga kraja.  

Nakon sadržajnog dana, krećemo prema Planinarskom domu „Promina“ (855 m.n.v.) koji je smješten u podnožju istoimene planine udaljene nekih pola sata vožnje od Drniša. Dom je funkcionalan, opskrbljen vodom, strujom, kuhinjom, sanitarnim čvorom, urednim sobama i što je najbitnije, ljubaznim domaćinima.

U nedelju, u 7h krećemo iz doma prema glavnom cilju našeg dolaska – Dinari i Sinjalu. Na uspon krećemo u 9h iz zaseoka Mirkovići (450 m.n.v.). Vrijeme je oblačno uz povremeni vjetar ali što je najbitnije nema kiše. U početku staza je polegnuta,   ali već nakon pola sata počinje uspon kroz bukovu šumu, ne pretjerano oštar ali konstantan. Uz put nailazimo na ostatke ljetnih stanova stočara koji su iz Dalmacije dovodili stoku na ispašu na obronke Dinare. Umjerenim tempom, za 2,5 sata stižemo do planinarskog skloništa „Zlatko Prgin“ (1543 m.n.v.). Ovo sklonište je izgrađeno 2019. godine i nosi ime šibenskog planinara koji stradao prilikom uspona na Akonkagvu. Nakon pauze krećemo ka vrhu Sinjal. Staza koja vodi od skloništa ka vrhu je kombinacija sipara i kamenih ploča koje su mokre i  klazave pa se krećemo sa dodatnim oprezom. Sa izlaskom na vršni greben vjetar sve jače duva. Na Sinjal, najviši vrh Hrvatske, (1831 m.n.v.) stižemo tačno u 13h. Zbog jakog vjetra, na vrhu ostajemo kratko, da se uslikamo i udarimo zaslužene pečate. Krećemo nazad i pri silasku u nekoliko navrata oblaci se razilaze te imamo priliku da vidimo Peručko jezero, Kninsko polje, planine Svilaju i Prominu, a u daljini se nazire i more. Na polaznu tačku stižemo u 17h. Suton je i bacamo još još jedna pogled na moćnu jugozapadnu stijenu Dinare. Krećemo kući slažući uz put raznolike slike slapova, tvrđava, spomenika, livada , ponikava, špilja, jama, golog krša….puno je toga, dovoljno da nas drži do neke naredne akcije.

Tekst: Bojana Derkuća Bevandić

Foto: M. Bogdanović, T. Timarac, N. Milošević, B. Derkuća Bevandić, R. Derkuća, L. Ivanković, D. Zgodić

© 2020: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress