Archives

now browsing by author

 

Vranica

Prokoško jezero
Prokoško jezero

PD “Klekovača”, u okviru planiranih aktivnosti, organizuje XII uspon na Vranicu (2112 m) u subotu i nedjelju, 19 – 20.09.2020. godine.

Program pohoda:

I dan, subota

 1. 7h – polazak ispred sportske dvorane “Mladost” u Prijedoru;
 2. 8h – polazak sa stare autobuske stanice u Banja Luci;
 3. 9:30 – dolazak u Jajce i razgledanje starog dijela grada i vodopada do 11h;
 4. 11h – polazak prema Gornjem Vakufu (Uskoplje);
 5. 14h – dolazak u planinarski dom Rosinj (1700 m) na Vranici, smještanje po sobama, odmor;
 6. 15h – polazak iz doma prema vrhu Rosinj;
 7. 16:30 – izlazak na vrh Rosinj (2059 m);
 8. 17h – polazak sa vrha prema pl. domu;
 9. 18h – dolazak u pl. dom, druženje, odmor, noćenje.

II dan, nedjelja

 1. 7h – ustajanje, jutarnja higijena, doručak;
 2. 8h – polazak prema vrhu Nadkrstac;
 3. 10h – izlazak na vrh Nadkrstac (2112 m);
 4. 10:30 – polazak sa vrha prema Prokoškom jezeru;
 5. 12h – dolazak na Prokoško jezero;
 6. 13h – polazak sa jezera prema pl. domu Rosinj;
 7. 15h – dolazak do doma, pakovanje, ručak;
 8. 16h – polazak prema Prijedoru i Banja Luci;
 9. dolazak u Banja Luku oko 20h a u Prijedor oko 21h.

Opšti uslovi za učešće na akciji: dobro fizičko zdravlje i psihička stabilnost.

Potrebna oprema: planinarske cipele (patike ne dolaze u obzir!), hlače, ranac, jakna, rezervna presvlaka, kapa i naočale za zaštitu od sunca, štapovi za hodanje, vreća za spavanje, hrana, voda, čeona lampa, planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za tekuću godinu, komplet prve pomoći.

Cijena učešća na pohodu je 40KM što uključuje prevoz, noćenje u pl. domu “Rosinj” i troškove organizacije.

Prijave izvršiti pozivom na tel. 065/611-052 kod Duška Vujičića do četvrtka 17.09.2020. godine. Uplate možete izvršiti u kancelariji PD “Klekovača” koja se nalazi u ulici Kralja Petra I Oslobodioca 16 (KUD “Dr Mladen Stojanović”, II sprat) četvrtkom od 19-20h.

Zbog ograničenog broja mjesta samo oni koji izvrše uplatu stiču pravo učešća na akciji. Prednost kod prijavljivanja imaju članovi PD “Klekovača”.

Vodič je Duško Vujičić.

Svi učesnici uspona dužni su da poštuju upute vodiča i da se pridržavaju pravila o kućnom redu u pl. domu. Organizator zadržava pravo izmjene plana pohoda u odnosu na meteorološke prilike.


Srdačan planinarski pozdrav!

5. planinarski marš “Tragom Karanskog partizanskog bataljona”

Peti planinarski marš “Tragom Karanskog partizanskog bataljona” povodom formiranja Karanskog bataljona su u nedjelju, 6. septembra 2020. godine uspješno izveli planinari Planinarskog društva “Klekovača” iz Prijedora. Dan je bio lijep i svi učesnisi su stazu od Knežice do Karana u dužini od 9 km savladali uspješno. Trenutna nemila situacija u cijelom svijetu je i na nas uticala te smo morali biti u manjem broju nego obično. Pridružili su nam se planinari PSD “Pecija” iz Kozarske Dubice.

Lagan marševski hod prijao je svima. Ruta preko Donje Jutrogošte, Planinice i Krive rijeke je bila ruta za poslije nedjeljnog ručka ali smo je mi izveli prije. Koristila su se pogodna mjesta za kraće odmore, sakupljanje gljiva i za koju anegdotu, “zezu”, šalu i pošalicu. Lijepi su ti potkozarski krajevi u jesen zbog voćnjaka okićenih raznim voćem i mirisima koje šire. Na žalost mnoge voćnjake nema ko da bere.

Tokom izvođenja marša imali smo edukativne matinee što bi, suštinski, svaka planinarska aktivnost trebala sadržavati. Zahvaljujući našoj Slavici Drvenica, predsjednici PSD “Pecija”, saznali smo dosta stvari o ovom kraju i manastiru Đurđevac iz XIV vijeka. Slavica je učestvovala u arheološkim istraživanjima na ovom lokalitetu pa su to bile informacije iz “prve ruke”. Bio je to čas istorije, arheologije, geografije… Pokazala nam je ambar koji je napravljen od kamena iz zidina manastira.

Poslije manastira Đurđevac i doline istoimene rječice uslijedio je završni uspon na brdo Karan. Malo u stilu partizanskih motiva, malo sa planinarskim motivisanjem po vrelom septembarskom suncu ispeli smo se sa velikim elanom. Najstariji učesnik marša je bio Milan Obradović (81) a najmlađi Marko Tišma(7). Hladovina platoa kod spomen obilježja i pokošena trava su nas za čas rasporedili da zasluženo odmaramo i čekamo ručak kojim nas je gradska uprava Prijedora iznenadila. Jednoglasno smo saglasni da odavno ukusniji grasulj nije bio i, kao što je neko prokomentarisao, bila je to slanina sa grahom.

Dolaskom delegacija uslijedila je ceremonija polaganja vijenaca. Delegacije grada Prijedora, SUBNOR-a i boračkih organizacija iz Prijedora vijence su položile na spomenik palim borcima karanskog bataljona i ispred spomen bisti narodnih heroja ove jedinice Žarka Zgonjanina i Ivice Marušića – Ratka.

Borba protiv fašizma trajno je dobro koje mi moramo njegovati i zbog onih kojih su tada dali svoj živote ali i zbog generacija koje će doći iza nas. Istorija je takva da će je uvijek neko prekrajati a mi ne želimo da se zaborave oni koji su dali istinski doprinos u borbi protiv fašizma. Ostaćemo vjerni časnom imenu partizana i borbi koju su tada vodili za oslobođenje od fašizma a ove svetinje kojima smo se danas poklonili podsjećaće uvijek naše potomke i putnike namjernike na hrabre i odvažne borce slavne borbe naroda Potkozarja, Balja i Karana, kojima je dodijeljen orden narodnog heroja za izvanredan doprinos u borbi nad fašističkim okupatorima i njihovim slugama.

Karanski bataljon dao je 15 narodnih heroja a ratovao je na teritoriji svih bivših jugoslovenskih republika, osim u Makedoniji.

Tekst: Marko Sarić

Fotografije: Mira Dolić, Igor Ostojić, Biljana Pašagić i Marko Sarić

Posjeti i osjeti Kozaru – prvi vikend

Nagradna igra “Posjeti i osjeti Kozaru” koju je organizovala Turistička organizacija grada Prijedora u saradnji sa Planinarskim društvom “Klekovača” i Nacionalnim parkom “Kozara” bila je sretna za više dobitnika. Prva grupa nagrađenih je svoju nagradu iskoristila i vikend 13-14. juna provela u Planinarskom domu na Kotlovači. Za naše posjetioce pripremili smo sve što smo i obećali: planinarsku turu Kozarom, ručak u prirodi i puno zabave. Najmlađe učesnice nisu odustale od pješačenja na ruti (Kotlovača – Zečiji kamen – Jankovića kamen – Benkovac – Mrakovica – Bešića poljana – Kotlovača). Ovim okupljanjem promovisan je 6. juni – Dan Planinarskog društva “Klekovača” i 8. juni – Svjetski dan zaštite planinske prirode i dan Nacionalnog parka “Kozara”.

U realizaciji ove lijepe avanture učestvovale su porodice iz Prijedora,  Novog Grada i Bratunca koji su sa Kozare sa sobom ponijeli lijepe uspomene. Pješačenje je bilo lagano, prilagođeno najmlađoj u grupi, Irineji iz Prijedora. Vodič je mačetom morao da iskrči manji dio staze jer je vegetacija na Kozari u punom zamahu. Vodopad Zofika je mjesto za neizostavne fotografije ali i mjesto za predah i osvježenje. Prije njega gosti su imali priliku po prvi put da vide “via ferratu” i alpinističke smjerove na Zečijem kamenu. Momenti monologa vodiča su korišteni za predahe. Na Jankovića kamenu je bio ručak sa njaljepšim pogledom za ručak. Ćevapi su brzo “planuli” na svježem vazduhu i sa dobrim pogledom. Bitno je bilo osjetiti kako planinari jedu u prirodi (dobro, ne baš ćevape ali ovo je bila posebna prilika) ali i da se ostaci hrane i ambalaže spuste u dolinu na odgovarajuće mjesto baš kako to rade planinari a ne novopečeni “ljubitelji” prirode. Mrakovica je mjesto za nezaobilazan istorijski čas i prepričavanje različitih porodičnih tragedija gdje smo Jelena i ja imali štošta da kažemo (ona tragediju svoga dede a ja bakinu Jasenovačku epopeju). Da bi se gosti odmorili od vodičke discipline i konstantnog pričanja o ovome ili onome Mrakovica je poslužila za duži odmor kojeg su svi iskoristili na svoj način, kako im je bila volja: sladoled za najmlađe ili avantura park za one željne adrenalina.

Povratak prema domu je išao sa gubljenjem visine ali često je bilo uzbrdo. Brali smo šumske jagode a najmlađi su se sa domaćicom ture Jelenom krili po žbunju i prepadali ostatak grupe. U domu nas je čekala večera i torta iznenađenja povodm Dana nacionalnog parka “Kozara”. Prije delicija trebalo je sprati teret hodanja pa je gužva pred tušem bila kao u šesnaestercu. Veče u planini i pred planinarskim domom iziskuje logorsku vatru koja privlači staro i mlado i tu nikad dosadno nije. Međutim, dugo se hodalo, rano ustalo pa su jedni po jedni odlazili na spavanje.

Jutro nakon doručka je bilo u znaku obilaska via ferrate. Zamišljeno je bilo odlazak do vidikovca na Bijelom kamenu ali zbog najmlađih učesnica i uklizanih strmih dijelova poslije kiše ipak je to bio prolazak cijelom stazom. Bilo je to malo na stranu, malo guzom, malo sa sve četiri, malo sa strahom mama ali na kraju uspješno i zadovoljno. Rastanak se primakao ali sa dobro iskorištenim vremenom, novim spoznajma o Kozari i planinarenju i sa novim spoznajama sebe i svojih mogućnosti.

Sljedeće okupljanje u okviru realizacije nagradne igre “Posjeti i osjeti Kozaru” na Kotlovači planirano je 25-26.07.2020. godine.

Vidimo se a do tada: posjeti i osjeti Kozaru.

Tekst: Amira Ganić i Marko Sarić

Fotografije: Stanislava Šakota, Jelena Banović i Marko Sarić

Autobuska linija za Mrakovicu

U okviru kampanje „Posjeti i osjeti Kozaru“ a u saradnji sa Nacionalnim parkom „Kozara“ i Autotransportom iz Prijedora osmišljeni su jednodnevni izleti, odnosno redovna autobuska linija svake nedjelje počev od 21. juna do kraja avgusta 2020. godine. Polazak autobusa je sa terminala autobuske stanice u 9:00 časova a povratak sa Mrakovice u 16:00 časova.

Prijedor – Mrakovica povratna karta iznosi 4 KM a u jednom smjeru 3 KM,

Kozarac – Mrakovica povratna karta iznosi 3 KM a u jednom smjeru 2 KM.

U toku mjeseca juna i jula za posjetioce koji idu autobusom „Posjeti i osjeti Kozaru“ ulaz u NP Kozara je besplatan.

Red vožnje: Terminal autobuske stanice Prijedor – Kozarska ulica – ulica Milana Vrhovca – Čirkin polje – Orlovci – Končari – Crnići – Kozaruša – Kozarac – Mrakovica.

Viber stikeri

U povodu 16. maja Dana našeg Prijedora Turistička organizacija Grada izdala je Viber stikere na kojima su, između ostalih, motivi Kozare i nas planinara.

Stikere možete preuzeti putem linka: https://stickers.viber.com/pages/custom-sticker-packs/11ea968cc24d7d86baf0bdbf51a9d5c6a28dea1486bced19

Rad planinarskog doma Kotlovača

Poštovani planinari,

Na osnovu zaključka Gradskog štaba za vanredne situacije Grada Prijedora planinarski dom “Kotlovača” na Kozari neće raditi do daljneg zbog trenutne higijensko-epidemiološke situacije.

Takođe, zabranjuju se svi skupovi privatnog karaktera na kojima se okuplja veći broj ljudi.

S poštovanjem,

vaše Planinarsko društvo “Klekovača” Prijedor

 

 

Odgađa se termin odvijanja Pozdrava proljeću

Poštovane planinarke i planinari,

Planinarska manifestacija “Pozdrav proljeću” planinarana za nedjelju 22. marta 2020. godine odgađa se do daljnjeg zbog pojave novog korona virusa (nCoV)!

Upravni odbor Planinarskog društva “Klekovača” Prijedor je donio ovakvu odluku nakon što je Vlada Republike Srpske donijela Odluku o zabrani javnih okupljanja i nakon što je Planinarski savez Republike Srpske dao mišljenje vezano za održavanje planinarskih manifestacija. Zdravlje planinara, bezbjednost i ugodan boravak u prirodi naš su imperativ.

Novi termin odvijanja Pozdrava proljeću biće objavljen čim higijensko-epidemiološka situacija bude povoljna za održavanje velikih skupova.

S poštovanjem,

vaše Planinarsko društvo “Klekovača” Prijedor

Važno obavještenje Planinarskog saveza Republike Srpske

1 – U skladu sa odlukom Vlade RS Planinarski savez RS preporučuje odlaganje svih aktivnosti u savezu koja iziskuju masovna okupljanja planinara na jednom mjestu. Manifestacije na otvorenom i sportska takmičenja sa manjim brojem takmičara i članova neophodnih za organizaciju, planinarske organizacije mogu se organizovati s tim da organizator preuzima potpuno odgovornost za zdravlje takmičara. Ukoliko ih organizujete (unaprijed pripremljena takmičenja moramo održati), poštujte preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (korištenje maski, često pranje ruku, odstojanje od drugih ljudi najmanje 1m i sl.).

2 – Sve javne i masovne aktivnosti u zatvorenom prostoru se zabranjuju na teritoriji Republike Srpske, odlukom Vlade RS. Takođe se zabranjuju i masovna okupljanja na jednom mjestu. Planinarske organizacije u savezu ih moraju poštovati. Eventualne posljedice snose ovlaštena lica u planinarskim organizacijama.

3 – Otkazuje se Skupština PSRS do daljnjeg, zbog gorenavedenih razloga, a trebala se održati u Doboju 28.03.20. Takođe se otkazuje kurs markacista koji je trebao biti održan od 02. do 04. aprila.

Mjere u savezu, za sada, traju do 10. aprila (jer nam dozvoljava kalendar) a za ostalo ćete biti naknadno obavješteni.

Molim Vas, nemojte prestati planinariti, samo to činite u manjim grupama sa mjerama opreza. Organizatori manifestacija na otvorenom, mogu ih održati, s tim da se samo sportski-pješački dio održi. Bez kolektivne ishrane, muzike, kulturno-umjetničko-plesnog programa, fešti…

S poštovanjem,

Ljubiša Aramanda
Predsjednik Planinarskog saveza Republike Srpske

Osmomartovska čestitka

Drage naše planinarke,

Sretan vam Dan žena uz ovaj najljepši planinski cvijet, da nam budete vedre, nasmijane i uzbrdo brze!

Ekspedicije u organizaciji Planinarskog saveza

 

Ove godine imamo na raspolaganju dvije ekspedicije u organizaciji Planinarskog saveza Republike Srpske, jer su prošlogodišnje bile veoma uspješne.
– Balkan od 07 do 15. avgusta i
– Teide od 01 do 15. novembra 2020.
Više informacija o ekspedicijama, uslovima za učešće i načinu prijave saznajte na linkovima:

Teide: https://www.planinarskisavezrs.org/index.php?option=com_content&view=article&id=428:ekspedicija-teide-2020&catid=25&Itemid=173%MCEPASTEBIN%

Balkan: https://www.planinarskisavezrs.org/index.php?option=com_content&view=article&id=426:ekspedicija-balkan-2020&catid=25&Itemid=173

Rezervišite svoje mjesto na vrijeme!

© 2020: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress