Vijesti

now browsing by category

Vijesti PD Klekovača

 

Janjske otoke i izvori Plive

Janjske otoke

Planinarsko društvo „Klekovača“ Prijedor u okviru planiranih aktivnosti oragnizuje u nedjelju, 07.06.2020. godine izlet na izvor rijeke Janj (sa pješačenjem niz kanjon iste uređenom stazom kraj bezbrojnih kaskada i vodopada sve do Janjskih otoka) i izvore rijeke Plive.

PLAN IZLETA

 1. 7h – polazak ispred sportske dvorane „Mladost“;
 2. 9h – dolazak na Zelenkovac, pauza i obilazak;
 3. 12h – dolazak na Janjske otoke, druženje i ručak;
 4. 14h – polazak autobusom do izvora Plive;
 5. 15h do 16h – obilazak tri izvora rijeke Plive;
 6. 16h – polazak prema Prijedoru uz obilazak jezera Balkana;
 7. 20h – dolazak u Prijedor i kraj akcije.


Cijena prevoza je 20 KM.

Prijave izvršiti na tel: 065/611-052 kod vodiča Duška Vujičića do petka 05.06.2020. godine a obavezne uplate izvršiti u kancelariji Društva u ulici Kralja Petra I Oslobodioca 16 (KUD “Dr Mladen Stojanović” II sprat) četvrtkom u periodu od 19-20h. Samo oni planinari koji na vrijeme izvrše uplatu ostvaruju pravo učešća na pohodu.

Opšti uslovi za učešće: odlično zdravlje, fizička kondicija, psihička stabilnost, planinarske cipele (patike ne dolaze u obzir!), odgovarajuća planinarska odjeća u odnosu na meteo prilike, kapa, naočale za zaštitu od sunca, ranac, štapovi za hodanje, hrana, voda, planinarska iskaznica sa plaćenom članarinom za tekuću godinu, komplet prve pomoći.

Ručak moguć i u restoranu na Janjskim otokama (pristojne cijene janjetine, pastrmke itd.) Ljubitelji organske i makrobiotičke hrane mogu kupiti na vodenicama Plive brašno od: heljde, kukuruza, pšenice i ostalih žitarica.

Vodiči su: Duško Vujičić i Marko Sarić.

Prijavljeni planinari stazu obilaze na vlastitu odgovornost!

Pridružite nam se!

Nagradna igra

Pojava Corona virusa donijela je velike posljedice na sektor turizma i ugostiteljstva, organizovanje manifestacija i događaja. Svi jedva čekamo da kriza prođe kako bismo mogli da negdje otputujemo a mi Vam preporučujemo da slobodno vrijeme provedete u prirodi i posjetite domaće destinacije.

Dragi ljubitelji prirode, avanturisti, planinari, rekreativci i slučajni prolaznici za sve Vas imamo jedno iznenađenje! Turistička organizacija grada Prijedora u saradnji sa Planinarskim društvom “Klekovača” i Nacionalnim parkom “Kozara” prirpemila je nagradnu igru kao zanimljivu osmosmjerku za posjetioce NP Kozara.

Pravila su jednostavna a nagrade su zanimljive i privlačne:

 • u mreži osmosmjerke pronađite i zaokružite pojmove koji su vezani za Kozaru i područja NP Kozara;
 • ako sve uradite tačno ostaće Vam 20 neiskorištenih slova koja daju konačno rješenje:

­­­­            _ _ _ _ _ _ _   _   _ _ _ _ _ _   _ _ _ _ _ _

 • rješenje osmosmjerke napišite kao komentar ispod objave na Facebook stranici PD “Klekovača” https://www.facebook.com/klekovaca/;
 • prvih 8 najbržih sa tačnim rješenjem će dobiti smještaj za troje u Planinarskom domu “Kotlovača”, te hranu koja će ih čekati u planinarskom domu;
 • nagradna igra je kreirana za 24 osobe;
 • nagradna igra podrazumijeva besplatan boravak u dva termina po 12 osoba i to za vikende: 06. – 14.06.2020. godine, te 25.07. – 26.07.2020. godine;
 • prvog vikenda zajedno ćemo promovisati 6. juni – Dan Planinarskog društva „Klekovača“ i 8. juni – Svjetski dan zaštite planinske prirode i dan Nacionalnog parka “Kozara”;
 • drugog vikenda zajedno ćemo najaviti Svjetski dan zaštite prirode koji se obilježava 28. jula sa ciljem širenja svijesti o prirodnim resursima i njihovoj zaštiti;
 • za nagrađene će se kreirati planinarske rute u organizaciji PD “Klekovača” a biće i dodatnih iznenađenja;
 • pravo učešća imaju svi ljubitelji Kozare, pješačenja i planinarenja, osim članova PD “Klekovača” i članova njihovih porodica, zaposlenih u NP “Kozara” i članova njihovih porodica i Turističkoj organizaciji grada Prijedora i članova njihovih porodica
 • nagradna igra traje u periodu od 30.05.2020. godine od 12:00 časova do 31.05.2020. godine do 24:00 časa. U ponedjeljak 01.06.2020. godine objavićemo rezultate nagradne igre.

Želimo vam puno sreće!

Viber stikeri

U povodu 16. maja Dana našeg Prijedora Turistička organizacija Grada izdala je Viber stikere na kojima su, između ostalih, motivi Kozare i nas planinara.

Stikere možete preuzeti putem linka: https://stickers.viber.com/pages/custom-sticker-packs/11ea968cc24d7d86baf0bdbf51a9d5c6a28dea1486bced19

Rad planinarskog doma Kotlovača

Poštovani planinari,

Na osnovu zaključka Gradskog štaba za vanredne situacije Grada Prijedora planinarski dom “Kotlovača” na Kozari neće raditi do daljneg zbog trenutne higijensko-epidemiološke situacije.

Takođe, zabranjuju se svi skupovi privatnog karaktera na kojima se okuplja veći broj ljudi.

S poštovanjem,

vaše Planinarsko društvo “Klekovača” Prijedor

 

 

Odgađa se termin odvijanja Pozdrava proljeću

Poštovane planinarke i planinari,

Planinarska manifestacija “Pozdrav proljeću” planinarana za nedjelju 22. marta 2020. godine odgađa se do daljnjeg zbog pojave novog korona virusa (nCoV)!

Upravni odbor Planinarskog društva “Klekovača” Prijedor je donio ovakvu odluku nakon što je Vlada Republike Srpske donijela Odluku o zabrani javnih okupljanja i nakon što je Planinarski savez Republike Srpske dao mišljenje vezano za održavanje planinarskih manifestacija. Zdravlje planinara, bezbjednost i ugodan boravak u prirodi naš su imperativ.

Novi termin odvijanja Pozdrava proljeću biće objavljen čim higijensko-epidemiološka situacija bude povoljna za održavanje velikih skupova.

S poštovanjem,

vaše Planinarsko društvo “Klekovača” Prijedor

Važno obavještenje Planinarskog saveza Republike Srpske

1 – U skladu sa odlukom Vlade RS Planinarski savez RS preporučuje odlaganje svih aktivnosti u savezu koja iziskuju masovna okupljanja planinara na jednom mjestu. Manifestacije na otvorenom i sportska takmičenja sa manjim brojem takmičara i članova neophodnih za organizaciju, planinarske organizacije mogu se organizovati s tim da organizator preuzima potpuno odgovornost za zdravlje takmičara. Ukoliko ih organizujete (unaprijed pripremljena takmičenja moramo održati), poštujte preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (korištenje maski, često pranje ruku, odstojanje od drugih ljudi najmanje 1m i sl.).

2 – Sve javne i masovne aktivnosti u zatvorenom prostoru se zabranjuju na teritoriji Republike Srpske, odlukom Vlade RS. Takođe se zabranjuju i masovna okupljanja na jednom mjestu. Planinarske organizacije u savezu ih moraju poštovati. Eventualne posljedice snose ovlaštena lica u planinarskim organizacijama.

3 – Otkazuje se Skupština PSRS do daljnjeg, zbog gorenavedenih razloga, a trebala se održati u Doboju 28.03.20. Takođe se otkazuje kurs markacista koji je trebao biti održan od 02. do 04. aprila.

Mjere u savezu, za sada, traju do 10. aprila (jer nam dozvoljava kalendar) a za ostalo ćete biti naknadno obavješteni.

Molim Vas, nemojte prestati planinariti, samo to činite u manjim grupama sa mjerama opreza. Organizatori manifestacija na otvorenom, mogu ih održati, s tim da se samo sportski-pješački dio održi. Bez kolektivne ishrane, muzike, kulturno-umjetničko-plesnog programa, fešti…

S poštovanjem,

Ljubiša Aramanda
Predsjednik Planinarskog saveza Republike Srpske

Osmomartovska čestitka

Drage naše planinarke,

Sretan vam Dan žena uz ovaj najljepši planinski cvijet, da nam budete vedre, nasmijane i uzbrdo brze!

Posadi drvo ne budi panj – OTKAZANO!!!

Poštovani planinari, zbog novonastale situacije i zabrane okupljanja, u dogovoru sa Šumskim gazdinstvom Prijedor, otkazujemo akciju Posadi drvo, ne budi panj! Zahvaljujemo se svima koji su se prijavili i nadamo se da ćemo u skorijoj budućnosti imati priliku da izvedemo akciju.

S poštovanjem,
Planinarsko društvo Klekovača

Ekspedicije u organizaciji Planinarskog saveza

 

Ove godine imamo na raspolaganju dvije ekspedicije u organizaciji Planinarskog saveza Republike Srpske, jer su prošlogodišnje bile veoma uspješne.
– Balkan od 07 do 15. avgusta i
– Teide od 01 do 15. novembra 2020.
Više informacija o ekspedicijama, uslovima za učešće i načinu prijave saznajte na linkovima:

Teide: https://www.planinarskisavezrs.org/index.php?option=com_content&view=article&id=428:ekspedicija-teide-2020&catid=25&Itemid=173%MCEPASTEBIN%

Balkan: https://www.planinarskisavezrs.org/index.php?option=com_content&view=article&id=426:ekspedicija-balkan-2020&catid=25&Itemid=173

Rezervišite svoje mjesto na vrijeme!

Udžbenik za planinarske vodiče

Planinarski savez Republike Srpske je objavio svoju prvu knjigu. To je udžbenik za planinarske vodiče ali i sve planinare željne novih znanja. Radi se o “Ljetnoj školi za vodiče”.

Autori knjige su članovi Saveza. Pripremana je godinama a sada su se stekli uslovi da ugleda svjetlost dana. Knjiga je vrlo kvalitetna, na skoro 400 stranica.

Svoj primjerak knjige možete kupiti u planinarskom domu “Kotlovača” na Kozari i na redovnim sastancima u kancelariji Društva, četvrtkom od 19 do 20 časova. Sve dodatne informacije možete dobiti na broj telefona 065/440-150 ili e-mail: info@pdklekovaca.org

© 2020: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress