Archives

now browsing by author

 

Rad planinarskog doma Kotlovača

Poštovani planinari,

Na osnovu zaključka Gradskog štaba za vanredne situacije Grada Prijedora planinarski dom “Kotlovača” na Kozari neće raditi do daljneg zbog trenutne higijensko-epidemiološke situacije.

Takođe, zabranjuju se svi skupovi privatnog karaktera na kojima se okuplja veći broj ljudi.

S poštovanjem,

vaše Planinarsko društvo “Klekovača” Prijedor

 

 

Odgađa se termin odvijanja Pozdrava proljeću

Poštovane planinarke i planinari,

Planinarska manifestacija “Pozdrav proljeću” planinarana za nedjelju 22. marta 2020. godine odgađa se do daljnjeg zbog pojave novog korona virusa (nCoV)!

Upravni odbor Planinarskog društva “Klekovača” Prijedor je donio ovakvu odluku nakon što je Vlada Republike Srpske donijela Odluku o zabrani javnih okupljanja i nakon što je Planinarski savez Republike Srpske dao mišljenje vezano za održavanje planinarskih manifestacija. Zdravlje planinara, bezbjednost i ugodan boravak u prirodi naš su imperativ.

Novi termin odvijanja Pozdrava proljeću biće objavljen čim higijensko-epidemiološka situacija bude povoljna za održavanje velikih skupova.

S poštovanjem,

vaše Planinarsko društvo “Klekovača” Prijedor

Važno obavještenje Planinarskog saveza Republike Srpske

1 – U skladu sa odlukom Vlade RS Planinarski savez RS preporučuje odlaganje svih aktivnosti u savezu koja iziskuju masovna okupljanja planinara na jednom mjestu. Manifestacije na otvorenom i sportska takmičenja sa manjim brojem takmičara i članova neophodnih za organizaciju, planinarske organizacije mogu se organizovati s tim da organizator preuzima potpuno odgovornost za zdravlje takmičara. Ukoliko ih organizujete (unaprijed pripremljena takmičenja moramo održati), poštujte preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (korištenje maski, često pranje ruku, odstojanje od drugih ljudi najmanje 1m i sl.).

2 – Sve javne i masovne aktivnosti u zatvorenom prostoru se zabranjuju na teritoriji Republike Srpske, odlukom Vlade RS. Takođe se zabranjuju i masovna okupljanja na jednom mjestu. Planinarske organizacije u savezu ih moraju poštovati. Eventualne posljedice snose ovlaštena lica u planinarskim organizacijama.

3 – Otkazuje se Skupština PSRS do daljnjeg, zbog gorenavedenih razloga, a trebala se održati u Doboju 28.03.20. Takođe se otkazuje kurs markacista koji je trebao biti održan od 02. do 04. aprila.

Mjere u savezu, za sada, traju do 10. aprila (jer nam dozvoljava kalendar) a za ostalo ćete biti naknadno obavješteni.

Molim Vas, nemojte prestati planinariti, samo to činite u manjim grupama sa mjerama opreza. Organizatori manifestacija na otvorenom, mogu ih održati, s tim da se samo sportski-pješački dio održi. Bez kolektivne ishrane, muzike, kulturno-umjetničko-plesnog programa, fešti…

S poštovanjem,

Ljubiša Aramanda
Predsjednik Planinarskog saveza Republike Srpske

Osmomartovska čestitka

Drage naše planinarke,

Sretan vam Dan žena uz ovaj najljepši planinski cvijet, da nam budete vedre, nasmijane i uzbrdo brze!

Posadi drvo ne budi panj – OTKAZANO!!!

Poštovani planinari, zbog novonastale situacije i zabrane okupljanja, u dogovoru sa Šumskim gazdinstvom Prijedor, otkazujemo akciju Posadi drvo, ne budi panj! Zahvaljujemo se svima koji su se prijavili i nadamo se da ćemo u skorijoj budućnosti imati priliku da izvedemo akciju.

S poštovanjem,
Planinarsko društvo Klekovača

Ekspedicije u organizaciji Planinarskog saveza

 

Ove godine imamo na raspolaganju dvije ekspedicije u organizaciji Planinarskog saveza Republike Srpske, jer su prošlogodišnje bile veoma uspješne.
– Balkan od 07 do 15. avgusta i
– Teide od 01 do 15. novembra 2020.
Više informacija o ekspedicijama, uslovima za učešće i načinu prijave saznajte na linkovima:

Teide: https://www.planinarskisavezrs.org/index.php?option=com_content&view=article&id=428:ekspedicija-teide-2020&catid=25&Itemid=173%MCEPASTEBIN%

Balkan: https://www.planinarskisavezrs.org/index.php?option=com_content&view=article&id=426:ekspedicija-balkan-2020&catid=25&Itemid=173

Rezervišite svoje mjesto na vrijeme!

Udžbenik za planinarske vodiče

Planinarski savez Republike Srpske je objavio svoju prvu knjigu. To je udžbenik za planinarske vodiče ali i sve planinare željne novih znanja. Radi se o “Ljetnoj školi za vodiče”.

Autori knjige su članovi Saveza. Pripremana je godinama a sada su se stekli uslovi da ugleda svjetlost dana. Knjiga je vrlo kvalitetna, na skoro 400 stranica.

Svoj primjerak knjige možete kupiti u planinarskom domu “Kotlovača” na Kozari i na redovnim sastancima u kancelariji Društva, četvrtkom od 19 do 20 časova. Sve dodatne informacije možete dobiti na broj telefona 065/440-150 ili e-mail: info@pdklekovaca.org

Grmečki marš

Svake godine u februaru planinari obilježavaju tradicionalni uspon na Grmeč u znak sjećanja na stradalo stanovništvo u toku ofanzive u drugom svjetskom ratu.

I ove godine je PD ”Klekovača” dobilo poziv ispred Zavičajnog udruženja Sanjana da uzme učešće u devetom po redu uspon na Crni  vrh, 1604 m.

Planinari već znaju da poslije uspona na Osječenicu dolazi uspon na Grmeč, te se rado odazivaju ovom pohodu. Jedan razlog je što nam Grmeč pored Kozare dođe kao najbliži komšija, a drugi je nadaleko poznato gostoprimstvo naših domaćina, organizatora i mještana Bravskog.

Tog nedjeljnog jutra, dok mnogi spavaju “snom pravednika”, planinari PD “Klekovača” vedri, naspavani i što bi se reklo “orni” za još jedno osvajanje Grmeča i dobro druženje, sastaju se prije svitanja na ustaljenom mjestu, ispred dvorane “Mladost”. Truckajući se našim mini busom evociramo uspomene sa prethodnih uspona uz nezaobilazne, ovaj put slatke delicije, naše planinarke Mire.

Dolazimo na odredište u Bravsko i tu se uz piće dobrodošlice, susrećemo sa planinarima drugih planinarskih društava. Čudne su to i neraskidive veze između nas.Prođe više mjeseci ili godina da se ne sretnemo, ali je svaki sljedeći susret takav kao da se nikada nismo ni razdvajali.

Nakon okupljanja u dogovoreno vrijeme krećemo na uspon. Jutro sunčano, prohladno, staza pokrivena snijegom. Sve ukazuje na još jedan idealan dan za planinu.

Naša ekipa ,šarolikog sastava po godinama, ali po tempu kretanja prilično ujednačena i dobro usklađena, izlazi prva na najviši vrh Grmeča, Crni vrh 1604 m. S vrha očaravajući pogled tjera da bar na trenutak zaustavite dah i zaboravite svakodnevicu. Vidljivost idealna, bez oblaka i magle omogućava da sagledamo cijelu Sansku dolinu, Petrovac, Bihać, Ključ, Kozaru, Klekovaču, Oštrelj, Osječenicu, Srneticu, Plješevicu. Zadrzavamo se toliko da se uslikamo jer duva hladan vjetar, a i stvara se gužva jer pristižu ostali planinari. (Taj dan se na Crni vrh popelo 650 planinara ,čime se i ova akcija u mnogome omasovila). Ispod vrha pravimo kratku pauzu da dopunimo energetske rezerve, pri tom čuvajući se za domaćinski pasulj i čuvene pite domaćica Bravskog. Povratak se odvija nešto sporijim tempom zbog gužve na stazi, a na pojedinim mjestima zbog leda i kamena ispod snijega. Grmeč je to!

Po silasku, dio ekipe se vraća u Bravsko mini busom, a dio nastavlja pješke. Sastajemo se u prostoru nekadašnje škole u Bravskom gdje nas čeka bogata trpeza naših vrijednih i nesebičnih domaćina, pasulj sa kobasicama i slaninicom, domaće pite, kuvano vino i rakija.

Dr Neno Dobrijević, planinar i organizator skupa, porijeklom sa Grmeča obraća nam se pozdravnom riječju i pravi kratak osvrt na stradanje Grmečkog življa za vrijeme ofanzive u drugom svjetskom ratu. Potom slijedi dodjela priznanja učesnicima pohoda i nezaobilazno veselje uz muziku i ples.

U dogovoreno vrijeme krećemo put Prijedora. Zahvaljujemo se našim domaćinima i organizatorima na vrhunskom gostoprimstvu i organizaciji skupa, uz želje da se iduće godine sretnemo na istom mjestu i u istom sastavu.

Ostavismo Grmeč, taj krajiški gorostas, u plamenu zalazećeg sunca, uzvišenog kao oca koji bdije nad nama sa jedne strane Sanske doline, nasuprot naše majke Kozare sa druge strane.

Do sljedećeg pohoda planinarski pozdrav!

Pridružite nam se!

Tekst: Jelena Banović

Fotografije: Zoran Inđić, Zoran Petrić, Jelena Banović i Valentina Dešić

Omladinski marš

U okviru privredno-turističke manifestacije “Dani zime na Kozari” a u organizaciji Kluba ekstremnih sportova “Albatros” iz Prijedora, proteklog vikenda održan je tradicionalni Zimski omladinski marš na  relaciji Rajkovići – Kotlovača – Bešića poljana – Mrakovica.

Ove godine na akcije je učestvovao rekordan broj planinara i rekreativaca – čak 120 učesnika iz planinarskih društava: PD “Klekovača” Prijedor, PD “Kozara” Banja Luka, PSD “Ljubijski rudar” Prijedor, PSD “Mulež” Sanski Most i “Videta” Srbac. Velika, šarolika i vesela grupa, starosne dobi od 7 do 77 godina, pod sigurnom “vodičkom palicom” Marka Sarića,  krenula je  iz Rajkovića prema planinarskom domu na Kotlovači gdje smo napravili prvu pauzu. Pošto smo se okrijepili nastavili smo dalje prema Bešića poljani što je ujedno bila i najzahtjevnija dionica Marša. Dan je bio pravi proljetni sa temperaturom visoko u plusu pa se u šali komentarisalo da nisu u pitanju “Dani zime” već “Pozdrav proljecu” i to onom kasnom. Iako je grupa bila velika, tempo kretanja je bio ujednačen tako da smo gotovo svi stigli na Mrakovicu u predviđeno vrijeme. Organizator je, u saradnji sa firmom Plantago obezbijedio besplatne čajeve a čekao nas je i pravi planinarski ručak-pasulj sa kobasicom.  Nakon dobrog ručka, vrijeme do polaska neki su iskoristili za još malo šetnje, drugi za sunčanje a treći za simuliranje vožnje ski liftom na travnatoj podlozi.

Po planu, krenuli smo za Prijedor obezbjeđenim prevozom u 14 h. Neki su, omamljeni jakim suncem odmah zaspali dok su drugi vodili veoma interesantne razgovore sve do povratka na polaznu tačku. Nastavak  slijedi na nekoj od narednih akcija.

Tekst: Bojana Derkuća Bevandić

Fotografije: Mira Dolić, Bojana Derkuća Bevandić, Vedrana Zgonjanin i Marko Sarić

Dani zime na Kozari

Spremni smo za “Dane zime na Kozari”. Još samo da zima dođe. Posjetite nas!

© 2020: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress